İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa ile askeri ilişkiler askıda

ASSOCIATED PRESS
Güncelleme: 09:34 TSI 17 Kasım 2006 Cuma
ANKARA – Ankara’da gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında Fransa ile ilişkilerin askıya alındığını açıklayan Kara Kuvvetleri Komutanı Başbuğ, kararın Fransa Parlamentosu’nun yasa tasarısına bir karşılık olduğunu vurguladı. Söz konusu yasa, Fransa Senatosu ve Cumhurbaşkanı tarafından da onanması halinde, sözde Ermeni soykırımını inkar etmeye hapis cezası öngörüyor. Türkiye, Sosyalist Parti’nin parlamentoya getirdiği söz konusu yasanın demokratik ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunmuştu.

KKTC’nin 23. kuruluş yıl dönümü, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu’nun Sheraton Oteli’nde verdiği resepsiyonla kutlandı. Resepsiyona katılan Başbuğ, gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında, Türkiye ile Fransa arasında askeri alandaki ilişkilerin, Fransa meclisinin kararının ardından, askıya alındığını söyledi.
KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu, KKTC’nin 23. kuruluş yıldönümü nedeniyle resepsiyon verdi. Resepsiyona Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Basbuğ da katıldı.

Gelişmelerin ardından iptal edilen bir ziyaretin olup olmadığının sorulması üzerine Başbuğ, “İki ülke arasında yüksek seviyeli ziyaretler yapılmıyor” diye konuştu. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert de, bir soru üzerine, Yunanlı muhatabını bir kaç ay önce Türkiye’ye davet ettiğini ancak henüz yanıt alamadığını kaydetti.

Türkiye-Fransa askeri ilişkileri

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, TCK’nın 301. maddesine yönelik soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bir araya gelen yaklaşık 14 kadar kuruluşun bir çalışma yaptığını hatırlatarak, “Ne yapacaklar göreceğiz” diye konuştu.

Çalışmaların Aralıktaki AB zirvesine yetişip yetişmeyeceğinin sorulması üzerine, “Bize gelmiş bir şey yok. Bir ay kaldı ama önemli yasalar da var. Meclisin gündemini ben tayin etmiyorum. Çıkar çıkmaz demem” dedi.

Çiçek, “Ama 301’de sizin meslektaşlarınız da üç ayrı gruba ayrılıyor. 301 kalksın diyenler var, değişsin diyenler var, değiştirmeye gerek yok diyen kuruluşlar var” diye konuştu.

RESEPSİYON
Resepsiyonun açılışını yapan Gazioğlu, KKTC’nin uzun yıllar mücadele ederek bugüne geldiğini ifade ederek, bundan sonra da güzel günlere ulaşmak için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Gazioğlu, KKTC’nin her zaman Türkiye ve Türk halkıyla birlikte olacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de yaptığı konuşmada, KKTC’nin bütün kurumlarıyla giderek daha sağlamlaştığını belirterek, “Demokrasisi öbür taraftan çok daha sağlamdır” dedi.

KKTC’nin ekonomisinin giderek güçlendiğini söyleyen Gül, siyasi olarak da çok daha güçlü olduğunu belirtti.

Kıbrıs konusuna yakından ilgi duyan herkesin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşme ihtiyacı duyduğuna işaret eden Gül, “Ümit ediyoruz ki adanın gerçekleri dikkate alınarak en iyi çözüm önerileri getirilir. Kabul edilemeyecek öneriler ortaya çıkarsa onlara da tavrımız açıktır” diye konuştu. Gazioğlu ve Gül daha sonra KKTC’nin kuruluş yıl dönümü için hazırlanan pastayı kesti.

Davetlilerle sohbet eden Gül, Kore gazisi Osman Yaşar Eken ile de bir süre konuştu. Eken, Gül’e Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin rozetini taktı. Resepsiyona ayrıca Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, askeri yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.

http://www.ntvmsnbc.com/news/390995.asp

Yorumlar kapatıldı.