İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O artık Elysée yolunda

Sabetay Varol – Paris

Kadınların tahta çıkmasını yasaklayan 1500 yıllık bir yasağa sahip ataerkil Fransa’da, bir kadın tarihte ilk kez ciddi şekilde Cumhurbaşkanlığı’nın bulunduğu Elysée Sarayı’na çıkma şansını elde etti. Ana muhalefetteki Sosyalist Parti, yapılan oylamayla 54 yaşındaki Segolene Royal’i cumhurbaşkanlığına aday göstermeye karar verdi. 22 Nisan ve 6 Mayıs 2007’de iki tur halinde yapılacak olan seçimde sağın adayı büyük olasılıkla iktidardaki Halk Hareketi için Birlik’in (UMP) lideri, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ile yarışacak.

Ezici üstünlük
219 bin üyeden 178 bininin sandık başına gittiği oylamada rakiplerine karşı ezici üstünlük elde eden Royal, sonucun belli olmasından sonraki açıklamasında tüm Fransa solunu Sarkozy’ye karşı birleşmeye çağırdı. Segolene Royal parti içi seçimde oyların yüzde 60.64’ünü alırken, diğer iki rakibinden Dominique Strauss-Kahn yüzde 20.83, Laurent Fabius ise yüzde 18.54’te kaldı.
Royal’in sağın favori adayı İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’yle cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tüm anketlerde başa baş gitmesi, diğer Sosyalist adaylarınsa başarı gösterememesi, Sosyalist Parti üyelerinin Royal’i tercih etmesinde önemli rol oynadı. Yaşlı ve erkek politikacılar ülkesi Fransa’da, Royal’in seçilmesinde kadın ve genç sayılacak yaşta olması da etkili oldu.
Royal’in klasik politikacı tiplemesine uymaması ve “halka yakın” üslubu da lehine oldu. Ancak bu durum, kimilerince “popülizm” olarak eleştiriliyor.

Solu birleştirecek
Sert polemiklere konu olan uzun önseçim kampanyasının ardından Strauss-Kahn ve Fabius, Segolene Royal’i telefonla arayarak bu başarısından dolayı kutladılar. Parti sol kanadının oyunu toplamaya çalışan, Avrupa Birliği Anayasası karşıtı eski Başbakan Fabius, Royal’e şartsız destek sözü verdi. Sosyalist Parti’nin solundaki seçmenin de oyunu alacak şekilde tüm Fransa solunu birleştirme görevinin şimdi Royal’e düştüğünü söyledi.
Kendini “Sosyal demokrat” diye tanımlayan Strauss-Kahn ise aldığı yüzde 20’den fazla oyla yeni bir güç odağı haline geldiğini, parti yönetiminin bunu hesaba katması gerekeceğini belirtti.

Türkiye’ye sıcak bakıyor ama…

Birlikte yaşadığı Sosyalist Parti lideri François Hollande’dan 4 çocuğu olan Segolene Royal, Türkiye’nin AB üyeliğine genelde sıcak bakıyor. En net açıklaması Nisan 2004’te kamu radyosu France-Inter’e, “Ben Türkiye’ye hayır diyemeyeceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu. Aynı söyleşide Royal, “Eğer Avrupa değerlerine inanıyorsak dışlamak yerine yanımıza almak her zaman için çıkarımızadır. Türkler Yunanlılara yakın bir halk. Yunanlıları AB’ye aldığımıza göre Türkleri neden almayalım” demişti.
Ancak 11 Ekim’de Ulusal Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Royal AB üyeliği konusunda geri adım attı ve “Türkiye’nin AB üyeliği konusunda benim görüşüm, Fransa halkının görüşü neyse odur” şeklinde konuştu. Aynı gün Royal, Türkiye’nin Ermeni soykırımını tanıması gerekeceğini de belirtti.

http://www.milliyet.com.tr/2006/11/18/dunya/adun.html

Yorumlar kapatıldı.