İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşçi sendikası ‘ulusalcı parti’ kuruyor

Kendilerine ‘Türkiyem Topluluğu’ adını veren grup, geçen hafta Ankara’da toplanarak parti kurma kararı aldı. Topluluk, Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek başkanlığında hareket ediyor. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve emekli orgeneral Şener Eruygur, emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız, Çılgın Türkler kitabının yazarı Turgut Özakmak ve avukat Kemal Kerinçsiz hareketin aktif isimleri arasında.

‘Ulusalcılık’ ortak paydasıyla hareket eden grup, Türkiye’deki hiçbir partiyi beğenmiyor. Bu amaçla, AB müzakerelerinin durdurulmasını ‘ilk hedef’ olarak kabul eden bir parti için çalışma başlatıldı. 120 kişilik Danışma Kurulu’nun oluşturulmasıyla ilgili hazırlıklar sürüyor. Kurul, önümüzdeki günlerde partinin tüzüğünü ve programını hazırlayacak, Türkiye genelindeki örgütlenmeyi sağlayacak. Parti isminin ‘Türkiyem Partisi’ olması bekleniyor. Hareketin başkanlığını ‘sözcü’ sıfatıyla Metal İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek yürütüyor. Merkez Yönetim Kurulu Sorumlusu Satılmış Erdal, partileşme çalışmalarını organize ediyor. Erdal, partinin en kısa sürede kurulacağını ve önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere katılacağını belirtti. Yeni parti kurma gerekçelerini, “Hiçbir partinin programında AB müzakerelerini durdurma sözü yok.” diye özetleyen Erdal, kamuoyunda büyük ilgi göreceklerini savundu. Erdal’ın verdiği bilgiye göre, Türkiyem Topluluğu 6 dernekler federasyonunun birleşmesiyle oluşturuldu. Bu federasyonlar bünyesinde 612 dernek ve 1,5 milyon üye bulunuyor. Grubun öncülüğünü kamuoyunun yakından tanıdığı asker ve siviller yapıyor. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve emekli Orgeneral Şener Eruygur topluluğa şimdilik manevi destek veriyor. Emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız Merkez Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Çılgın Türkler kitabının yazarı Turgut Özakman, topluluğun tüm etkinliklerinde konuşma yapıyor ve, “Türkiye’nin kurtuluşu Türkiyem Topluluğu’dur” diyor. Avukat Kemal Kerinçsiz de hareketin İstanbul yönetiminde görev alıyor.

Türkiyem Topluluğu, geçen ay yayınladığı ‘Büyük Türk Milletine Çağrı’ başlıklı bildiride, kurulacak partinin niteliklerini özetleyen şu ifadelere yer verdi: “Artık dayanma sınırı aşılmış; direnme bir hak ve görev haline gelmiştir. Milletçe silkinmeli ve özümüze dönmeliyiz. Avrupa Birliği’ne giriş süreci denilen bu oyuna derhal son verilmesini, Türk dünyası başta olmak üzere Avrasya çoğrafyası ve dünyanın diğer bölgeleriyle yoğun bir ekonomik ve ticari ilişkiler ağı oluşturmak gereğine inanıyoruz. İç ve dış borçlarda mutlaka yeniden yapılandırmaya gitmek zorundayız. Milli devletimize, onun temel ilkelerine ve bunlara esas olan Atatürk çizgisine sımsıkı bağlıyız. Türkçeden başka hiçbir dilde eğitim ve öğretime izin verilmemesini istiyoruz.”

Cumhuriyet’in strateji ekine sponsor

Ulusalcı partinin öncülüğünü yapan Mustafa Özbek, Türk Metal Sendikası’nın başkanı. Cumhuriyet Gazetesi’nin strateji ekine destek veriyor. Ekonomik kriz yaşadığı dönemde gazetenin yüzde 40’ına ortak olduğu ileri sürüldü. Topluluğun çeşitli yerlerdeki toplantılarına Cumhuriyet Gazetesi’nin yazarı Mustafa Balbay da katılıyor.

Ermeni Konferansı ile tanındı

Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz’in (eli havada) ismi ilk kez Ermeni Konferansı’nın iptali için yaptığı girişimle duyuldu. Bilgi Üniversitesi’ndeki konferans sırasında eylem yaptı. Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi yazarların 301. maddeden yargılanması girişimlerine öncülük etti. Duruşmalara katılarak protesto gösterilerinde bulundu. AB karşıtı; ama AB’den para almakla suçlandı

Orgeneral Şener Eruygur, emekli olduktan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı oldu. Destek verdiği Türkiyem oluşumu gibi AB karşıtı. Ancak yönetiminde yer aldığı Çağdaş Eğitim Vakfı’nın AB’den fon alması tartışmalara sebep olmuştu. 2004 Ağustos’undaki devir teslim törenine Hürriyet Gazetesi’ni çağırmadı. Radikal’den ise Mehmet Ali Kışlalı’yı davet etti. Bu duruma Hürriyet’in Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök sert tepki gösterirken Radikal’in yayın patronu İsmet Berkan ve Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ilginç iddialarda bulundu. Buna göre; Eruygur, emekli generallerin aracılığıyla politikacı ve gazetecilerle siyasete ilişkin mühendislik çalışması gerçekleştirmişti. Genelkurmay Başkanı Özkök’ü de pasiflikle suçlamıştı. Yazarlar, “Darbe planları yapıp, ‘Tarih beni yazacak’ diyen komutan kim?” diye de sormuştu.

Habib Güler 

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=463259

Yorumlar kapatıldı.