İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa zehirini akıttı

Türkiye’ye geldiği andan itibaren sevimli tavırları, ara sıra Türkçe konuşmasıyla dikkat çeken Papa gerçek yüzünü dün Fener’e “Ekümenik Patriklik” diyerek gösterdi

TÜRKİYE ziyaretine başladığı andan itibaren güler yüzü ve sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Papa 16. Benedict, dün nihayet içindeki zehri kustu. Papa, Fener Rum Patriği için ‘Ekümenik’ dedi.

İzmir’deki ziyaretinin ardından dün akşam İstanbul’a gelen Papa, Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Patrikhaneye gelişinde Papa, çan sesleriyle karşılandı. Patrikhane içindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ‘Şükran Ayini’ne katılan Papa, 40 dakikalık ayini Patrik Bartholomeos ile birlikte düzenledi. Ayinin ardından Patrik Bartholomeos, hoş geldin konuşması yaptı. Konuşmayı oturarak dinleyen Papa 16. Benedict da İngilizce bir konuşma yaptı.

Baklayı ağzından çıkardı

Patrikhane’den ayrılmadan önce bir konuşma yapan Papa, Patrik Bartholomeos’un

“Ekümeniklik” hevesine destek verdi. Konuşmasında, birlik ve kardeşlik içinde yaşamanın güzel olduğuna işaret eden Papa, “Şahsınız ve Ekümenik Patriklik Kutsal Sinod’un beni kardeşçe karşıladığı bu anı takdirle her zaman kalbimde taşıyacağımı söylüyor ve derin şükranlarımı dile getiriyorum. Kilise için anlamlı ve gerçek iyi niyetle dolu bu buluşmayı bize armağan ettiği için Rabbe şükrediyorum” diyerek Patrik’in “Ekümenik” amacına hizmet etti.

Ayine, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İstanbul Başkonsolosu Deborah Jones, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Giorgos Gennimatas, İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. Kezban Hatemi, Prof. Dr. Niyazi Öktem ve Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’ın da içinde bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

——————————————————————————–

Rahibelerin, Papa sevgisi, gözyaşı oldu

TÜRKİYE’deki çeşitli kiliselerde görev yapan rahipler, Papa ile birlikte gelen kardinaller, özel olarak davet edilen ve Türkiye’de bulunan Katolik cemaatine mensup davetliler, Papa’nın katılacağı ayinde bir araya geldi. Bazı rahibelerin Papa ile dua ederken, ağladıkları görüldü. Meryemana Evi kilisesinin rahibi ve görevli rahibeler, ziyaret öncesi tüm detayları tek tek gözden geçirirken, Jandarma Komando Özel Operasyon Tabur Komutanlığı Bomba Arama Ekibi’ne bağlı görevliler etrafta kuş uçurtmadı. İsa’nın annesi Meryemana’nın ölmeden önceki son günlerini İzmir Selçuk’taki evinde geçirdiği kabul ediliyor.

——————————————————————————–

Ayin yönetti Türkçe dua etti

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer’in resmi davetlisi olarak dün Türkiye ziyaretine başlayan Papa 16’ncı Benedict, dün Ankara’dan İzmir’e gitti. Selçuk’taki Meryemana Evi’ni ziyaret eden Papa, burada yöneteceği ayinin açılışını, “Sevgili kardeşlerim, Rab sizinle olsun” sözleri ile yaptı. Papa, Meryem Ana Evi’nde özel ayin kıyafetiyle önce kendisini bekleyen Katolikleri selamladı ve rahibelerle tokalaştı. Papa’nın ayinine Türkiye’de yaşayan ve isimleri Vatikan tarafından belirlenen 600 kadar Türkiyeli Katolik katıldı. Meryemana Evi’ndeki ayin Papa’nın ünlü pazar ayini olan (Santa Messe) Kutsal Ayin’in aynısıydı ve sadece TRT tarafından 67 ülkeye canlı yayınlandı.

Hıristiyanlar’a zorluklar

Ayinin ardından cemaate seslenen Papa, Türkiye’de bulunan Hıristiyanlar’ın her gün zorluk ve meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu söyledi. “Efes’ten toplumlar arası barış için Rabba dua yükseltelim” diyen Papa, “Sevgili kardeşlerim, bu ziyaretimle, Türkiye’de bulunan küçük bir azınlık olan ve her gün zorluk ve meydan okumalarla karşı karşıya gelen Hıristiyan cemaatine, sadece benim değil, evrensel kilisenin sevgisini ve ruhsal yakınlığını hissettirmek istiyorum. İsa’nın küçük sürüsü, bu kutsal topraklardaki mevcudiyetiniz için size teşekkür ederim” dedi. Trabzon’da 16 yaşındaki bir lise öğrencisi tarafından öldürülen Rahip Santaro cinayetini de hatırlatan Papa, “Onun güzel tanıklığını anımsamamak mümkün değil” dedi. Papa 23. Johanna’nın “Ben Türkleri seviyorum, doğal niteliklerini takdir ediyorum” sözlerinden alıntı yapan Papa, İtalyanca yaptığı sekiz dakika süren konuşmasını, Türkçe “Aziz Meryem, bizim için dua et” sözüyle tamamladı. Ayini Türkçe sözlerle tamamlayan Benedict, Türk Bayrağı da salladı.

——————————————————————————–

Papa’dan ‘Haç’ jesti

PAPA 16. Benediktus’un İstanbul’a gelişinde, İzmir Adnan Menderes Havalimanında üzerinde bulunan haçı değiştirmesi dikkat çekti. İzmir Adnan Menderes Havalimanında, ince uzun bir haç takan Papa’nın, Atatürk Havalimanına gelişinde bu haçı değiştirdiği görüldü. Papa’nın kırmızı pelerinin üzerinde, ortasında yeşil renkli taşlarla süslü ve daha kısa bir haç yer aldı. Haç değişikliğini yorumlayan araştırmacı-yazar Aytunç Altundal, bu hareketin Papa’nın, “Ortodoks Kilisesine yaptığı bir jest olduğunu” belirterek, şunları söyledi: “Papa’nın İstanbul’da taktığı haç Ortodoksların ‘Şükran Haçı’ olarak bilinir. Bu iki kilisenin tarihte birlikte hareket ettikleri dönemde ortak kullandıkları bir haçtır. Papa bu haçı takarak Ortodoks dünyasına jest yapmıştır.”

——————————————————————————–

Dünya Türkiye’ye kilitlendi

KATOLİK dünyasının ruhani lideri Papa 16’ncı Benedict’in Türkiye ziyareti dış basında geniş yankı buldu. İngiliz, İspanyol ve Rus basını Papa ile ilgili haberleri manşetlerine taşıdı. Guardian, Papa’nın Türkiye ziyaretinde İslam ile ilgili sözleri konusunda özür dilemediğini, ancak Hıristiyanlar’la Müslümanlar arasında köprüler kurup, diyalog geliştirmeye çalıştığını belirtti. The Times, haberi, ‘Papa’nın, Türkiye’nin üyelik mücadelesini kutsadığı’ şeklinde bir başlıkla verdi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun Papa’yı ağırladığı sırada bir anlamda karşısında huzursuz görünen Papa’ya ders verdiğini’ yazan Times, “Bardakoğlu’nun Papa’ya, (dini liderler biraraya geldiklerinde kendi inançlarının üstünlüğünü göstermeye çalışmadan, birlikte insanlığın ortak sorunlarının çözümü üzerinde yoğunlaşmalılar) dediğine” dikkat çekti.

——————————————————————————–

Trafikte Papa çilesi

PAPA 16. Benediktus’un İstanbul’a gelmesi nedeniyle kent trafiğinde büyük sıkıntı yaşandı. Papa’nın İstanbul’a gelişinden yaklaşık bir saat önce Sahil Kennedy Caddesi iki yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı, trafik yoğunluğu E-5 ve E-6’ya yöneldi. E-5’deki yoğunluk Topkapı-Şirinevler-Sefaköy güzergahında her iki yönde trafiğin kilitlenmesine neden oldu. Aksaray-Unkapanı-Taksim güzergahı ile Taksim-Osmanbey arasındaki Halaskargazi Caddesi tek yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı. Buradaki trafik yoğunluğu da her iki yönde Çağlayan-Mecidiyeköy-Levent ve Levent-Beşiktaş hattına yansıdı. Taşıtların tramvay yoluna girmeleri nedenyile tramvay seferleri de aksadı. Pek çok vatandaş duran trafikte ulaşım araçlarına binmek yerine, yürümeyi tercih etti.

Bugün İstanbul’da temaslarda bulunacak olan Papa, Fener Rum Patrikhanesi’ndeki ayine katılacak, ardından da balkondan halkı selamlayarak, hitap edecek. Papa, Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi’ni de ziyaret edecek. Papa’nın bugünkü temasları için de, dün kapalı olan yollar bugün de kapatılacak. Yenikapı’daki feribot seferleri de iptal edildi.

http://www.tercuman.com/v1/haber.asp?id=49744&baslik=Papa%20zehirini%20ak%FDtt%FD&katid=1

Yorumlar kapatıldı.