İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mezhep ayrımını göze sokan ilanlar

BEYRUT – Hıristiyan Marunilerden Şiiler, Yahudiler ve Dürzilere kadar 18 farklı etnik köken, din ve mezhepten insanların memleketi Lübnan, Ortadoğu mozaiğinin sembolü olarak bir arada yaşama umudunu canlı tutarken, Lübnan halkı, son siyasi suikastlar ve İsrail savaşının bölünmüşlüğü kışkırtmasına esprili bir reklam kampanyasıyla savaş açtı. H&C Leo Burnett Ajansı’nın Beyrut şubesi, Lübnan’ın ‘absurdistan’a dönüşmesini önlemek için giriştiği kampanyasında, billboardlarla gazeteleri mezhepçiliği alaycı dille eleştiren reklamlarla donatıyor. Amam 05 adlı sivil toplum örgütünün de desteklediği kampanyanın amacı, halkı bilinçlendirmek. Ay başından beri 300 billboardla gazete ilanlarında rastlanan ve gurbetteki Lübnanlılara e-postalarla gönderilen reklamlardaki ifadeler şöyle: ‘Yunanlı Ortodoks’tan aşçılık dersi’, ‘Dürziler için satılık ev’, ‘Katolik Ermeni’den süper saç kesimleri’, ‘Güzel bir Şii yüz arayan model ajansı’ veya ‘2000 model Maruni arabası. Maruni olmayanlar asla kullanmadı.’ Bunları gerçek zanneden olsa da, reklamların altında yazılı ifadeyi okuyunca kampanyanın amacı anlaşılıyor: ‘O bizi durdurmadan, biz mezhepçiliği durduralım. Vatandaşlık, mezhepçilik değildir.’
Normalde 500 bin dolara malolacak kampanya, sivil toplum örgütlerinin verdikleri büyük destek sayesinde 40 bin dolara çıkmış. Zira billboard şirketi ücret bile istemezken, sekiz gazeteden biri reklamları bedava, diğerleri yüzde 50 indirimli yayımlamış. Bazı Lübnanlılar, reklamlara denk gelişini tebessümle hatırlıyor. Şii Melek Beydun tam arabasını park edecekken ‘Sadece Marunilere aittir’ yazılı ilanı görüp “Şii olduğumu nasıl anladılar” tepkisi verdiğini gülerek anlatıyor. Ortodoks Randy Nahle de “Burada, mezhep tutulan takımı bile belirler. Tabulara el atıldığı için memnunum. Favorim ise doktorların mezheplerinin yazdığı kartvizitleri gösteren reklamlar. Artık kulaklarım ağrırsa, Ortodoks doktora gideceğim çünkü bunlar Ortodoks kulakları!” diyor.

‘İnananlar olması bile korkunç’
Ancak tepki gösteren de var. Bazıları e-postaları filtrelemeye çalışırken, 50 billboard tahrip edilmiş. Ajansın yaratıcı direktörü Beşara Muzannar “Tüm mezheplerin kışkırtıldığı bir ortamda yaşıyoruz” derken, Amam 05’in başkanlarından Esma Andraos, “Gerçekten böyle tabelalar olduğunu düşündüler. Korkunç gerçek şu ki, insanlar bunun mümkün olabileceğine inanıyor” dedi. (W. Post)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205876

Yorumlar kapatıldı.