İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

301 GOLÜ NEYİN SEMBOLÜ?

Sadi SOMUNCUOĞLU

Genişlemeden sorumlu komiser Rehn, Türkiye’nin “kurbağa” gibi haşlandığını, bu defa da futbol terimiyle anlattı. AB-Türkiye aynı takımdaymış ve Türkiye yaptığı reformlarla gol atıyormuş. Şimdi sıra, “301 golü” nde, yani TCK’nın, “Türklüğün aşağılanmasını” yasaklayan maddesinin değiştirilmesindeymiş. Daha önce “sembol” diyorlardı. İdamın ve DGM’lerin kaldırılması, Zana’nın serbest bırakılması, Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi, MGK’nın sivilleştirilmesi gibi yüzlerce “sembolü” halledip, devamını getirdiler. Artık “gol” diyorlar. Peki aynı takımdaysak, acaba kiminle maç yapıp, kime gol atıyoruz? Neticeye bakalım; sosyal, siyasal, ekonomik düzen alt üst olduğuna, ülke bütünlüğü ve sokak güvenliği tehdit altına girdiğine göre, belli ki kendi kalemize.
Bu goller atıldı da, bari “AB kulübüne” layık olabildik mi? AP Başkanı Borell, “Türkiye, üyeliğin ancak 20 yıl sonra gerçekleşebileceğini anlamalı. Şu andaki görüntüsüyle İtalya’nın Mussolini dönemindeki faşist halinden bile Avrupa’ya daha uzak” dediğine göre, demek ki tüm goller boşa gitmiş.
KİM “İLKEL”
Gelelim 301 golüne. Adalet Bakanı Çiçek, “kravat değiştirilir gibi kanun değiştirilmeyeceğini” hatırlatıp, “Onlar ‘açacaksınız, yapacaksınız’ deyince, baş üstüne mi diyeceğiz!..” görüşünde. Geçenlerde de, bu maddeden açılan davaların sadece yüzde 11’nin “Türklükle” ilgili olduğunu, kısaca değişikliğin sadece yüzde 11 için yapılacağını vurgulayıp, 130 sivil toplum kuruluşunun değişikliğe karşı çıktığını açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e göre de, “301 çağdaş standartlara uygun. Hiçbir Avrupa ülkesinde kendi ülkesine hakaret yağdıran aydın yok”.
Başbakan Erdoğan bile, 301’i oluştururken AB ülkelerindeki metinleri esas aldıklarını belirtip, “Onlar Polonya milleti, İtalyan milleti diyor, biz de Türklük diyoruz, fark bu” dedi.
Eğer samimilerse, bu dayatmayı iktidarın bile hazmedemediği anlaşılıyor. Türk Milleti, Çiçek’in ifadesiyle 130 STÖ de karşı. O halde 3-5 sivil toplum örgütü üzerinden bu operasyon niçin yapılacak?
Malum AB ve içerdeki uzantıları istiyor. İlginçtir bir de, Dışişleri Bakanı Gül. Çiçek, 15 Aralık’taki AB zirvesine yetişmeyeceğini söylerken, O, “yetiştireceğiz” diyor. Erdoğan, TOBB, TÜSİAD, DİSK, HAK-İŞ, İKV’yle, O, AB’nin resmi işbirlikçileri İHD, Mazlum-Der, Uluslararası Af Örgütü ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’yle görüşüyor. Yetmiyor, “Bunu AB’nin baskısıyla çıkıyor diye yorumlamak yanlış olur. Aksi halde, Türkiye sanki çok ilkel bir ülke, imajı çıkmaz mı?” diyebiliyor.
Görünen o ki, 301 değişecek. Zira AB bunu, Kıbrıs Ek Protokolü konusunda İktidarı daha fazla sıkıştırmamanın diyetlerinden birisi yapmış durumda.
Bu “ilkel” operasyonun STÖ’ler üzerinden yürütülmesine gelince; Böylece AB’nin buyruğu üzere, ülkenin STÖ’lerle yönetildiği gösterilecek. En önemlisi, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Wiersma’nın söylediği gibi, “Erdoğan hükümetinin önündeki CHP ve kamuoyundaki milliyetçi baskı” aşılmış olacak.
SIRADAKİ GOLLER
Anlaşılan 301’deki “Türklük” ifadesi, Osmanlı ve öncesi dışlanarak, “1923’deki Türk Milleti” yapılacak. İyi de, acaba AB tamam diyecek mi? Hayır. Sıra, “Cumhuriyete, güvenlik güçlerinin aşağılanmasına” ve devamınagelecek. Rehn’in 301’i sembol yaptığına bakmayın. Daha önce, TCK’nın “yoruma açık” olan diğer maddelerinin de “gözden geçirilmesini” emretmişti. Neler mi? “Halkı kin ve düşmanlığa tahrikin, adil yargılamayı etkilemenin, yabancı kişi ve kuruluşlardan menfaat sağlayarak, temel milli yararlara karşı fiillerde bulunma, halkı askerlikten soğutma”nın da serbest olmasını istiyorlar.
Hasılı tarihimiz, milliyetimiz başta, tüm değerlerimizi inkarın yolları açılıyor. 301 onun için “skor-sembol” sayılıyor. Kendi kalemize tam 301 gol atmanın sembolü!..

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazidetay.asp?AuthorID=101&ArticleID=3290

Yorumlar kapatıldı.