İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

301. madde hükümeti bekliyor

HAZAL ATEŞ ANKARA

Avrupa Birliği, “Seçimler nedeniyle Kıbrıs’ta adım atamıyorsanız, diğer reformları hızlandırın” mesajını verirken, Türkiye 301. maddenin kaldırılması konusunda henüz somut bir adım atamadı. Hükümet, geçtiğimiz hafta sivil toplum örgütlerinden görüş alırken kabine ve bürokrasideki görüş ayrılıkları ise aşılamadı.

Dışişleri Bakanlığı ve AB Genel Sekreterliği 301’inci maddenin değiştirilmesi konusunda bastırırken, Adalet ve İçişleri Bakanlığı ise aksini savunmaya devam ediyor. Adalet Bakanlığı, 301’inci maddenin. “Türklüğe hakareti aşağılamayı cezalandıran bir madde” olmadığında ısrar ederken, yargının kendi içinde ayar yapmasını istiyor.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, “İsteğimiz Yargıtay’ın bu konuyu içtihada kavuşturması. Siyasi irade olarak, bu madde kalksın denildiği taktirde, zaten bir cümlecik yazıdır, 301. madde kaldırılır” diyor. Seçim süreci AKP’nin işini daha da zorlaştırıyor. Başbakanlık, sivil toplum örgütlerinin önerilerini değerlendirmeye alırken, yetkililer tartışmalı maddenin tamamen kaldırılmasının söz konusu olmayacağına dikkat çekiyorlar.

Türkiye İnsan Hakları Vakıfı verilerine göre 2006 yılında en az 80 yazar, yayıncı, gazeteci, yazıları nedeniyle hakim önüne çıkarken, 15 gazeteci, yayıncı, sendikacı sivil toplum örgütü temsilcisi bu madde nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye Avrupa ilişkileri, 14-15 Aralık Zirvesi öncesinde gerilimli bir sürece girdi. Ara-hk’ta sonuca bağlanacak “Kıbrıs tren kazasında” geri sayım başladı. Avrupa Birliği, 8 Kasım İlerleme Raporu’nda da, beraatla sonuçlanan Elif Şafak davasının yarattığı ilk çalkantılarla gündemden düşmeyen 301. maddenin kaldırılması gerektiğini bir kez daha anımsattı. Hükümet, yeni TCK çıkarıldığında eski yasanın 159. maddesinin yerine getirilen “Düşünce özgürlüğünün önündeki büyük engel” olarak nitelendirilmesine karşın düzeltilmeyen 301. madde konusunda çıkış yolu arıyor. “Türklüğe ve kurumlara hakarete” ilişkin bu madde son bir yılda “düşünce açıklamayı cezalandırmada” sık sık kullanıldı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kabine ve bürokraside görüş ayrılıklarına yol açan 301. madde konusunda şunları söylemişti; “301. madde sadece Türklüğe hakareti aşağılamayı cezalandıran bir madde değil. Bu madde 4 fıkra var ve eleştirinin suç sayılmayacağı maddeyi de biz ekledik. Sabırlı olunmalı. Yargıtay’ın bu konuyu içtihada kavuşturması ve bundan sonra işi yasa değiştirerek çözme kolaylığından kurtulması gerekiyor. Siyasi irade olarak bu madde kalksın denildiği taktirde, zaten bir cümlecik yazıdır, 301. madde kaldırılır.”

DIŞİŞLERİ: ZİRVEYE YETİŞECEK

AB Genel Sekreterliği, Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı ile hazırladığı raporda 301. maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumlu hale getirilmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı, Brüksel’de yapılacak liderler zirvesine kadar değişikliğin yapılması için bastırıyor. Bakanlık, deniz ve hava limanlarını Brüksel ile arasındaki gerilimi azaltmak için reform sürecine ilişkin eleştirileri bertaraf etme kararı aldı. Bu kapsamda, 301. madde düşünce ve ifade özgürlüğünü genişleterek, muğlak noktaları giderecek rötuşlar yapılacak.

MUĞLAK İFADELER NETLEŞECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hartalarda sivil toplum örgütleri ile bir araya gelmişti.

Burada, muğlak ifadelerin netleştirilmesi konusunda görüş bildiren örgütlere, “Biz, sizin iradenizi görmek isteriz. Siz ortak bir metin hazırlayın, bize getirin. Biz de yasa değişikliği olarak Meclis’e sevk edelim” teklifi yapmıştı. DİSK, TTB TCK’nın 301. maddesinin hemen kaldırılmasını isterken, Türk-İş, Hak-İş, TÜSİAD, TİSK ve TOBB maddenin değiştirilerek varlığını sürdürmesi yönünde görüş bildirdi.

“TÜRKLÜK KAVRAMI”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy da, 301’le ilgili şunları söylemişti: “Anlaşma ihtimali çok yüksek. Hukukçularımız ön çalışma yaptı. Bizim yönetim olarak görüşümüz, 3 01’in bütünüyle kalkması doğrultusundaydı.Bizim somut önerimiz, Türklük kavramını, TC yurttaşlık bağıyla sınırlı bir kavram haline getirmek. Etnik çağrışımı olmayan bir yurttaşlık temelinde bir kavram kullanılmalı. Ayrıca yurtdışında ve yurtiçinde işlenmesiyle ilgili fark olması yanlış. Bununla ilgili bir düzenleme de var. Aşağılama deneyiminin netleşmesi gerekiyor. En önemlisi bu uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve AİHM içtihatlarına aykırı olmaması lazım.”

TÜSİAD’dan hükümete 301 desteği

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Orta Karadeniz Sanayici ve işadamı Dernekleri Federasyo-nu’nun (0KASİFED) düzenlediği “AB ve Türkiye Ekonomisi” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, AB, ekonomi, reformlar ve eğitim gibi konulara ilişkin görüşlerini açıkladı. Konuşmasında AB ile ilişkilere de değinen Sabancı, Avrupa Komisyonu’nun 8 Ka-sım’da yayınladığı İlerleme Raporu’nun bir yandan reform sürecindeki yavaşlamayı eleştirirken, diğer yandan da Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda kaydettiği ilerlemeleri olumlu değerlendirdiğini kaydetti. Sabancı, raporda özellikle TCK’nin 301. maddesinin eleştiri konusu yapıldığına dikkat çekti. Hükümetin bu konuyu olumlu bir yaklaşımla ele aldığını ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan toplantı sonucunda, bu maddenin yeni biçimi ile ilgili bir öneri hazırlanması çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, “Bu konuda, muhalefetten de yapıcı bir yaklaşım bekliyoruz” dedi

Aygün: 301. madde sertleştirilsin!

ANKARA Ticaret Odasında (AT0) toplanan Sivil Toplum Meclisince yayınladığı deklarasyonda, AB tarafından kaldırılması gündeme getirilen, Türklüğü, Cumhuriyet’i ve TBMM’yi alenen aşağılayanları cezalandırmayı öngören TCK’nın 301. maddesinin kapsamının daha da genişletilmesi istendi. Ankara Sivil Toplum Meclisi, Yüksek Danışma Konseyi Başkanı ve AT0 Başkanı Sinan Aygün şöyle konuştu: “Eğer biz Türklüğe hakareti serbest bırakırsak, Fransa Parlamentosundan ne farkımız kalır.Türkiye birkaç tane sivil toplum örgütünden müteşekkil değildir. Burada yüzlerce sivil toplum örgütü var. Buradaki örgütlerin sesine de kulak verilmelidir. 0 çok savundukları (Farklı düşüncelerin serbestçe ifadesi) kavramını biraz da bizim için uygulasınlar. Biz de onlardan farklı düşünüyoruz. 301 kalmalıdır diyoruz.” Aygün, 301. maddenin kaldırılmasına karşı çıkarken, kapsamının genişletilerek daha da sertleştirilmesinden yana olduklarını söyledi. Birgün ANKARA

» Askeri ve Emniyet Teşkilatı

BU maddede yer alan “askeri ve emniyet teşkilatını” ifadesinin çıkartılması konusunda uzlaşma sağlanamadı. Hükümete sunulacak 301. madde önerisinde uzlaşamayan sivil toplum örgütleri, maddeyle ilgili olarak geçen haftalarda yayımladıkları bildiride ise uzlaşmıştı. TOBB, TÜSİAD, TİSK, Kamu-Sen, TZ0B, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, TVYD ve İKV’nin İmzasının bulunduğu ortak bildiride, “301. maddenin yanlış ve keyfi yorumlanabilecek geniş ve muğlak ifadelerden arındırılarak, korunacak kurum ve kavramların açıkça belirtilmesi, hangi ifadelerin aşağılama sayılacağının net bir şekilde tanımlanarak maddenin öngördüğü eleştiri özgürlüğünün sınırlandırmaması,” istenmişti.

» Yargıçlar farklı yorumluyor

SİVİL toplum örgütleri, 301. maddeden bir çok dava açıldığını anımsatırken , bu maddenin yargıçlar tarafından farklı yorumlanacak şekilde muğlak olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu nedenle de maddeye netlik kazandırılması gerekiyor.

Hükümet’in konuyu sivil toplum örgütlerine atması da, “madde değişirse, muhalefete ‘sivil toplumun baskıları nedeniyle değiştirdik” diyerek “muhalefetin önünü kesmek” olarak yorumlanıyor.

http://www.birgun.net/index.php?sayfa=56&devami=30326#haber_basi

Yorumlar kapatıldı.