İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan-İstanbul selamlaşıyor

Geçen yaz beş Ermeni, beş Türk fotoğrafçı, farklı istikametlere hareket etti. Özcan Yurdalan, Serra Akcan, Mehmet Kaçmaz, Kerem Uzel, Tolga Sezgin, Erivan’a; Ruben Mangasaryan, Karen Mirzoyan, Nelli Şişmanyan, Anahit Hayrapetyan, German Avagyan ise İstanbul yolcusuydu. İstanbul’a gelenler ‘merhaba’ dedi, Erivan’a gidenler ‘barev’…
Ortaya 4-23 Aralık’ta Beyoğlu’ndaki Karşı Sanat Çalışmaları’nda görebileceğimiz kareler çıktı…
Türkçe ve Ermenice ‘selam’ kelimelerinin birleştiği Merhabarev, yaratıcılarının tabiriyle, birbirlerinin gözlerine emanet ettikleri kentlerini anlatıyor. İlk durak Erivan’dı. Fotoğraflar İstanbul’da soluklanıp Avrupa ve Asya’da turneye çıkacak. Projenin Türkiye organizatörü NarPhotos’tan Özcan Yurdalan, “Birbirimizin kentlerinde birer hafta geçirdik. Görünenlerin arkasındaki gerçekleri de fotoğraflamaya çalıştık. Kamusal alanlarda, özel mekânlarda, kalabalık caddelerde, uzak mahalle ve arka sokaklarda dostça karşılandık. Binlerce kare fotoğraf çektik. İstiyoruz ki fotoğraflarımız insanlar, toplumlar, kültürler, halklar arasında mesafenin kapanmasına destek olsun” diye anlatıyor projeyi.
Fotoğrafçı Mehmet Kaçmaz ilk gittiklerinde ‘Olumsuz bir şey yaşar mıyız?’ diye düşündülerse de hiç tatsızlık olmadığını anlatıyor: “Zaten Doğu halklarının ortak bir misafirlik kültürü var. Her gittiğimiz yerde ‘Önce buyurun çayımızı için’ dediler. Erivan’da Türkçe bilen yaşlı kuşakla muhabbet ettik bol bol.”
Kaçmaz, iki halkın kültür sanat faaliyetleriyle yakınlaşabileceğine inandıklarını söylüyor ve ekliyor: “Erivan’dakiler özellikle İstanbul fotoğraflarına bakmış. Kentlerimizi birbirimizin gözlerine emanet ettik. Her iki taraf da birbirini, diğerinin gözünden görecek.” 

Yorumlar kapatıldı.