İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kalbimin bir kısmı İstanbul’da kaldı

RADİKAL – İSTANBUL – Türkiye ziyareti gelmeden aylar önce krize dönüşen Papa 16. Benediktus, gezisini dün ‘bahar havasında’ tamamlarken, “Kalbimin bir kısmı İstanbul’da kalıyor” dedi. Ayasofya’da dua etmezken, Sultanahmet Camii’nde ‘huzur duruşu’ yapan Papa, dün de barış güvercinleri uçurarak, jestlerine bir yenisini ekledi.
Papa, Ankara, İzmir ve İstanbul’u kapsayan dört günlük ziyaretin son gününde Fener Rum Patriği Bartolomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ve Türkiye Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin’le Harbiye’deki Saint-Esprit Kilisesi’nde (Kutsal Ruh) düzenlenen ayine katıldı.
Papa kiliseye sevgi gösterileri arasında girdi. Kilisenin avlusuna asılmış Türkçe ve İtalyanca ‘Türkiye Kilisesi seni seviyor’ ve ‘Ne güzeldir ne tatlıdır kardeşlerin beraber olması’ pankartları dikkat çekti. Papa’nın “İnsanları arıtmak ve kurtarmak için bize merhamet eyle” sözleriyle başlattığı 1.5 saatlik ayine, Ortodoks, Katolik, Süryani ve Ermeni cemaatlerine mensup yaklaşık 600 kişi katıldı. Kilise avlusunda Hıristiyan cemaatine mensup yaklaşık 30 kişinin, Türkçe ilahiler okuması dikkat çekti.
Papa, ayin öncesi katedralin bahçesinde, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün getirdiği dört güvercini uçurdu. 16. Benediktus, ardından ‘Türk dostu Papa’ diye tanınan Papa 23. Jean Paul’ün katedral bahçesindeki heykelinin üzerindeki örtüyü açarak açılışını yaptı.

‘Viva Papa’ sloganları eşliğinde
Papa, gelişinde olduğu gibi kiliseden ayrılırken de ‘Viva Papa’, İtalyanca ‘Güle güle’ tezahüratlarıyla ve alkışlarla uğurlandı. Ayine katılanlar, Papa’yı daha yakından görebilmek ve fotoğrafını çekebilmek için birbirleriyle yarıştı.
Kilisedeki törenlerin ardından halkın sevgi gösterileri arasında Vatikan temsilciliğine geçen Papa, daha sonra Roma’ya dönmek için yoğun güvenlik önlemleri altında Atatürk Havalimanı’na hareket etti.
Türk Hava Yolları’na (THY) ait ‘Bodrum’ adlı uçakla saat 13.10’da Roma’ya hareket eden Benediktus’u, Vali Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Patrik Bartolomeos ile Mesrob II, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva ve Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilcisi George Marovich uğurladı.
Papa, havalimanından ayrılmadan önce Devlet Konukevi’nde Vali Güler’le yaptığı görüşmede, Türkiye ziyaretini değerlendirdi.
Burada ince belli bardakta çay içen Papa, “Kalbimin bir kısmı İstanbul’da kalıyor” dedi. Papa, ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken herkese teşekkür etti ve ziyaretinin dinlerarası diyaloğu güçlendirmesini istedi. Kendisini uğurlamaya gelen din adamlarıyla teker teker selamlaşan Papa, daha sonra kokpit camında Vatikan ve Türk bayrakları bulunan uçağa geçerek Roma’ya hareket etti.

9 bin 534 polis korudu
Papa’yı uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Muammer Güler, güvenlik önlemlerinin abartılı olarak algılandığını, ancak olumsuz bir olay ihtimali düşünüldüğünde anlayışla karşılanması gerektiğini söyledi. Güler, ziyaret nedeniyle kent dışından 750 polislik takviye yapıldığını, ziyaret boyunca 9 bin 534 polisin görev yaptığını kaydetti.

Emniyet’ten trafik özürü
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan da Papa ziyareti sırasında trafik mağduru olan İstanbullulardan özür diledi. Çalışkan, alınan yüksek güvenlik önlemleri nedeniyle birçok vatandaşın mağdur olduğunu belirterek, bu tip uygulamaların New York’ta ve Paris’te de aynı şekilde olduğunu söyledi. Çalışkan, “Arkadaşlarımız bölgelerinde verdikleri rahatsızlıktan dolayı özür de dilediler zaten. Ancak böyle bir ziyarette bu tür sıkıntıların yaşanması kaçınılmazdı” diye konuştu.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=206141

Yorumlar kapatıldı.