İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıflar Yasası tamam Azınlık vakıflarının mallarına iade yolu açıldı

AB uyum paketi içinde yer alan Vakıflar Yasası, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. CHP’nin haftalar süren engellemelerine rağmen 82 maddelik düzenleme AK Partili milletvekillerinin oylarıyla benimsendi.

CHP’nin, “Yasa, Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasının ardından yürürlüğe girer.” şeklindeki önergesi ise kabul edilmedi. Kanun, 1936 beyannamesinde yer alan malların azınlık vakıflarına iadesinin önünü açarken, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yurtdışındaki Türk vakıflarına ait mallarla ilgili araştırma yapma görevi veriyor. Genel Müdürlük, yapacağı hukuki çalışmalarla soydaşların AİHM’de iade davası açmaları için hukuki destek verecek. TBMM Adalet Komisyonu’nda yasanın sunumunu yapan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin gayrimüslim vatandaşlarına ait malları iade edeceğini belirterek, “Hazine’ye geçmiş cemaat mallarını hak sahiplerine vereceğiz. Bu ne ülkemizi böler ne de egemenliğimizi zedeler. Sadece devletimizi yüceltir.” diye konuşmuştu.

Vakıflar Yasası’nın getirdiği düzenlemelerden bazıları şöyle:

Mallar iade edilecek

1936 Beyannamesi’nde kayıtlı olan ve halen bu vakıfların tasarrufunda bulunan ‘namı mevhum’ ve ‘namı müstear’ adına kayıtlı mallar ile bu beyannameden sonra cemaat vakıfları tarafından satın alınan ve 1974’te Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tescil edilmiş ya da halen vasiyet eden adına kayıtlı olan mallar cemaat vakıfları adına tescil edilecek.

TC vatandaşlığı şartı

Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfların yöneticilerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şartı getiriliyor. Yeni vakıflar, şube ve temsilcilik açabilecek. Yabancılar, aynı zamanda Türkiye’de kurulan vakıfların yönetim organlarında da görev alabilecek. Yabancılar Türkiye’de vakıf kurabilecek, Türkiye’de kurulan vakıfların yönetimlerinde görev alabilecek.

Mal edinme izni

Vakıflar izin almadan mal edinebilecek, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek. Vakıfların hayrat taşınmazları haczedilemeyecek ve rehnedilemeyecek. Tahsis edildikleri amaca göre kullanılması mümkün olmayan taşınmazlar başka bir hayrata dönüştürülebilecek, akara devredilebilecek veya paraya çevrilebilecek.

Uluslararası faaliyet

Vakıflara faaliyet sınırlarını genişletme imkanı veriliyor. Bu çerçevede, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek, üst kuruluş kurabilecek ve yurtdışında kurulan kuruluşlara üye olabilecekler.

Şirket kurabilecekler

Vakıflar, yurtiçi ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan bağış ve yardım alabilecek. Ancak yurtdışı nakdi yardımlar, banka aracılığıyla alınabilecek. Amacını geliştirmeye yardımcı olmak veya gelir sağlamak amacıyla vakıflar iktisadi işletme ve şirket kurabilecek.

Özdemir’in zaferi

Dede yadigârı vakıfta yönetici olamayan İnci Özdemir, önerge vererek yasada değişiklik yaptırdı. Özdemir, mevzuat nedeniyle Sokullu Mehmet Paşa Vakfı’nın şartnamesinde ‘en büyük erkek çocuk’ denildiği için yöneticilik yapamıyordu. Bu düzenlemeyle birlikte Osmanlı’dan kalan vakıflarda kadınların yöneticilik yapmasının yolu da açılacak.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=451702

Yorumlar kapatıldı.