İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

VEYNİ MERİ: ‘ERMENİSTAN’IN ORDUSU VAR, AZERBAYCAN’INSA SADECE SİLAHLI KUVVETLERİ’

Washington John Hopkins Üniversitesi’nde Dağlık Karabağ sorununun askeri yoldan çözümünün ihtimal dışı olduğu açıklamasında bulunan Amerikan Dış Siyaseti konusunda uzman, eski diplomat Veyni Meri ‘Azerbaycan’da Dağlık Karabağ sorununun askeri yoldan çözümüne ilişkin açık tartışma yapıldığını, ancak bu durumda Azerbaycan’ın zafere ulaşmasının ihtial dışı olduğu’nu belirtti. ‘Dağlık Karabağ’ın erişilmez bir kale’ olduğunu ifade eden Meri, buranın Ermeni silahlı güçleriyle daha da güçlendirildiğini söyledi. Mery’ye göre Pentagon’da hakim olan görüş ‘Amerikan ordusunun bile saldırması durumunda zorluklarla karşılaşacağı yönünde’.

‘Savaş kabiliyeti açısından Ermeni Silahlı Güçleri rakibinden birkaç kat daha güçlü. Ermenilerin bir orduya sahip olduğu, Azerbaycanlılarınsa silahlı kuvvetleri olduğu kimsenin bilmediği bir gerçek değil. Askeri harekat durumunda, Azerbaycan’ın insan kaynaklarına umut bağlamak, Ermeni tarafı ise donanım üstünlüğüne ımut bağlamak durumunda kalır’ açıklamasında bulunan Meri, askeri harekat durumunda Ermenilerin sadece Karabağ’ı savunmak durumunda olduklarını, Azerbaycanınsa tüm bölgeyi ele geçirmek zorunda olduğunu ve bunun da imkansız olduğunun altını çizdi.

Amerikan Dış Siyaset uzmanı Meri Bakü’nün savaş nutukları atarak, AGİT Minsk Grubu üye ülkelerinin çatışmanın tekraralanmasına izin verilmemesi yönündeki yükümlülüğünü de tehlikeye attığının altını çizdi ve şunları kaydetti: ‘Dağlık Karabağ çatışmasının çözümü için Ermeni tarafı Karabağ’ı alıp, Laçin koridorunu denetlemesi gerekir. Dağlık Karabağ etrafını çeviren diğer topraklarınsa Azerbaycan’a geri verilmesi gerekir’.

http://www.azg.am/?lang=TR&num=2006120202

Yorumlar kapatıldı.