İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akademik özgürlük bitti!

RADİKAL – ANKARA – AKP’nin düzenlediği bir panelde "Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder" diyen Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla’ya ders yasağı geldi.
Prof. Yayla hakkında önce savcılık soruşturma açtı, ardından bağlı olduğu üniversite inceleme başlattı. Yayla, ‘incelemenin selameti’ için ders vermekten de uzaklaştırıldı. Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç, üniversitelerinin Atatürk tarafından kurulduğunu anımsattı. Üniversitenin cumhuriyetin temel niteliklerine derinden bağlı olduğunu, mevcut yönetimin de bu yönde eğitim verdiğini ifade eden Yamaç şöyle dedi:

‘Bizden önce prof. olmuş’
"Bu yöndeki politikamızdan da asla taviz vermeyeceğiz. GÜ’nün bir öğretim üyesinin Atatürk’le ilgili yapmış olduğu çirkin konuşma, üniversitemizde infial yaratmıştır. Büyük Atatürk’e ‘bu adam’ diye hitap edecek derecede ‘terbiye azlığı’ gösteren bu kişi, hepimizde infial yarattı."
"Bu öğretim üyesi bizden önceki yönetimde profesör olmuştur" diyen Yamaç, şöyle devam etti:
"Yayla hakkında inceleme başlattık. Fakültesinin izni olmadan İzmir’e gittiği belirlendi, bundan dolayı da soruşturma açıldı. Anayasa ve yasalar, ‘Atatürk ilkelerine bağlı öğrenci yetiştirilmesini’ öngörüyor. Atilla Yayla, bu gerekçelere dayanarak bugünden itibaren fakültede ders verme görevinden uzaklaştırıldı. İnceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya dek ders veremeyecek."

İzmir’den suç duyurusu
İzmir Barosu avukatı Hüseyin Durdu da, sözleri Atatürk’ün anılarına açıkça hakaret içerdiği gerekçesiyle Yayla hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yayla ise hakkında soruşturma başlatılmasına ve derslerden
uzaklaştırılmasına neden olan sözlerinin arkasında duruyor. Yayla, önceki gün yaptığı açıklamada, çürütülene kadar sözlerinin arkasında duracağını belirterek, Kemalizm konusunun Türkiye’de tabu olmasından yakınmış, "Kemalizm ne kadar başkalarını gerici olarak suçluyorsa, kendisini de böyle suçlamaya hazırlamalı. Kemalizm ezeli ebedi hakikat değil" demişti. Yayla, bu sözleri nedeniyle yüzlerce olumlu mesaj aldığını, cesareti nedeniyle kutlandığını anlatmıştı.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205248

Yorumlar kapatıldı.