İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ YENİKÖY’DEYDİ

http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 3 Aralık 2006, Pazar, Boyacıköy Srpots Yerits Mangants Kilisesi’ne uğradıktan ve kilisede kısa bir dua ettikten sonra, saat 10:30’da Yeniköy Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’ne vardı.

SURP BADARAK

Patrik Hazretlerinin riyaset ettiği Surp Badarak ayinini Boyacıköy ve Yeniköy din görevlisi, Peder Drtad Uzunyan sundu. Kutsal Sofra’ya Yetkili Okuyucu Garo Seğposyan ile Okuyucu Harutyun Cülenoğlu hizmet ettiler. İlahileri ise Yetkili Okuyucu Artun Tekiroğlu ’nun yönetimindeki küçük bir koro seslendirdi. Boğaziçi’ndeki bu küçük semt kilisesinin bir bölümü inananlarla dolmuştu. Ayine, İtalya’nın Turin kentindeki Rus Ortodoks Manastırı’nın Başrahibi Peder Andrew Wade de katıldı.

VAAZ

Patrik Hazretleri konuştuğu vaazla Luka 13:1-9’daki ayetlere yorum getirdi. Kudüs’ün Romalı Valisi Pontius Pilatus, Roma’ya karşı isyana teşvik suçuyla bir grup Galileli’yi dini bir ayin esnasında öldürtmüştü. Kudüslü 18 kişilik bir işçi grubu ise, Romalılar için bir su kemeri inşa ederken üzerlerine Siloam kulesi yıkılmış ve altında can vermişlerdi. Feriseliler tarikatı, zor kullanma yoluyla Roma’ya karşı geldikleri için, isyankâr Galilelilerin ölümü hak ettiklerini düşünüyorlardı. Roma karşıtı teröristler olan Zelotlar ise, Kudüslü işçilerin Romalılara çalıştıkları için ölmeyi hak ettiklerini söylüyordu. Mesih İsa, Galilelilerin veya Kudüslü işçilerin başlarına gelenler için suçlanmamaları gerektiğini söyledi. Başkalarını suçlamak yerine, herkes kendi yargı gününü aklına getirmeli.

Trajik bir kazada ölmesi veya mucizevî bir şekilde kurtulabilmesi bir insanın Allah’ın gözünde ne kadar adil bir kişi olduğunun göstergesi değildir. Herkes ölümü tadacak. Ne zaman öleceğimizi hiç birimiz şu anda bilmiyoruz. Belki de az sonra bu kiliseden evimize varamayacağız. Bu akşam kimin kalp krizi veya beyin kanaması geçireceğini bilmiyoruz. Bugün, yarın veya daha ileride hepimiz de ölümü tadacağız. İnsan ölümlüdür. Ancak herkesin ölü kalması gerekmiyor. Rab İsa Mesih şöyle diyor: “Allah dünyayı o kadar sevdi ki, biricik Oğlu’nu verdi. Öyle ki, O’na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, hepsi sonsuz yaşama kavuşsun” (Yuhanna 3:16). Öyleyse, ölümlü olduğumuzu aklımızdan çıkarmamalı ve daha fazla ertelemeden Rab Allahımız’ın önünde tövbe etmeli, O’nun bizlerin kurtuluşu için gönderdiği biricik Oğlu Mesih İsa’yı tövbe ruhuyla Rabbimiz ve Efendimiz olarak kabul etmeliyiz.

Eski Ahit’te meyve veren ağaç misali çoğu zaman Allah’ın iradesine ve rızasına göre yaşanan bir hayatın simgesi olarak kullanılırdı (Mezmur 1:3; Yeremya 17:7, 8). Meyvesiz incir ağacı meseliyle, Rab İsa Mesih ise, zaman ve mekan işgal ettiği halde bağcıya meyve vermeyen incir ağacının başına gelecekler hakkında bir uyarıda bulunuyor. Rab İsa meyvesiz incir ağacı örneğiyle, Allah’ın her şeyi verimli yarattığını ve uzun dönemde verimsizliği hoş göremeyeceğini anlatıyor. Diğer yandan bağcıdan da örnek almalıyız. Hiçbir şeyden hemen vaz geçmemeliyiz. Ürün alabilmek için mutlaka zaman ve çaba harcamak gerekiyor. Öğretmenlerin, öğrencilerine alfabeyi tek tek harfleri belleterek öğrettiklerini; günü gününe çalışmayan, dirsek çürütmeyen öğrencilerin üniversite giriş sınavlarında başarılı olamayacaklarını unutmamalıyız. Çocuklarımızın ve gençlerimizin yaşamında Kutsal Ruh’un meyveleri olan sevgiyi, sevinci, esenliği, sabrı, şefkati, iyiliği, bağlılığı, yumuşak huyluluğu ve özdenetimi görmek istiyorsak, onların Allah yolunda eğitimlerini aksatmamalıyız. Hristiyan’ı yetkin kılan Kutsal Ruh’tur. Öyleyse Kutsal Ruh’un izinde yürüyen insanlar olmalıyız (Galatyalılar 5:22-25). Boş yere övünen, birbirine meydan okuyan, birbirini kıskanan kişiler olmamalıyız (Galatyalılar 5:26).

RABB’İN SOFRASI

Patrik Hazretlerinin vaazından sonra, Rabb’in Sofrası açıldı ve kilisede bulunanların çoğu öne gelerek Kutsal Sofra’dan paylarını aldılar.

BAHÇEDE İKRAM

Pazar ayini, Patrik Hazretlerinin riyaset ettiği Hokehankisd dualarıyla ve Son Kutsama’yla sona erdi. Ayinden sonra, Hagop Baltayan başkanlığındaki Yeniköy Kilisesi Vakfı yöneticileri tarafından kilisenin bahçesinde bir masa kurularak, cemaate kurabiye ve çay ikramında bulunuldu.

Yorumlar kapatıldı.