İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Finlandiya işin peşini bırakmıyor, başbakan geliyor

RADİKAL – ANKARA – Türkiye’nin limanların Rumlara açılmasını sağlama girişimini, başarısızlığa uğramasından ötürü sona erdiren AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen, son nabız yoklaması için cuma Ankara’ya geliyor. Vanhanen’in Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Kıbrıs, müzakerelerin seyri ve TCK’nın 301. maddesinin aralıktaki AB zirvesi öncesi yasalaştırılması beklentisini dile getirmesi bekleniyor.
Ankara, Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in liman uzlaşmazlığından ötürü müzakerelerin dondurulmayacağını belirtip “Kaza olmayacak, ama tren yavaşlayacak” sözünden memnun kalırken, Vanhanen’in ziyaretini Erdoğan duyurdu. Başbakan, NATO zirvesi için hareketi öncesi Fin lideriyle Kıbrıs ve müzakerelerin geleceğini görüşeceklerini belirtip şöyle dedi: “Fin girişimi ‘Sonuçsuz kaldı’ veya ‘Olmadı’ yaklaşımlarını paylaşmıyorum. Her atılan adım bir mesafe. Bakın, ‘Tren kazası’ dediler. Şimdi ne deniyor? Kaza olmadı ama tren yavaşladı’. Kaza-maza olmaz bu yolculukta. Bu işe inanmışız, yola devam edeceğiz. AB müktesebatı, Kopenhag Kriterleri bellidir. Türkiye bunları yapmaya devam ediyor. Yavaşlama olabilir, hızlanma olabilir. İşin fıtratında bunlar var. Britanya 11 yılda buraya girmiştir. İspanya 8-9 yılda müzakereleri bitirmiştir.”

Yeni öneri beklemiyoruz
Dışişleri yetkilileri ise ziyareti Vanhanen’in istediğini kaydederken, Finli liderin limanlarla ilgili yeni öneri getirmesini beklemediklerini aktardı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier önceki gün yeni öneriler olacağını söylese de Helsinki yalanlamıştı.
Finlandiya, kararın, Avrupa Komisyonu’nun 6 Aralık’ta açıklayacağı tavsiye üzerine 11 Aralık’ta Genel İşler Konseyi’nin vereceğini duyurmuştu. Buna rağmen Ankara’nın beklentisi kararın 14-15 Aralık’taki liderler zirvesinde alınması. Ankara müzakerelerin dondurulması ve askıya alınmasını isteyenler arasında çatlak yaşanacağı ve müzakerelerin tamamen dondurulmayacağı görüşünde. Başmüzakereci Ali Babacan da, “Sonuç, siyah ya da beyazdan ziyade gri olabilir. Ama tümüyle askıya alma ihtimalini de dışlayamayız” dedi.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205874

Yorumlar kapatıldı.