İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıflar Yasası’nda koşullu iade var

RADİKAL – ANKARA – AB’ye uyum düzenlemeleri arasında yer alan Vakıflar Yasası Meclis’ten geçti. Cemaat vakıflarına mal iadesi ‘1936 beyannamesi’, ‘süre’ ve ‘Vakıflar Meclisi’nin görüşü’ koşullarına bağlanırken, yasanın uygulanmasında milletlerarası mütekabiliyet ilkesi saklı tutulacak.
İktidarın geçen yıl TBMM’ye sevk ettiği Vakıflar Yasası dün TBMM Genel Kurulu’nda 31’e karşı 241 oyla kabul edildi. CHP’liler karşı çıktıkları yasayı içtüzükten doğan tüm hakları kullanarak engellemeye çalıştı. 161 cemaat vakfına ilk kez bir üyeyle Vakıflar Meclisi’nde temsil edilme hakkı da getirilen yasadaki önemli düzenlemeler şöyle:

Cemaat vakfı tanımına ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma’ ibaresi eklenirken, Türkiye’de yerleşik olmayan kişilerin cemaat vakıflarının yönetimine girmemesi hükme bağlandı.

18 ayda başvuru şartı

1936 beyannamelerinde kayıtlı olup, halen tasarruflarında bulunan ‘namı müstear’ veya ‘namı mevhumlar’ adına tapuda kayıtlı olan taşınmazlarla 1936 beyannamesinden sonra satın alınmış, vasiyet edildiği, bağışlandığı halde mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tescil edilmiş olan taşınmazlar cemaat vakıfları adına tescil edilebilecek. Ancak bunun için 18 ay içinde başvuru yapma ve Vakıflar Meclisi’nin olumlu kararı da aranacak.

Yabancılar, Türkiye’de hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre, yeni vakıf kurabilecek. Bu vakıfların yöneticilerinin çoğunluğunun, Türkiye’de yerleşik bulunması gerekecek.

Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların mal edinmesi, Tapu Kanunu’ndaki sınırlamalara göre yapılacak. Bu çerçevede vakıflar iki buçuk hektara kadar mal edinebilecek.

Vakıf yöneticilerinin görevden alınma ve uzaklaştırılmaları mahkeme kararıyla yapılabilecek.

Yabancılar Türkiye’de kurulan vakıfların yönetim organlarında da görev alabilecek.

Vakıflar izin almadan mal edinip, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek, işletme ve şirket kurabilecek, kurulmuş şirketlere ortak olabilecek.

Hayratlara haciz yok

Vakıfların hayrat taşınmazları haczedilemeyecek ve rehnedilemeyecek. Cemaat vakıflarına ait kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, talep durumunda Vakıflar Meclisi kararıyla aynı cemaate ait başka vakfa tahsis edilebilecek.

Tapu kayıtları üzerinde vakıf şerhi bulunan taşınmazları tasarruf edenlerin mirasçısız ölümleri, kaybolmaları veya terk ve mübadil gibi durumlara düşmeleri durumunda, bu taşınmazların mülkiyetleri şerhte belirtilen vakfı adına tescil edilecek.

Vakıflar, ‘vakıf senedinde yer almak’ kaydıyla, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek ve yurtdışında kurulan kuruluşlara üye olabilecek.

Vakıflar, yurtiçi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alıp yardımda bulunabilecek.

Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne surette olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzelkişiliğinin mülkiyetine geçmiş eski eserler mazbut vakfına devredilecek.

Yorumlar kapatıldı.