İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa ‘dünyevî’ diyerek Gül’ün yemek davetini reddetti

Ankara’nın, Avrupa basınında yazılanların aksine Papa 16. Benedict’in Türkiye ziyaretine verdiği önemi göstermek için yaptığı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le bir yemekli toplantı teklifi Vatikan tarafından ‘dünyevî’ diye nitelendirilerek geri çevrildi.

28 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Türkiye’de bulunacak olan Papa 16. Benedict’in ziyaretiyle ilgili ayrıntılar kesinleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Riga’da yapılacak ziyarette olacağı için Papa, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile bir araya gelecek.

Papa, 28 Kasım günü öğleden sonra Ankara’da olacak. Anıtkabir’i ziyaret edecek olan Papa, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşecek, Camlı Köşk’te Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’i kabul edecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, aynı tarihlerde Riga’da olacak. Papa’nın Türkiye ziyareti planlanırken, Ankara, bu duruma dikkat çekerek, ziyaret tarihlerinin bir-iki gün öne ya da arkaya alınmasını önermişti. Bu öneri, kabul edilmemiş; ancak Ankara’ya, Erdoğan ya da Gül ile bir araya gelinmemesi bir sorun olarak aktarılmamıştı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da, bu duruma dikkat çekti. Tan, Şahin’in “başbakan vekili” olarak Papa tarafından kabul edileceğini aktardı.

Riga’dan dönecek Abdullah Gül, İstanbul’da Papa 16. Benedict tarafından bir yemek ya da din adamlarının katılacağı bir toplantıda kabul edilmesini önerdi. Öneri, Vatikan tarafından Türkiye gezisinin İstanbul bölümünün “özel” olduğu ve İstanbul’da Papa’nın “dünyevî” toplantıya olumlu bakmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Papa, İstanbul’da Fener Rum Patriği Bart-holomeos, Ermeni Patriği Mesrob II, Süryani Ortodoks Metropoliti ve Türkiye Yahudileri Hahambaşı Haleva ile bir araya gelecek. Papa, Katolik Piskoposlar Kurulu ile akşam yemeğinde birlikte olacak. Papa, Ankara’da, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile görüşecek. Süleyman Kurt, Ankara

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=459525

Yorumlar kapatıldı.