İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cezayir, Fransa’ya ‘bellek çalışması’ hatırlatması yaptı

Bir buçuk asır Fransız sömürgesi altında yaşayan Cezayir, Fransa’dan bu dönemde gerçekleştirdiği katliamları tanımasını istiyor.

Cezayir Başbakanı Abdulaziz Belkadem, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin bu ülkeye yapacağı ziyaret öncesinde “bellek çalışması” hatırlatmasında bulunarak, “Fransa’nın, Cezayir’de işlediği suçları kabul etmesi gerek.”dedi.

Cezayir televizyonuna konuşan Belkadem, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Ermenistan ziyaretinde sarf ettiği, ‘ülkelerin hatalarını tanıyarak büyüyeceği’ şeklindeki açıklamalarına gönderme yaparak Fransa’nın “sadece kurbanların sayısını ya da zenginliklerin yağmalanmasını değil, aynı zamanda Cezayir milli kimliğinin yok edildiğini de kabul etmesi” gerektiğini söyledi.

Fransa Meclisi’nin 2005’te çıkardığı “okullarda sömürge döneminin olumlu yönlerinin anlatılması”nı öngören kanunu hatırlatan Cezayir Başbakanı, “Bir parlamentonun, sömürgeciliği övmeye kadar ileri gitmesi kabul edilebilir mi?” diye konuştu. Söz konusu kanunun ilgili maddesi, tartışmalar üzerine iptal edilmişti. Geçen yıl, 1945 yılında şiddetli katliamların işlendiği Setif şehrine gelerek, ölen Cezayirlilerin anıtına çiçek koyan Fransa’nın Cezayir Büyükelçisi, olayları “affedilemez bir trajedi ve katliam” olarak nitelemişti.

Ali İhsan Aydın, Paris

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=453185

Yorumlar kapatıldı.