İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilere tokat gibi cevap

19 Kasım 2006 Pazar

Ermenilerin sözde soykırım iddiaları bu hafta iki büyük derginin sayfalarına taşındı. The Economist, Türkiye’deki Ermenilerin barış içinde yaşadığını yazarken, L’express de iki ülke arasındaki diyaloğa darbe indiren sözde soykırım iddalarının bazı ülkeler tarafından Türkiye’yi tehdit amaçlı kullanıldığı yorumunu yaptı.

İyi davranıyorlar
The Economist’te bu hafta Türkiye’de yaşayan göçmen Ermenlerin durumu ele alındı. Dergiye göre Türk yetkililer diğer kaçak işçilerin aksine Ermenilere daha yumuşak yaklaşıyor. Dergi, Kumkapı’da temizlikçi olarak çalışan Mariana Martosyan’ı bu Ermenilere örnek olarak gösterdi ve Ermeni kadının, Türk patronlarından dünyanın en iyi insanları olarak bahsettiğini vurguladı. The Economist, Türkiye’de Mariana Martosyan gibi 40 bin Ermeni’nin bulunduğunu ve Türk yetkililerin diğer kaçak işçilerin aksine Ermenilere daha yumuşak yaklaştığını yazdı.
The Economist, yakın zamanda Kars’ta bir sanat festivaline katılan Ermeni asıllı ABD’li sanatçı Kardash Onnig’in neler hissetiğini de aktardı. Onnig, “Ermeni şarkıları söyleyen bir Ermeni’nin hiç bu kadar kardeşçe bir yaklaşım göreceğini düşünemezdim. Ermeni melodileri eşliğinde dans eden Türk denizinin ortasındaydım. Ne mutluluk! Gözlerim yaşlarla doluydu” ifadelerini kullandı.
Dergi, Onnig’in duygularını anlattığı elektronik postanının, diaspora Ermenileri arasında çokça dolaştığını vurguladı. The Economist, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili kararların, Türkiye’nin diğer ülkelerle ilişkilerini zehirlediğini hatırlatmakla birlikte Türkiye’deki yeni yaklaşımın değişim sinyali olduğunu yazdı.

Diyaloğa darbe
Fransız L’express dergisi de Ermenistan ile Türkiye ilişkilerini kapak konusu yaptı. Fransız dergisine konuşan Ermeni avukat Luiz Bakar, Fransa’nın mecliste kabul ettiği tasarının Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloga tam bir darbe indirdiği görüşünde. Dergiye konuşan Ermeni asıllı gazeteci Raffi Hermonn da, “Hayati meseleleri bir tarafa bırakıyoruz. Diaspora uykuya dalıyor ve 24 Nisan’da (sözde soykırımı anma günü) uyanıyor. Oysa ki Ermenistan’ın yağa ve elektriğe ihtiyacı var” dedi.

Ülke boşalıyor
20 yıl Paris’te, 5 yıl da Ermenistan’da yaşadıktan sonra geçen Ocak ayında Türkiye’de yaşamaya başlayan Hermonn, Ermenistan’ın nüfusunun 2.4 milyona düştüğünü, yurt dışında yaşayan Ermenilerin sayısının ise 8 milyona ulaştığını hatırlatarak, “Amerikan ve Fransız Diasporasına bakın. Ermenistan’a gitmek, orada yatırım yapmak ve orada çalışmayı teşvik etmiyor. Tam tersine, Ermenistan’ı boşaltıyorlar” şeklinde konuştu.

Avrupa kullanıyor
Hermonn, “Ermeni meselesi, Türkiye’nin kulaklarını çekmek için bir araç haline geldi. Oysa ki biz, bir araç değiliz! Şayet Fransızlar bu meseleyi çözmek istiyorlarsa, Türkiye’nin AB’ye girişini teşvik etmek zorundalar” açıklamasını yaptı. Hermonn, ‘Diaspora’nın ve Ermeni hükümetinin sözde soykırım laflarının, hiçbir zaman demokratikleşmenin gerçekleşmediği ve mafyaya teslim olmuş bir ülkeyi yönetememenin kaçış yolları olduğunu söyledi.

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=308846

Yorumlar kapatıldı.