İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu ne cüret Patrik efendi

Papa’yı izleyecek medyaya vize koydu Hilton Oteli’ne kilise uygulaması yaptı Türkiye’nin egemenlik hakkına saldırdı

FENER Rum Patrikhanesi’nin ‘devlet içinde devlet’ tavırları devam ediyor. Türk Hıristiyanları’na liderlik etmek yerine yıllar önce yasa dışı faaliyetleri yüzünden kapatılan Ruhban Okulu’nu açtırmak için AB kapılarında gezinen Bartholomeos’un başında bulunduğu Patrikhaneden yeni bir icraat geldi. 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacak olan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedict’i takip edecek gazeteciler, önce Patrikhane’nin elemesinden geçecekler. Patrikhane yeni açtığı ve kendisini, Türkiye’nin tanımamasına rağmen, ekümenik olarak gösterdiği bir internet sitesinde gazetecilerden form doldurarak kendilerine ulaştırılmasını istiyor.

Eleme yapacaklar

İnternet sitesinde uygulamayı anlatan Patrikhane yetkilileri, İstanbul bölümündeki ziyaretinin takibi ve Hilton Oteli’nde kurulacak basın merkezinin kullanımı için kendilerinin dışında yapılacak akreditasyonun kabul edilmeyeceğini duyurdular. Aynı ilanda talepler incelendikten sonra gerekli görüldüğü takdirde başvurular arasında eleme yapılacağı da vurgulandı. Hilton Oteli’nde kurulacak basın merkezinin sorumlusu olarak da Patrikhane’nin ismi geçerken, buradaki tüm telefon ve internet bağlantısını da aynı kurum karşılayacak. Bu durumda Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) devre dışı kalacak. Oysa Türkiye’deki uluslararası etkinliklerde basın akreditasyon işlemlerini BYEGM yapıyor.

Biz sponsoruz

Patrikhane, merkezin sorumluluğunu Ankara’ya ‘sponsorluk’ olarak bildirirken, Papa’yı takip edecek gazetecileri belirleme yetkisi kafaları karıştırdı.

BYEGM’den de itiraz

BYEGM yetkilileri ise ‘Patrikhane ancak kendi veri tabanı için veya basın merkezinde kaç kişiye hizmet vereceğini öğrenmek için form doldurtabilir. Onun dışında Patrikhane’nin kabul etmediği gazetecilerin Papa’ya izleyememesi gibi bir şey söz konusu değil. Bu konuda tek yetkili BYEGM’dir. Bunun dışında bir işlem Türkiye’nin egemenlik haklarına saldırı olur’ açıklamasını yaptılar.

——————————————————————————–

Papa’ya Bakan mihmandar

Hz. Muhammed’e yönelik sözleri nedeniyle Türkiye ziyareti krize dönüşen ve hiçbir hükümet üyesi ile görüşmesi planlanmayan Papa 16’ncı Benedict’e mihmandar olarak Devlet Bakanı Beşir Atalay eşlik edecek. Atalay, ‘Bugüne kadar çok sayıda devlet başkanı ve başbakana refakat ettim. Bu görevi de yerine getiririm’ derken, Papa’nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu dışında, hiçbir hükümet üyesiyle programı bulunmuyor.

——————————————————————————–

Dışişleri Patrikhane’ye yetki yok

DIŞİŞLERİ Bakanlığı yetkilileri ise kesin ve net bir açıklama yaparak, ‘Patrikhaneye basın akreditasyonu konusunda yetki vermedik’ dediler. Dışişleri Bakanlığı, Papa 16’ncı Benedict’in Türkiye temaslarını izleyecek olan basın mensuplarının akreditasyon işlemlerinin sadece Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını ve yetkinin bu kuruluşta olduğunu da vurguladı. Bu arada Papa’nın Türkiye ziyaretini izlemek için sadece yurt dışından bin civarında basın mensubu Türkiye’ye gelecek.

Yorumlar kapatıldı.