İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’yi zor günler bekliyor

ABD’nin ilk kadın meclis başkanı olmaya hazırlanan Nancy Pelosi, Ermeni ‘soykırım’ını destekliyor.

Dücane Cündioğlu 

WASHINGTON
ABD’de yeni Kongre ile birlikte Türkiye’deki endişeler de arttı. ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işleri dairesinin üst düzey yetkilisi Matt Bryza, ABD Kongresi’nde çoğunluğun Demokrat Parti’ye geçmesine karşın, Bush yönetiminin, Ermeni soykırımı tasarısına, geçmişte olduğu kadar güçlü bir şekilde karşı çıkmayı sürdüreceğini söyledi. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) yıllık konferansına katılan Bryza, konuşmasından sonra bir grup gazetecinin, çoğunluğun Demokratlara geçmesinin ardından sözde Ermeni tasarısına karşı yönetimin tutumunun ne olacağı yönündeki sorularını cevapladı.
POLİTİK REALİTELER DEĞİŞTİ

Matt Bryza, “Bush yönetimi, geçmişte de olduğu gibi kuvvetli bir şekilde Ermeni soykırımı tasarısına karşı çıkacaktır. Ancak şu da var ki, politik realiteler değişti. Dolayısıyla bu mekanizmanın nasıl işleyeceğini tahmin etmek bizim için güç. Daha önceki mekanizma yerinde değil” dedi. Bryza, “Elbette geçmişte yaptığımız şeyleri yapmayı sürdürmekle kalmayıp, daha fazla şey yapmalıyız. Çünkü şimdi durum çok daha zorlu ve karşımızda daha zor bir durum var’ diye konuştu.

ERMENİ TASARISI KABUL EDİLEBİLİR

ABD’de 7 Kasım Kongre seçimleriyle birlikte, Bush yönetiminin rakibi Demokrat Parti, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da çoğunluğu ele geçirmişti. Temsilciler Meclisinin başına gelen Nancy Pelosi’nin, sözde Ermeni soykırımı iddialarına destek verdiği biliniyor.

‘İlişkimizin temelleri çok sağlam’

Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Nabi Şensoy, Türk-Amerikan ilişkilerinin sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu ve güçlü bir ortaklığa dayandığını söyledi. Amerikan-Türk Dernekleri Asamblesi’nin toplantısında konuşan Şensoy, “İlişkilerde bazen iniş çıkış yaşanıyor. Geçtiğimiz üç yıl içinde bu iniş çıkışlarda sıklıkla rastladık” şeklinde konuştu. Şensoy,”Ortak değerlerimiz nedeniyle ABD-Türkiye ilişkileri hep güçlü kalmaya devam edecek” dedi.

http://www.yenisafak.com.tr/dunya/?t=12.11.2006&q=1&c=4&i=14552&T%FCrkiyeyi/zor/g%FCnler/bekliyor/

Yorumlar kapatıldı.