İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

En ruhani destek: Türkiye’nin yeri AB

AB sürecinde sürpriz mesaj
ANKARA – Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un Ankara ziyareti Esenboğa Havalimanı’ndaki ‘AB desteği’ sürpriziyle başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğundan beri bir ilke imza attı ve Papa’yı uçağının kapısında karşıladı. Havaalanındaki 20 dakikalık görüşmenin en dikkat çekici diyaloğu ise Erdoğan’ın “AB konusunda desteğinizi bekliyoruz” sözlerine Papa’nın “Türkiye’nin AB’ye girmesini arzu ederiz” oldu.

23 dakikalık görüşme
Papa’yı taşıyan İtalyan Havayolları’na ait uçak dün Esenboğa Havalimanı’na 13.00’te geldi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in resmi davetlisi Papa, uçağın kapısında bizzat Erdoğan tarafından karşılandı. Papa ile Erdoğan’ın havaalanındaki görüşmesi 23 dakika sürdü. Papa, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken “Türk kültürünü seviyorum” dedi.

‘Biz siyasi değiliz ama…’
Erdoğan, Papa ile yaptığı görüşmede Papa’nın Türkiye’nin AB üyeliği konusunda destek verdiğini açıkladı. Bir gazetecinin ‘Vatikan Türkiye’nin AB üyeliğine nasıl yaklaşıyor. Papa’nın görüşleri nedir’ sorusuna Erdoğan, “Bu soruyu ben kendilerine soru şeklinde değil de ‘AB yolunda desteklerinizi rica ederim’ diyerek aktardım. O da, ‘Biliyorsunuz’ dedi. ‘Biz siyasi değiliz ama bizler Türkiye’nin AB’ye girmesini arzu ederiz’ diye konuştu. Bu arzusu herhalde bizim için olumlu bir tavsiyedir” yanıtını verdi.

‘Ekümenlik sorun değil’
Erdoğan, “Batı-Doğu Roma’dan bu yana olan kilise ayrımı var. Bu kiliselerin bir araya gelmesi, Türkiye’yi ekümenlik açısından rahatsız eder mi?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Bir defa o tabii şu anda Türkiye’nin sorunu değil. Biz küresel barışı konuşuyoruz. Ama inanıyorum ki, küresel barış içerisinde gerçekleşebilirse o da bir adımdır. Buyursunlar kendi aralarında böyle bir adım atsınlar. Ama biz Türkiye olarak rol üstlenecek değiliz.”
Erdoğan şöyle devam etti: Papa’ya İslam’ın barış, hoşgörü ve sevgi dini olduğunu belirttim. Küresel barış ve özellikle İslam’a yönelik olumlu ifadeleri kendisinden duymuş olmak da benim için bugünkü görüşmenin tamamıyla olumlu yansımasıdır. Trabzon’da bir rahibin öldürülmesi nedeniyle başsağlığı diledim. Kendileri, bunun İslam’dan kaynaklanan olay olmadığını, münferit bir olay olduğunu söyledi. ‘Ne Müslümanları ne de İslam dünyasını bizim karalama anlayışımız olamaz’ diye düşünceleri oldu.

——————————————————————————–

SERKAN DEMİRTAŞ

Sezer’e sıcak ziyaret
ANKARA – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Papa 16. Benediktus’la 50 dakikalık görüşmesinde AB için destek istedi. Papa, “Türkiye’nin yeri AB’dir” sözleriyle Başbakan Tayyip Erdoğan’a ilettiği görüşünü Çankaya’da da yineledi. Sezer, “Türkler, Kuzey Kıbrıs’taki dini mekânları tahrip etti” diyen Kıbrıs Rum lideri Tasos Papadopulos’a misillemede bulunarak, Papa’ya ‘Geçmişi Silmek: Rum Yönetimindeki Türk Dini, Kültürel Mirası’ adlı bir kitap hediye etti. Papa 16. Benediktus da “İnsanlığın bu konuda daha fazla eğitilmesi gerekir. Bunu Hıristiyan da yapsa Müslüman da yapsa yanlıştır” dedi.
Radikal’in edindiği bilgiye göre, sıcak ve olumlu bir ortamda geçen Sezer-Papa görüşmesinde özetle şu diyalog yaşandı:
Sezer: Türkiye kuruluşundan bu yana çağdaşlaşma yönünde ilerlemiştir. Bu yönde Batı’yla iyi ilişkiler kurmak, AB’yle ortak değerler çerçevesinde bütünleşmek izlenen politika olmuştur. Türkiye’nin AB ile bütünleşmesi, farklı inanç sahibi insanların, ortak değerler çerçevesinde bir arada yaşaması açısından önemli bir örnek oluşturacaktır. Laik Türkiye’de inanç ve din özgürlüğü vardır. Bunlar temel haklardır ve anayasayla korunur.
Papa: Türkiye’nin yeri Avrupa’dır. AB’nin içinde yer alması gerekmektedir.
Sezer: Size Kıbrıs konusunda bilgi vermek istiyorum. Kıbrıs Türklerine büyük bir haksızlık yapılmaktadır. Kıbrıs Türkleri, çözüm bulunması için somut iradelerini göstermişlerdir. Buna rağmen ambargolarla karşı karşıyalardır. Türkiye olarak biz de çözümü her zaman destekledik. Bizim için sorunun çözüm zemini BM’dir.
Papa: Biz de Kıbrıs konusunda zeminin BM olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede çözüme dönük çabaları destekleyeceğimizi size ifade etmek isterim.

‘Rum lider yanıltıyor’
Sezer: Rum yönetiminin lideri Tasos Papadopulos’un geçen haftalarda sizi ziyareti sırasında doğru olmayan iddiaları gündeme getirdiğini biliyoruz. Ben de size Kıbrıs’ta dini ve kültürel envantere ilişkin ayrıntılı bir kitap sunmak istiyorum. Umuyorum bunu incelersiniz ve gerekli değerlendirmeyi yaparsınız.
Papa: Geçmişte Balkan Savaşın’dan başlayarak camilerin, kiliselerin yakıldığı, tahrip edildiğini biliyoruz. Bunlar yanlış hareketlerdir. İnsanlığın bu konuda daha fazla eğitilmesi gerekir. Bunu Hıristiyan da yapsa Müslüman da yapsa yanlıştır.
İzahlarınızın hepsinde sizinle mutabıkım. Ortak değerlerimiz, çağdaşlık ve vicdan özgürlüğü gibi konular tüm dünyanın ortak anlayışını güçlendirecektir.

Papa’ya iki kitap
Sezer, Papa’ya Sabahattin İsmail’in İngilizce yazdığı ‘Sinserity V Slande On The Preservation of Cultural Heritage – Kültürel Mirasın Korunmasında Samimiyet ve İftira’ ile Lefkoşa baskılı ‘Erasing The Past: Turkish Cypriot Culture Religious Heritage Under the Control of The Greek Cypriot Administration-Geçmişi Silmek: Rum Yönetimindeki Türk Dini, Kültürel Mirası’ kitaplarını armağan etti.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205927

Yorumlar kapatıldı.