İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

301 konusunda yaprak kıpırdamıyor

Sivil toplum örgütleri 20 gündür ‘301 kalksın-değişsin’ tartışması yapıyor. Adalet Bakanı Çiçek madde için kendilerine gelen somut bir öneri olmadığını söylerken Başbakan Erdoğan ‘301’in kaldırılması mümkün değil’ dedi

RADİKAL – ANKARA – Sivil toplum örgütleri, aralarındaki anlaşamadıkları için TCK’nın 301’inci maddesiyle ilgili taahhüt ettikleri değişiklik önerilerini hükümete iletmekte zorlanıyor. Hükümet “özgürlüklerin genişletilmesi için 301’in değiştirilmesi” taleplerini karşılayacak bir adım atmaya yanaşmıyor.
İtalya’da Rai Uno televizyonunda ‘Porta a Porta’ isimli politika programında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Yargı organları bağımsızdır. İnsan haklarına sahip olmak isteyen her ülkede yargı bağımsız olmalıdır. Diğer AB ülkelerinde de 301 benzeri maddeler var mı? Tabii ki.
İtalya, Almanya, Polonya… Biz bu maddenin değişmesi gerçekten gerekirse değiştiririz. Ancak maddenin tamamen ortadan kalkması kesinlikle mümkün değil” dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, bakanlığının 2007 bütçesi görüşmeleri için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelirken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, “301. maddeyle ilgili sivil toplum örgütlerinden öneri geldi mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bize oradan bir öneri gelmedi. Gazetelerde yer alan haberleri ben de okudum. Ama bize gelmedi. Bize şu ana kadar gelen bir siyasi partinin bir cümlelik teklifi var. Onun dışında değişmesin diyenlerin teklifi var. Bir de Sayın Oktay Ekşi göndermişti, Basın Konseyi’nin bir teklifi var. Onun dışında gelmedi daha. Sayın Başbakan’ın başkanlığında yapılan toplantıyla ilgili şu ana kadar bana ulaşmış bir metin yok. Gelsin, hepsini değerlendirme konusu yaparız.”
Çiçek, 14-15 Aralık’taki AB zirvesi öncesi 301 değişikliğinin Meclis’te görüşülüp görüşülmeyeceği sorusuna şu y anıtı verdi: “Bu türlü düzenlemeleri, AB zirvesiyle endekslemek yanlış, bunu çok doğru bulmam. AB’nin son 1 yıllık, 1.5 yıllık karnesine bakarsanız, Türkiye ile ilgili söyleyeceği fazla bir şey yoktur. Parlamentolarında, ‘Ermenilere soykırım yapılmamıştır’ sözünü ceza hükmüne bağlayan, bu fikri savunanları listelerinden aday göstermeyen ülkelerin Türkiye için çok fazla bir şey söylemesini cevaplamak istemem. Biz, bu yaptığımız işleri, ‘kendimiz için ne kadar doğru ne kadar yanlışı tartışarak yapalım. Her türlü yasal düzenlemeyi AB ile bağlantılı yapmaya çalışırsak, doğru bir iş yapmış olmayız. Bu düzenlemeler yapılacaksa, Türkiye için yapılır. Türkiye’nin faydasına mıdır, değil midir onu tartışalım. AB’nin ne dediği çok önem ifade etmez.”
Çiçek komisyondaki konuşmasında da, “Toplumun önemli kesiminin gündeminde 301 yok, belli kesim her gün gündeme getiriyor. Bu işi çözecek olan yargıdır” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin da konuşmasında Çiçek’le aynı görüşte olduğunu söyledi.

Anlaşamıyorlar
Erdoğan’la 5 Kasım’da bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, en kısa sürede 301’inci maddenin değiştirilmesine ilişkin somut önerilerini hükümete vermek üzere taahhütte bulunmuştu. Görüş ayrılığını gideremeyen STÖ’ler 20 gündür somut bir öneri geliştiremedi. Çağdaş Hukukçular Derneği ve Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği ise maddenin kaldırılmasını istemişti.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205568

Yorumlar kapatıldı.