İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa Türkiye’ye selam gönderdi, ziyaretini ‘hac’ olarak niteledi

27/11/2006 

VATİKAN – İslamiyeti eleştiren sözleri nedeniyle tepki çeken Papa 16. Benediktus dün, geleneksel olarak her pazar yaptığı Angelus Duası’ndan sonraki konuşmasında Türkiye ziyaretine değindi.
Aziz Petrus Meydanı’nda kendisini dinlemeye gelen Katoliklere çalışma odasındaki pencereden seslenen 16. Benediktus, Papa olarak ilk defa Müslüman bir ülkeye konuk olacağı Türkiye ziyaretini ‘hac’ olarak nitelendirdi. Papa, “Bu haccın Tanrı’nın istediği meyveleri vermesi için bana dualarınızla eşlik etmenizi rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
Türk halkına karşı ‘saygı ve içten dostluğunu’ ortaya koymasını umduğu ziyaretinin başarısı için dua edilmesini isteyen Papa, seleflerinden Papa 23. Jean’ın İstanbul’da Papalık Temsilciliği yaptığını ve 6. Paul ile 2. Jean Paul’ün Fener Rum Patrikhanesi’yle görüşmek için Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlattı. 16. Benediktus, “Seleflerim 6. Paul ve 2. Jean Paul’ün izinden güvenle yürüyorum. Türkiye’de 10 yıl boyunca Papalık Temsilciliği yapmış ve Türk ulusuna sevgi ile saygı beslemiş olan Aziz 23. Jean’ın ilahi koruması için de niyazda bulunuyorum” dedi. Türkiye’de Katolik cemaati ve Fener Rum Patrikhanesi yetkilileriyle görüşmeyi ‘derin duygular’ içinde dört gözle beklediğini belirten Papa şöyle konuştu: “Orada varlığını sürekli yüreğimde duyumsadığım küçük Katolik cemaatiyle buluşacağım ve Aziz Andreas Yortusu münasebetiyle Ortodoks Kilisesi’yle kardeşçe bütünleşeceğim anı, büyük bir heyecanla bekliyorum.”

Vatikan’dan sıcak mesajlar
Vatikan Dışişleri Bakanı Piskopos Dominique Mamberti, İtalyan Katolik Piskoposlar Kurulu’nun resmi yayın organı Avvenire gazetesinde yayımlanan demecinde, “Papa, Türkiye’ye gitme kararını, asla yeniden düşünme gereği duymadı” dedi. Mamberti, Papa’nın Türkiye seyahati sırasında “din özgürlüğü meselesi”ni dile getireceğini belirtti. Mamberti, Papa seyahati konusunda Türkiye’deki protesto gösterilerinin fazla abartılmaması gerektiğini de söyledi. Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Papa’nın Türkiye’yi ziyaretinin en önemli amaçlarından birinin dinler arası uyuma katkı sağlamak olduğunu belirtti. Papa’nın ziyaretinin dinler arası karşılıklı güven ve anlayışı geliştirmeyi hedeflediğine işaret eden Lombardi, “Dinlerimiz barışa katkıda bulunmalı, şiddete değil” dedi. (Reuters, ap, aa)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205688&tarih=27/11/2006

Yorumlar kapatıldı.