İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa’dan Avrupa’nın Hıristiyan köklerine vurgu

Papa 16. Benedict ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, ortak deklarasyon imzaladı. Aya Yorgi Kilisesi’nde gerçekleşen ayinin ardından çalışma ofisine geçen Papa ile Patrik, yaklaşık 45 dakika süren heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin sonunda, Papa 16. Benedict ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, ortak deklarasyon imzaladılar. Papa 16. Benediktus’un hem Aya Yorgi’deki konuşmasında hem de ortak deklarasyonda Avrupanın Hıristiyan köklerine sahip çıkması gerektiğine vurgu yapması dikkat çekti.

Deklarasyonun imza töreninin bulunduğu salona bazı yabancı basın mensupları alınırken, bazı Türk ve yabancı gazeteciler ise bu olayı bahçeye kurulan plazma televizyondan izledi. Deklarasyonun Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Yunanca, Rusça ve İspanyolca metinleri bulunmasına rağmen Türkçe metnin hazırlanmaması dikkat çekti. Öte yandan, ayine kırmızı pelerinle katılan Papa’nın görüşmelerde pelerinini çıkarttığı gözlendi.

Papa 16’ncı Benedict, saat 09.45’de geldiği Patrikhane’den saat 14.40’da ayrıldı. Papa’yı Fener Rum Patriği Bartholomeos kapıya kadar uğurladı. Papa 16’ncı Benedikt’in ayrılışı sırasında kilise çanları çalındı. Bartholomeos, ayrıca Papa ile birlikte olan kardinallerin ellerini de tek tek sıkarak tokalaştı.

Bu arada Papa ıö’ncı Benedikt, patrikhane binasından ayrılışında Chiara ile Francesko adlı çocukları kucağına alarak sevdi. Öte yandan Papa ve Patrik Bartholomeos’un öğle yemeğinde “deniz levreği” yedikleri öğrenildi. Patrikhane yetlalileri, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un iki günlük yoğun programının ardından dinlenmeye çekildiğini belirttiler.

AYİNDE BİRLİK MESAJI VERDİ
Papa 16. Benedict, Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayinde yaptığı konuşma Fener Rum Patrikhanesi’nin internet sitesinde yayınlandı.

Papa konuşmasında, havariler dönemine atıfta bulunarak, “Simon ve Petrus’un birliğini ve çağrılarını, bir kez daha Patrikhanenin Sen Jorj Kilisesi’nde yapıyoruz.

Biri Petrus’un halefi, diğeri de kardeşi Havari Andreas’ın geleneğine göre kurulmuş bu kilisenin başında Episkoposluk görevinde bulunuyor. Bu an, kardeş olan, Roma ve İstanbul kiliselerini özel bir ilişkiyle birleştiren kardeşçe bir buluşmadır” diye konuştu.

AVRUPA’NIN HIRİSTİYAN KÖKLERİ
Papa 16. Benediktus, şunları kaydetti: “Roma ve İstanbul kiliselerinin tam birliğini oluşturmak için, Allah’ın lütuf dolu yardımıyla, birlik yolunda ilerlemek ve ortak angajmanımızı yenilemek için buraya geldim. Engelleri aşmak ve bu amaçtaki pastoral iş birliğine yarar sağlayabilecek tüm yolları, Ortodoks kardeşlerimizle beraber aramak için Katolik kilisesinin bütün gayreti göstermeye hazır olduğuna sizi temin ederim.”

Papa 16. Benedict, Petrus ve Andreas’ın kendilerine bıraktığı “tüm ulusları İsa’nın öğrencisi yapma” görevinin, amacına ulaşmaktan çok uzak olduğunu belirterek, acil ve gerekli olan bu görevin, sadece bu mesajla marjinal ilgisi olan kültürler değil, aynı zamanda köklü Hristiyan geleneklerine sahip Avrupa kültürlerini de ilgilendirdiğini ifade etti.

Papa, şunları kaydetti:

“Sekülarizasyon süreci bu geleneğin gücünü zayıflatıp, tartışmalara yol açıyor ve onu reddediyor. Bu olay karşısında, Avrupa’nın öz köklerinin, geleneklerinin ve Hıristiyan değerlerinin bilincini yenilemek ve yeni bir canlılık katmak için bütün diğer Hıristiyan cemaatleri ile birlikte çağrılmaktayız. Katolik kilisesi ile Ortodoks kilisesi arasında daha sıkı bağlar oluşturmaktaki gayrederimiz, bu misyonumuzun bir parçasıdırlar. Hristiyanlar arasında var olan bölünmeler dünya için bir skandal olup, İncil’i müjdelemek için bir engeldirler.”

Kendinden önceki Papa II. Jean Paul’ün kardeşçe bir diyalog başlatma davetinde bulunduğunu anımsatan 16. Benediktus, bu diyalogun amacının Petrus’un görevinin doğasına ve özüne saygı göstererek, bu görevin iki tarafın da kabul ettiği bir sevgi hizmeti gerçekleştirebilmesi için yeni yollar saptamak olduğunu söyledi. Papa, bu daveti tekrar edip yenilemeyi arzuladığını dile getirdi.

» Papa protestoları dün de devam etti
PAPA 16’ncı Benedict’in Türkiye ziyaretini protesto eden bir grup, Beyazıt Meydanı’nda protesto gösterisi yaptı. Büyük Birlik Partisi’ne (BBP) üye bir grup, ellerinde, Papa’yı protesto eden çeşitli döviz ve pankartlar taşıdıkları halde meydanda bir araya geldi. Sık sık tekbir getiren grup, “Ayasofya Türk’ündür, Türk’ün kalacak”, “Peygambere uzanan eller kırılsın” ve “Papa şaşırma sabrımızı taşırma” şeklinde sloganlar attı. Öte yandan Türkiye Gençlik Birliği üyesi yaklaşık 50 kişilik grup, ellerinde Türk bayrakları ile Unkapanı Köprüsü’nde toplandı. “Atatürk gençliği görev başına” sloganları atan grup, “Karagöz ve Hacivat Papa’ya Karşı” isimli bir orta oyunu sergiledikten sonra olaysız dağıldı.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ TAN: ‘Ekümenikliği tanımıyoruz’
DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan Türkiye’nin ekümenikliği tanımadığını ve bunu kabul etmediğini yineledi. Tan, haftalık basın toplantısında bir gazetecinin, “Türkiye’yi ziyaret eden Papa 16. Bene-dict’un Fener Rum Patriği Bartholomeos’tan ‘ekümenik patrik’ diye bahsetmesini nasıl değerlendirdiklerini” sorması üzerine, “Bu konudaki tutumumuzu biliyorsunuz” dedi.

Patrikhanenin bir Türk kurumu olduğunu ve yasalarda da bu şekilde yer aldığını vurgulayan Tan, “Bunun ötesinde hiçbir şekilde, hiçbir tarif bizi bağlamaz. Biz ekümenikliği tanımadığımızı ve bunu kabul etmediğimizi bütün dünyaya söylemiş, anlatmış durumdayız” diye konuştu.

» Dünyanın gözü Türkiye’de
KATOLİK dünyasının ruhani lideri Papa 16’ncı Benedict’in Türkiye ziyareti dış basında geniş yankı buldu. İngiliz, Alman, İspanyol, Kıbrıs ve Rus basını Papa ile ilgili haberleri manşetlerine taşıdı.

İNGİLİZ BASINI
» Guardian:
GAZETE, Papa’nın Türkiye ziyaretinde İslam ile ilgili sözleri konusunda özür dilemediğini, ancak Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında köprüler kurup, diyalog geliştirmeye çalıştığını belirtti. Gazete, Papa’nın, son ana kadar karşılamada bulunamayacağını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandığına dikkat çekti. Gazetenin ilk sayfadan duyurduğu haberde, Papa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiği ifade edildi.

» The Times:
GAZETE, haberi, ‘Papa’nın, Türkiye’nin üyelik mücadelesini kutsadığı’ şeklinde bir başlıkla verdi.’ Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun Papa’yı ağırladığı sırada bir anlamda karşısında huzursuz görünen Papa’ya ders verdiğini’ yazan Times, “Bardakoğlu’nun Papa’ya, (dini liderler biraraya geldiklerinde birlikte insanlığın ortak sorunlarının çözümü üzerinde yoğunlaşmalılar) dediğine” dikkat çekti.

» The Independent:
THE Independent gazetesi de Papa’nın Türkiye ziyaretine iki tam sayfa ayırdı. ‘Papa’nın Türkiye’ye ayak basar basmaz kendisini Hıristiyanlıkla, Müslümanlık, Asya ile Avrupa arasındaki kültürel çatışmanın ortasında bulduğunu’ iddia eden gazete, “Papa dün Türkiye’ye gittiğinde bir köprüden geçti, bir dünyadan bir başkasına, Avrupa’dan Asya’ya, Hıristiyanlık’tan İslam’a seyahat etti” ifadesini kullandı.

» The Daily Telegraph:
GAZETE, ‘Papa’nın Türkiye ziyareti sırasında Müslümanların öfkesini yatıştırma şansı aradığım’ yazdı. “Papa’nın Türkiye’de politik bir tuzağa düşürüldüğü” iddiasına da yer veren gazete, ’16’ncı Benedict’in Ankara’ya ayak basmasından sadece yarım saat sonra kendisini politikanın ortasında bulduğunu’ belirtti. Gazete, Erdoğan’ın Papa’dan, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda destek istediğini de yazdı.

KIBRIS RUM BASINI
» Mahi:
GAZETE, “Türk polisi geniş güvenlik önlemleri aldı- Erdoğan Papa’yı dünya barışı ümitleriyle karşıladı” başlıklarıyla yansıttığı haberinde, Başbakan Erdoğan’ın NATO zirvesi için Letonya’nın başkenti Riga’ya hareketinden önce Papa’yı havaalanında karşıladığına dikkat çekti.

» Haravgi:
GAZETE, “Papa için benzeri görülmemiş genişlikte güvenlik önlemleri-Türkiye dinler köprüsü” başlıklarını attı.

» Alithia:
GAZETE, “Erdoğan sonunda Papa’yı gördü; Vatikan-Ortodoksluk ilişkilerinde yeni düzen; Sezer tarafından ‘Kıbrıs’ aleyhine siyasi istismar” başlığını kullandı.

»Fileleftheros:
GAZETE, “Papa yarın Fener’de; Türkiye’de köprü kurdu; Papa Erdoğan’a ‘AB’ye üye olmasını arzu ederiz’ demiş görünüyor” başlığını attı.

» Simerini:
GAZETE, “Erdoğan Papa Benedict’u Karşıladı; Papa’ya imalı hediye; Sezer ‘Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk Kültür Mirası’yla ilgili kitap verdi; Tayyip Erdoğan Papa’dan ülkenin AB üyelik sürecini desteklemesini istedi; Atatürk’e referans” başlığını verdi.

ALMAN BASINI
»Frankfurter Rundschau:
GAZETE, manşetinde “Papa ortak noktalara vurgu yaptı” ifadesini kullandı. Gazetenin haberinde, “Papa’nın, ziyaretinin ilk gününde Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki ortak noktalara dikkati çektiği” ifade edildi. Haberde, “Başbakan Erdoğan ile Papa’nın a 25 dakikalık bir görüşmesine dikkat çekildi

» Die Welt:
GAZETE, “Erdoğan Papa’yı müttefiki olarak görüyor” başlığıyla verdiği haberde, “Erdoğan’ın Papa’nın Türkiye’nin AB üyeliği için destek verdiği yönündeki açıklamasını” aktardı.

» Frankfurter Allgemeine Zeitung:
GAZETE, Papa’nın ziyaretini “Papa için Ankara’da çekingen karşılama” başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde, Papa’nın Anıtkabir’i ziyaret ettiği de aktarıldı.

» Berliner Morgenpost:
GAZETE, “Papa, İslamiyet ile diyalog çağrısı yapıyor” başlığıyla verdiği haberde, Papa’nın Ankara’da yaptığı görüşmelere yer verdi.

» Bild:
GAZETE, Papa’nın Bardakoğlu’yla görüşmesiyle ilgili haberini “Papa, kendisini en sert şekilde eleştiren kişiyle buluştu” başlığıyla aktardı. Papa’nın Türkiye’deki yabancı ülke temsilcilerine yönelik yaptığı konuşmada da, “Dinler şiddeti, dinin bir parçası olarak görmemeli” şeklinde konuştuğu kaydedildi.

http://www.birgun.net/index.php?sayfa=56&devami=30965#haber_basi

Yorumlar kapatıldı.