İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lozan delindi Türklük sırada

Yasayla azınlık vakıflarının yönetimini ele geçiren AB, ‘Türklüğe hakareti kaldırın’ diye bastırdı. 301. Madde bu hafta Meclis’te

VAKIFLAR Yasası’nın Meclisten geçmesinin ardından AB’nin istekleri doğrultusunda Lozan’ı delme amacına yönelik yeni yasalar birer birer Meclis’ten geçiyor. Son olarak da Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesi gündemde. İlerleme Raporu’nu geçen hafta yayımlayan AB Komisyonu, TCK’nın 301. Maddesi’nin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizmişti. Hükümet de AB’den gelen tepkiler üzerine gerekli düzenleme için harekete geçti. Hükümet’in aralık ayında yapılacak AB Zirvesi’nden önce 301’inci Maddeyi Meclis gündemine getirmeye hazırlandığı ifade edildi. Hükümet, 301’inci Maddenin değişmesi konusuna yeşil ışık yakarken, düzenlemenin kaderi bu hafta belli olacak. Başbakan Erdoğan, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile yaptığı görüşmede konuyla ilgili olarak öneri istemişti. Başbakan, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine, ‘Bize bir teklif yapın. Biz buna da açığız’ demişti.

Muğlak ifadeler

AKP’nin hukukçuları geçtiğimiz günlerde 301 konusunda bir çalışma yaptı. Edinilen bilgiye göre 301’deki muğlak ifadeler giderilecek, yurt içi ve yurt dışı ceza ayrımı kaldırılacak. 301. Maddenin, ‘Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz’ ibaresinin değiştirilebileceği ya da çıkarılacağı belirtildi. Maddede geçen ‘Türklüğü’ kelimesi yerine ‘Türk Milleti’ ibaresinin getirilmesi de tartışılırken, bu ibarenin değiştirilmesine sıcak bakılmıyor.

Erdoğan sinyal verdi

Erdoğan da, hafta sonu yapılan AKP 2. Olağan Kongresi’nde, ‘Şimdi bir 301 diye tutturuluyor. Göğsümüzü gere gere söylüyoruz. Var mı bir teklifiniz? Çünkü biz bunu yaparken AB üyesi ülkelerle konuştuk. Oradaki uygulamalara baktıktan sonra, bizimkini bir metin haline getirdik. Onlar ne diyor; onlar ‘Polonya milleti”, ‘İtalyan milleti’ diyor; Biz ne diyoruz? Biz de ‘Türklük’ diyoruz. Farkımız bu… ‘Başka, şöyle bir madde ilave edelim’ diyorlar. Eleştirel düşünce ile eğer bir yaklaşımda bulunuluyorsa bunlar kapsam dışındadır’ dedi.

Talepleri bitmiyor

AB’nin Türkiye’den istediği ve İlerleme Raporu’nda yer alan ifadeler arasında Türkiye’nin Ek Protokol’ü tam olarak uygulamadığı ve limanları Kıbrıs Rum Kesimi bayraklı gemilere açmamayı sürdürdüğü dikkat çekiyor. Ek Protokol’ün uygulanmasının Türkiye’nin yasal yükümlülüğü olduğunun da altı çiziliyor. Azınlık haklarına dikkat çekilerek, ‘Türk yetkililere göre 1923 tarihli Lozan Antlaşması uyarınca Türkiye’deki azınlıklar Yahudiler, Ermeniler ve Rumlar olmak üzere gayrimüslimlerden oluşuyor. Fakat ilgili uluslararası ve Avrupa standartlarına göre Türkiye’de azınlık olarak tanımlanabilecek başka toplumlar da bulunuyor’ denildi. Raporda, Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı tutulduğu da kaydedildi.

Tartışma konusu olan TCK 301. Madde şöyle:

1- Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

3- Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

4- Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

——————————————————————————–

Mehtap GÖKDEMİR / ANKARA

http://www.tercuman.com/v1/haber.asp?id=48984&baslik=Lozan%20delindi%20%20T%FCrkl%FCk%20s%FDrada&katid=1

Yorumlar kapatıldı.