İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’deki TBMM heyetinden Ermeni tasarılarına karşı mesaj

Washington – Türk-Amerikan Dostluk Grubu Eşbaşkanı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış başkanlığındaki bir TBMM heyeti, Amerikan Kongresinde çoğunluğun Demokrat Partiye geçmesiyle sonuçlanan 7 Kasım seçimlerinin hemen ardından Washington’a gelerek, olası sözde Ermeni soykırımı tasarılarına ilişkin Amerikalı muhataplarına mesaj verdi.

ABD Kongresi Türkiye Çalışma Grubunun yıllık toplantısı çerçevesinde Bağış ile beraber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Reha Denemeç, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel Washington’a geldi.

Bu yıl West Virginia eyaletinde yapılan yıllık toplantının ardından Washington’daki Türk basınıyla bir araya gelen Bağış, ABD Temsilciler Meclisinin başkanlığı görevini devralacak Demokrat Partili Nancy Pelosi’nin, seçim kampanyası sırasında sözde Ermeni soykırımının Kongrede tanınması için söz verdiğinin hatırlatılması üzerine, bu konunun Türk-Amerikan ilişkilerine etkisine yönelik mesajları ilgili yerlere ilettiklerini kaydetti.

Bağış, Pelosi’nin henüz koltuğuna oturmadığını hatırlattı ve Demokrat Partinin ilk önceliğinin Ermeni meselesi olmayacağını, başka konuların da bulunduğunu söyledi. Egemen Bağış, “Biz mesajlarımızın doğru yerlere kanalize olacağına inanıyoruz. Gündeme gelmemesine çalışacağız. Zaten hangi partiden olursa olsun, yönetime gelince bu konuda hassasiyet gösterdiklerini biliyoruz. Taç giyen başa akıl gelir” diye konuştu.

Irak’taki duruma ilişkin bir soru üzerine Bağış, “Bu konuda ABD’de bir siyaset değişikliği söz konusu. Ancak fikir birliği yok. Bir şeyleri farklı yapma ihtiyacı hissediyorlar ve Türkiye’nin katkılarına da çok açıklar” dedi.

Neler yapılması gerektiği konusundaki görüşlerini Amerikalı yetkililerle paylaştıklarını belirten Bağış, “Sonuçta biz komşuyuz. ABD ise eninde sonunda bir gün çekilecek. Biz Irak’taki yangının bize bulaşmasını engellemek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da bu sene sonuna kadar ABD Kongresine bir Ermeni tasarısının gelmesinin beklenmediğini, ancak ocak ayıyla yeni kongrenin göreve başlamasının ardından bunun beklenebileceğini söyledi. Şensoy, “Topyekun bir mücadele lazım” diye konuştu.

Kongrede yönetimin el değiştirmesinin ardından Türkiye’nin lobi şirketini değiştirme niyeti olup olmadığı sorusuna karşılık Büyükelçi Şensoy, “Başarı tasarıların geçmemesiyle ölçülüyorsa bu gerçekleşmedi. Tabii değişen durum ve şartlara göre lobi şirketini değiştirmek mümkün. Şu ana kadar çalışmalardan memnun olduk” ifadesini kullandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı

http://haber.tnn.net/haber_detay.asp?ID=1599351&cat=DIS

Yorumlar kapatıldı.