İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hollanda seçimine Türk seçmen damgası

Hollanda’da önceki gün yapılan genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidar olabilecek oy çoğunluğuna ulaşamadı. Seçimlerde, halk merkez sağ ve soldaki partileri bir anlamda cezalandırdı. Merkez sağda yer alan koalisyon partileri ile merkez solda yer alan anamuhalefet Sosyal Demokrat İşçi Partisi büyük oy kaybına uğradı. 160 bin Türk seçmenin ise Ermeni krizi nedeniyle tepki oylarını bu seçimde patlama yapan Demokratlar 66 Partisi’nden Fatma Koşer Kaya’ya verdiği söyleniyor. Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmedikleri için Türk kökenli Erdinç Saçan (Sosyal Demokrat İşçi Partisi), Ayhan Tonca ve Osman Elmacı ise (Hıristiyan Demokrat Parti) tarafından listeden çıkarılmıştı. Türk kökenli üç adayın milletvekilliği de kesinleşti.

ÜÇLÜ KOALİSYON

İşçi Partisi’nden Nebahat Albayrak ile Hıristiyan Demokrat Parti’den Coşkun Çörüz tekrar milletvekili olurken, Sosyalist Parti’den Saadet Karabulut ilk kez parlamentoya girmeyi başardı. Türk kökenli diğer adayların durumu, tercihli oyların sayımından sonra belli olacak. Yine Türk tepki oylarıyla patlama yapan Demokratlar 66 Partisi’nden Fatma Koşer Kaya’nın da meclise girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Seçim sonuçlarına göre, koalisyon hükümeti en az üç partinin bir araya gelmesiyle kurulabilecek. Koalisyonun kurulmasının bu nedenle uzun sürebileceği belirtiliyor. Buna göre oy kaybeden Hıristiyan Demokratlar, Liberal Parti ve İşçi Parti koalisyona girebilecek. Hükümeti kurma görevinin, oy kaybetmesine rağmen, 41 üye çıkaran Hıristiyan Demokrat Parti’nin lideri Başbakan Jan Peter Balkenende’ye verilmesi bekleniyor.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=59461,5&tarih=24.11.2006

Yorumlar kapatıldı.