İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türk düşmanı’ diye kızılan Papa meğer Türkiye âşığıymış!

Efes’teki Meryemana Evi’nde ayin yöneten Papa, dünyanın barışa, silahsızlanmaya ve karşılıklı anlayışa ihtiyaç duyduğunu söyledi
Konuşmasında Türkleri sevdiğini kaydeden 16. Benediktus, sözlerini de Türkçe ‘Aziz Meryem bizim için dua et’ diyerek bitirdi 

SELÇUK – Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, ziyaretinin ikinci gününde Meryemana Evi’nde düzenlenen ayini yönetti. Papa, bir kez daha hacı olurken, ziyarete ayine katılan birinin eline tutuşturduğu Türk bayrağını sallaması damgasını vurdu. Meryemana Evi’nin Hıristiyan dünyası için çok önemli bir yer olduğunu belirten Papa, “Kıtalar arası bir köprü olan bu topraklarda barış ve esenlik için bir arada yaşamak önemlidir” dedi. Papa, iki saat süren ayinin ardından öğle yemeğini de Meryemana Evi’nde yedi. Akşam saatlerinde Adnan Menderes Havalimanı’na oradan da İstanbul’a gitti.

500 kişi katıldı
Papa, dün sabah Ankara’daki temaslarının ardından İzmir’e geçti. Adnan Menderes Havalimanı’ndan Selçuk ilçesindeki Bülbül Dağı’na Cumhurbaşkanlığı’nın tahsis ettiği araçla çıkan Papa, Meryemana Evi’ne alternatif giriş olan ve Koruma Kurulu’nun sit olduğu gerekçesiyle asfaltlanmasına izin vermediği stabilize yoldan girdi. 200 metrelik stabilize yola, Papa’nın ziyareti nedeniyle mıcır dökülmüş ve çiçeklerle donatılmıştı. Doğrudan Meryemana Evi’ne giren Papa ve kardinalleri dışında kimse içeriye alınmadı. Bülbül Dağı’ndaki Meryemana Evi’nde düzenlenen ayini yöneten Papa, isimleri daha önce Vatikan tarafından belirlenerek davet edilen 500 Hıristiyana sekiz dakika İtalyanca seslendi. Papa, Meryemana Evi’nin Hristiyan dünyası için çok önemli bir yer olduğunu belirterek, burayı, kendisinden önce Papa 6. Paul ile Papa 2. Jean Paul’ün ziyaret ettiğini anımsattı.
Papa 2. Jean Paul’un, Papa seçilmeden önce 1935-1944 yılları arasında Papalık temsilcisi olarak Türkiye’de görev yaptığını ifade eden Papa, Johanna’nın Türk halkına değer verdiğini ve Türklere hayranlık duyduğunu söyledi. Papa, Johanna’nın “Ben Türkleri seviyorum, doğal niteliklerini takdir ediyorum” sözlerinden alıntı yaparak, ayine katılmak için Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından Meryemana Evi’ne gelenlere teşekkür etti. Türkiye’de bulunan Hıristiyan cemaatine seslenen Papa, “İsa’nın küçük sürüsü, bu kutsal topraklardaki mevcudiyetiniz için size teşekkür ederim” diye konuştu. Meryemana Evi’nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Papa, “Kıtalar arası bir köprü olan bu topraklarda barış ve esenlik için bir arada yaşamak önemlidir” dedi.

‘Birlik içinde olalım’
Papa, dünyanın evrensel barışa, silahsızlanmaya ve karşılıklı anlayışa ihtiyaç duyduğunu belirterek, evrensel esenlik prensibinin hayata geçirilebilmesi için Hıristiyanlar arasındaki anlaşma ve birleşme arzusunun giderek daha fazla ön plana çıktığını söyledi. Papa, “Birlik içinde olmak büyük önem taşıyor” diye konuştu.
İtalyanca konuşan Papa, konuşmasının sonunda, Türkçe “Aziz Meryem, bizim için dua et” dedi.
İzmir Başpiskoposu Ruggero Franceschini ise, ayinde yaptığı konuşmada, “Yüreklerimizde bu karşılaşmanın heyecanını taşıyacağız” dedi. Papa’nın ziyaretinin büyük önem taşıdığını anlatan Franceschini, bu ziyaretin Katolik, Protestan, Ortodoks ve İslam dünyası mensupları arasında anlayış ve barış getirmesini diledi.
Geçen yaz Meryemana Evi’nin içinde bulunduğu Bülbül Dağı mevkisindeki orman yangınlarını anımsatan Franceschini, yangınların söndürülmesi için büyük gayret sarf eden Türk yetkililere teşekkür etti.
Ayine katılanların arasında çok sayıda çocuk ve bebeğin bulunması dikkat çekti. Ayinin ardından Papa, ayine katılanlardan birinin verdiği Türk bayrağını alarak salladı. Vatikan’ın renkleri olan sarı ve beyaz kurdeleler ve çiçeklerle süslü bahçede ayin Türkçe, İtalyanca, Almanca, Fransızca, Latince dualar ve ilahilerle devam ederken, insanlık barışı, uluslararası kurum ve kuruluşların adaletli ve merhametli olmaları için de dualar okundu. Ayinde ayrıca Müslümanların inancında Meryem Ana’nın özel ve saygın bir yeri olduğu da belirtilerek, Müslümanlar için de dua edildiği belirtildi. Papa, ayine katılan rahipleri tek tek selamlayarak, onlara bugünün anısına keselerin içinde küçük birer hediye verdi.

Güvenlik önlemleri
Papa’nın güvenliği için yakın korumaların yanı sıra hâkim noktalara keskin nişancılar yerleştirildi; özel harekât, Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri ve il emniyet müdürlükleri koruma şubelerinde görevli polisler de mesai yaptı. Papa, Adnan Menderes Havalimanı’ndan Meryemana Evi’ne kadar jandarmanın helikopterleri tarafından da takip edildi.

——————————————————————————–

Hacı olamayan turistler kızdı
Ayin sırasında Papa, din ayrımı yapmadan herkesi kutsadı. Ayinde Türkçe, İtalyanca, Almanca, Fransızca ve Latince dua edildi.
FOTOĞRAF: KENAN ÇİMEN / AA

Meryemana Evi’nin avlusuna Papa’nın oturması için bir çardak hazırlandı. Çardağın üzeri, Papalığı temsil eden sarı çiçeklerle süslendi. Protokol ve kardinaller için oturma yeri hazırlanırken, diğer davetliler ayini bariyerlerin arkasında izledi.
Ayine katılanların ellerine bir yüzünde Türk, öbür yüzünde Vatikan’ın amblemi bulunan bayraklar verildi. Ayrıca, ‘Türkiye Kilisesi seni seviyor’, ‘Rabbim adına gelen takdis edilsin’ yazılı pankartlar açıldı.

Güvenlik önlemlerinden turistler de nasibini aldı. Meryemana Evi’ne gidemeyen ve Hacı olamayan 1000’e yakın turistten bazıları, önlemleri yerinde bulurken, bazıları da tepki gösterdi.

Vatikan’dan gelen 71 gazetecinin ayinden görüntü almalarına izin verilirken, akredite olmalarına karşın diğer gazeteciler törene sokulmadı. Çıkan tartışma sonrasında Dışişleri ve Başbakanlık yetkililerinin araya girmesiyle, ayinin başlamasından 1.5 saat sonra diğer gazeteciler gruplar halinde içeri alındı. Ancak, bu gazeteciler ayine yetişemedi.

İzmir Ticaret Odası ve Büyükşehir Belediyesi Papa’nın ziyaretini değerlendirmek amacıyla, İzmir’in EXPO 2015 adaylığını belirten pano ve afişler yaptırdı, 10 bin adet İngilizce gazete bastırdı. Pano ve afişler Adnan Menderes Havalimanı çıkışında, Meryemana Evi yolu başlangıcına, Selçuk girişine yerleştirilirken, gazeteler yabancı delegasyonun kaldığı otellere dağıtıldı.

Ayin sırasında, Efes Antik Kenti’nin üst kapısı yakınında, emekli öğretmen Emrullah Sarımsak, otoparkına ruhsat alamadığını ileri sürerek eylem yaptı.

16. Benediktus’un Meryemana Evi’nde bulunduğu sırada bir taş ocağında dinamit patlatılması tedirginlik yarattı.

Selçuk’ta Papa’ya kendi yaptığı Meryem Ana heykelini armağan etmek isteyen Alman tarihçi 56 yaşındaki Martina Salinster’e izin verilmedi.

Selçuk Devlet Hastanesi’nin yanı sıra Torbalı Devlet Hastanesi ve İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, olası bir saldırı veya başka durumlara karşın alarma geçirildi. Eşitli noktalarda yedi ambulans hazır bekletildi.

——————————————————————————–

Ziyaret herkesi mutlu etti
Atalay: Papa memnun.

ANKARA – Papa 16. Benediktus’un temaslarından hem Vatikan hem de Ankara memnun. Papa, Esenboğa Havalimanı’ndan ayrılmadan önce Devlet Bakanı Beşir Atalay’a “Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmeler olumlu geçti” dedi.
Papa’yı İzmir’e uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beşir Atalay, Papa’nın oluşan atmosferden de çok memnun kaldığını ifade ettiğini belirtirken, “Seyahatine önem verildiğinin ve her tedbirin alındığının farkında” dedi. “Papa’nın özür diler nitelikte cümlesi oldu mu?” şeklindeki bir soru üzerine Atalay, “Bütün hal ve konuşmalarıyla dünden beri izliyoruz” yanıtını verdi.
Papa olmadan önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olmadığını ve AB üyeliğini doğru bulmadığını açıklayan Ratzinger’in Vatikan Devlet Başkanı ve Papa sıfatıyla yaptığı ziyarette bunun tam tersi mesajlar vermesi Ankara’da olumlu etki yarattı. Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, “Kendisini 180 derece değişmiş bulduk. Verdiği mesajlar çok önemli. Tabii ki bu kadar üst düzey bir ziyarette Ankara’ya kadar gelip ‘Türkiye’nin yeri Avrupa değildir’ demesini beklemiyorduk. Böyle bir şey olmazdı ancak biz bu mesajların Avrupa kamuoylarına olumlu yansıyacağı umudunu taşıyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de yakın çevresine Papa’nın ziyaretini “Yararlı oldu” sözleriyle değerlendirdiği öğrenildi. 

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=206045&tarih=30/11/2006

Yorumlar kapatıldı.