İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Liderler NATO’da değişimi tartışıyor

GÜVEN ÖZALP Brüksel

Son dönemde kendisini günün şartlarına uydurmak amacıyla çeşitli adımlar atan NATO, Letonya’nın başkenti Riga’da devlet ve hükümet başkanları düzeyinde dün akşam bir çalışma yemeğiyle başlayan zirvede siyasi ve askeri alanda dönüşümünü sürdürmenin yollarını arıyor. Toplantının en önemli gündem maddelerinden birini ittifak için her geçen gün daha sorunlu bir konu halini alan Afganistan oluşturuyor.

Afganistan’da başarı şart
Eski Sovyetler Birliği topraklarında düzenlenen ilk zirve olması açısından da sembolik bir öneme sahip olan toplantıda, Afganistan’da başarılı olunmasını sağlamak amacıyla eksiklerin giderilmesine çalışılacak. Bu çerçevede NATO, üyelerinden Afganistan’daki asker sayılarını artırmalarını talep edecek. 2008’e kadar gerekli başarı düzeyini sağlayarak Afgan güçlerinin kontrolü devralması için gerekli ortamın yaratılması da bir başka hedefi oluşturuyor.
İttifak dışı ülkelerle ortaklık ve işbirliğinin geliştirilmesi ve NATO komutasındaki operasyonların daha etkin hale getirilmesinin yöntemleri üzerinde uzlaşma sağlanması arayışı da ittifak liderlerinin eğilecekleri konular arasında yer alıyor. NATO’nun günün şartlarına uymaya çalıştığını gösteren en önemli unsurlardan olan ve kısa sürede dünyanın her yerinde operasyona katılma kapasitesine sahip olması öngörülen Acil Mukabele Gücü’nün (NRF) tam olarak işlevsel hale geldiğinin de bu zirvede açıklanması öngörülüyor.

Küresel hedefler belgesi
İttifakın küresel hedefleri üzerinde durulacak olan bir belgeyi de kamuoyuna açıklayacak olan liderlerin gündemindeki diğer konuları ise terörle mücadele, Irak, Kosova ve İttifakın genişlemesi oluşturacak.
26 ülkenin liderlerini buluşturan zirvede Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil ediliyor. 1700 gazetecinin izlediği zirveyi 9 bin polis koruyor; ayrıca Amerikan savaş gemileri ve İspanyol savaş uçakları devriye geziyor.

Soykırım yasasından sonra ilk temas

CENK BAŞLAMIŞ Riga

Fransız Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasayı onaylamasının Ankara ile Paris arasındaki ilişkilerde gerginlik yaratmasının ardından iki ülke liderleri arasındaki ilk temasın bugün Riga’da kurulması bekleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışmalarına resmen bugün başlayacak zirve sırasında ikili temaslarda bulunacak. Bunlardan en önemlisi Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac’la öngörülen görüşme olacak. Fransa Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan tasarıyı kabul etmesinin ardından ilişkiler gerginleşmişti. Edinilen bilgiye göre, görüşme talebi Fransa’dan geldi. Erdoğan’ın bugün ayrıca, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bir araya gelmesi öngörülüyor.
http://www.milliyet.com.tr/2006/11/29/dunya/axdun02.html

Yorumlar kapatıldı.