İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MEZAR İSVEÇ GÜNDEMİNDE

Gazetemiz Ülkede Özgür Gündem’de 19 Ekim’de yayımlanan ‘Ermeni köyünde toplu mezar’ başlıklı haberin yankıları sürüyor. Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xirabêbaba (Kuru) köyünde köylüler tarafından bulunan toplu mezara ilişkin fotoğrafların yayınlanmasının üzerinden yaklaşık bir buçuk ay geçmesine rağmen Türkiye’de herhangi bir inceleme başlatılmazken, İsveç Parlamentosu harekete geçti.

İsveç Asur Federasyonu’nun internet sitesinde yer alan habere göre, İsveç Sol Parti Milletvekili Hans Linde 24 Kasım’da, Ülkede Özgür Gündem’de yayımlanan Nusaybin’deki toplu mezar haberi üzerine İsveç Parlamentosu’na bir önerge verdi.

Dışişleri Bakanı’nın yanıtlaması için verilen önergenin 6 Aralık’tan önce görüşülmesi bekleniyor. İsveç Parlamentosu’na yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı’nın önergeyi yanıtlaması için, Ankara veya İstanbul’daki temsilciliklerinden konu hakkında rapor istedi. İsveç’in Ankara veya İstanbul’daki diplomatik mercilerinden bir heyetin de konu hakkında Bölge’de incelemelerde bulunacağı kaydediliyor.

Girişim yapılacak mı?

Önergede, AB çerçevesinde İsveç hükümetinin Türkiye’nin Osmanlı arşivlerinin uluslararası bağımsız araştırmalara açımasını sağlamak için çaba harcayıp harcamayacağı soruluyor. İsveç hükümetinin yine AB çerçevesinde Nusaybin’deki toplu mezarın incelenmesi için adli tıp uzmanları ve tarihçilerden oluşan bağımsız bir bilim heyetinin kurulması talebinde bulunup bulunmayacağı da sorulan önergede, 1915’te Ermeni, Asuri/Süryani/Keldani ve Pontus azınlıklarının yaşadığı olayların aydınlığa kavuşması için, İsveç hükümetinin daha fazla araştırma yapılmasını destekleyip desteklemeyeceği sorusu da yöneltiliyor. Önergede ayrıca, İsveç hükümetinin Ermeni, Süryani ve Pontuslulara uygulanan soykırımın basın yoluyla veya başka yollardan tartışılmasının cezalandırılmaktan çıkarılması için herhangi bir girişimde bulunup bulumayacağı da soruluyor.

İnceleme başlatılmadı

Xirabêbaba (Kuru) köyünde 17 Ekim’de ortaya çıkan toplu mezara ilişkin h‰l‰ bir inceleme başlatılmadı. Olayla ilgili incelemelerde bulunmak isteyen basın mensupları ise, Akarsu Jandarma Karakolu tarafından engellenirken, karakol yetkililerinin mezarın üstünü örttüğü bildiriliyor.

‘Ermeni ve Süryanilere ait’

Konu hakkında çok sayıda araştırması bulunan İsveçli Prof. David Gaunt, toplu mezarda bulunan insan kemiklerinin büyük bir olasılıkla 1915’te İttihat Terakki şeflerinden Mardin Mutasarrıfı Halil Edip’in emrindeki ölüm müfrezeleri tarafından katledilen Dara (bugünkü Oğuz) yerleşiminden 150 Ermeni ve 120 Süryani aile reisine ait olduğunu kaydetmişti.
HABER MERKEZİ 

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=25210

Yorumlar kapatıldı.