İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MERHABAREV İSTANBUL’DA KARŞI SANAT ÇALIŞMALARI’NDA 4 ARALIK’TA AÇILIYOR

Türkiye’den ve Ermenistan’dan on belgesel fotoğrafçının ortaklaşa hazırladığı MERHABAREV adlı sergi, 4 Aralık 2006 Pazartesi tarihinde Karşı Sanat Çalışmaları’nda açılacak. İstanbul ve Erivan’da günlük yaşam görüntülerinden oluşan sergi Ekim ayında Ermenistan’ın başkenti Erivan’da açılmış ve ilgiyle izlenmişti. İstanbul’dan sonra Avrupa ve Asya’nın çeşitli kentlerinde turneye çıkacak olan sergiyle birlikte dört dilde albüm yayınlandı.

Fotoğrafçılar bu çalışmanın her aşamasında olduğu gibi günlük yaşamı fotoğraflarken de geleceğe bakmaya çalıştılar ve geleceğin önemine dikkat çekmek istediler. Önyargılar ve diyalog eksikliği nedeniyle giderek büyüyen problemlerin, ilişkilerin normalleşmesiyle daha kolay çözüm yoluna gireceğini düşünerek çektikleri fotoğraflar aracılığıyla iki kentten, Erivan ve İstanbul’dan gözlemlerini yansıttılar. Fotoğrafçılar, sergide yer alan çalışmalarıyla doğrudan diyaloğun ve önyargısız bakışın altını çizmeye çalıştılar.

Serginin ismi Türkçe ve Ermenice’de ‘selam’ anlamı taşıyan kelimelerin (Merhaba – Barev) birleşiminden meydana geliyor.

İki ülkeden on belgesel fotoğrafçının bir araya gelerek Mart 2006 tarihinde başladıkları çalışmalar 8 ay sürdü. Narphotos’dan beş fotoğrafçı 3 Mayıs’ta gittikleri Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir hafta kalarak günlük hayatı yansıtan fotoğraflar çektiler. Çalışmanın ikinci aşamasında Patker Photo’dan beş Erivanlı fotoğrafçı 26 Haziran’da İstanbul’a gelerek kentin günlük hayatını belgelediler.

Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren NarPhotos ile Erivan’da sürdüren Patkerphotos ajansları belgesel çalışmalar yapıyor, fotoröportajlar hazırlıyor ve haber fotografları üretiyor. İki grup da toplumsal sorunlar, insanlığın ortak problemleri, ve barış konularına yoğunlaşmış.

MERHABAREV sergisi için toplam 18.000 kare fotoğraf çekildi. Bu fotoğraflardan seçilen 130 adet siyah-beyaz çalışma sergiyi oluşturdu.

Bu ortak çalışmada fotoğrafçılar yaşadıkları kentleri birbirlerinin gözlerine emanet ettiler. Her iki grup kültürel ve coğrafi olarak çok yakın oldukları halde bir o kadar da yabancı oldukları iki kentte bulundukları günler içinde insanları olabildiğince tanımaya ve anlamaya çalıştılar. Yüzeysel görüntünün biraz ötesini görmeye gayret ederek fotoğraf çektiler. Sosyal hayatın farklı noktalarını göstermeye çalışan fotoğrafçılar; iki kentin ortak mekanları, mimari, alışveriş, din, spor, eğlence, eğitim, törenler gibi bir çok başlıkta fotoğraflar ürettiler. Fotoğrafçıların ilk kez yaşadıkları bu deneyim boyunca ilginç olaylar yaşandı.

İstanbul ve Erivanlı on fotoğrafçı MERHABAREV sergisiyle hem ‘kendilerini’ hem ‘ötekini’ ziyaretçilere göstermeyi hedefliyorlar.

4-23 Aralık 2006 tarihleri arasında İstanbul’da Karşı Sanat Çalışmaları’nda açık kalacak MERHABAREV İstanbul-Erivan fotograf sergisinde, Türkiye’den Serra Akcan, Kerem Uzel, Mehmet Kaçmaz, Tolga Sezgin ve Özcan Yurdalan’ın Erivan fotoğrafları; Ermenistan’dan ise Karen Mirzoyan, German Avagyan, Ruben Mangasaryan, Nelli Şişmanyan ve Anahit Hayrapetyan’ın İstanbul fotoğrafları yer alıyor.

Sergi İstanbul’dan sonra her iki ülkenin çeşitli kentlerinde tekrarlanacak Rusya, Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda, İran, KKTC gibi ülkelerde turneye çıkacak.

Bu çalışmanın çeşitli aşamaları Henrich Böll Stiftung Derneği, Anadolu Kültür, Caucasus Media Istutute, Chrest Foundation ve Karşı Sanat Çalışmaları tarafından desteklendi.

http://www.boell-tr.org/tr/event_details_tr.aspx?evid=63

Yorumlar kapatıldı.