İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Orhan Pamuk Nobel Ödülünü Aldı

——————————————————————————–
BİA Haber Merkezi
11/12/2006
——————————————————————————–
BİA (Stockholm) – Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazar Orhan Pamuk ödülünü dün akşam düzenlenen törenle İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’tan aldı.

Stockholm Konser Salonu’nda düzenlenen törende Pamuk’a Nobel Diploması, Altın Madalya ve 10 milyon İsveç Kronu tutarında para ödülü verildi.

Engdahl: Kentinin melankolik izlerini süren yazar

Pamuk hakkında açılış konuşmasını yapan İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Horace Engdahl, Pamuk’a ödülün hangi gerekçeyle verildiğini söyleyerek konuşmasına başladı; “kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan Orhan Pamuk” dedi.

Engdahl, Pamuk’un diğer ünlü yazarlar gibi bunu başardığını, doğduğu kenti dünyanın farklı bölgelerinden okurlara hemen hissettirerek ve kabul ettirerek başka bir şekilde yaşatma imkanı sağladığını ifade etti.

Profesör Engdahl, yazarın Doğulu gibi anladığını Batılı bir yöntemle okuyucuya yansıttığını belirtti. Engdahl, Pamuk’un romanlarında Batı formlarını kullanırken, okuyucusunu başka duygular, kimlikler ve diğer kültürler arasından inançlar ve hikayeler labirentine sürüklediğini kaydetti.

“Pamuk, doğduğun kenti, Dostoyevski’nin St. Petersburg’u, James Joyce’un Dublin’i ve Proust’un Paris’i yaptığı gibi, vazgeçilmez edebiyat toprağı haline getirdin” diyen Engdahl, konuşmasının sonunda, İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’ı, Pamuk’a ödülünü vermek üzere sahneye davet etti.

Ardından Pamuk’a hitaben Türkçe olarak, “Sizi, İsveç Akademisi adına kutluyorum ve Majesteleri Kral’ın elinden Nobel Edebiyat Ödülü’nü almanızı rica ediyorum” dedi.

Bu çağrı üzerine Orhan Pamuk ödülünü İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’ın elinden teslim adı. Kral Gustaf, Pamuk’a Nobel diploması, madalyası ve 10 milyon İsveç Kronu içeren ödülü verdi.

Ekonomi alanında ödül kazanan Edmund S. Phelps’in ödülünün, kendisine verilmesiyle de Ödül Töreni sona erdi.

Tören sırasında Stockholm Filarmoni Orkestrası, davetlilere, Mozart, Haydn, Şostakoviç ve Martin Kraus’un eserlerinden bölümler çaldı.

Törenin ardından İsveç Kralı 16. Carl Gustaf, yaklaşık 1300 davetliye Stockholm Şehir Salonunda bir akşam yemeği verdi.

Pamuk “Nobel röportajları”nda yer almadı

İsveç televizyonu ile İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin ortak yayınladığı ‘Nobel’ röportajları arasında Orhan Pamuk yer almadı. Bunun nedeninin, Orhan Pamuk’un, siyasi sorulara yanıt vermeyeceğini söylemesine rağmen, BBC muhabirinin yönelttiği ısrarlı siyasi sorular olduğu öğrenildi.

Orhan Pamuk, Alman Frankfurter Allgemeine gazetesine verdiği demeçte ise Nobel ödüllü bir yazar olarak artık politik konularda konuşmak istemediğini; ancak bazen kızıp, çenesini tutamadığını ancak ilke olarak dünyaya kültür penceresinden baktığını belirtti.(

13 bin mimoza getirildi

Yaklaşık bin 500 davetlinin katıldığı törenin gerçekleştiği salonu süslemek için 10 bini İtalya’nın San Remo kentinden olmak üzere 13 bin mimoza ve orkide getirildiği, süsleme için 10 çiçek uzmanının çalıştığı bildirildi.

1901’den beri veriliyor

Uluslararası Nobel Ödülü, İsveçli kimyager ve sanayici Alfred Nobel’in vasiyetiyle, ölümünün beşinci yılı olan 1901’den beri Fizik, Kimya, Tıp, Edebiyat ve Barış, 1968 yılından bu yana da Ekonomi dallarında veriliyor.

Bu yıl Fizik alanında ödüle layık görülen bilim insanları John C. Mather ve George F. Smoot ödüllerini aldı.

Ardından Nobel Kimya Ödülü Roger D. Kornberg ‘e, Nobel Tıp Ödülü de Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello ‘ya verildi. (AÖ/TK) 

http://www.bianet.org/2006/12/11/88895.htm

Yorumlar kapatıldı.