İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konsolosa ‘soykırım’ suçlaması yapılamaz : FRANSA’DAKİ ERMENİ DERNEKLERİ DAVAYI KAYBETTİ

SABETAY VAROL Paris

Fransa’daki Ermeni dernekleri, Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Aydın Sezgin aleyhine Paris İstinaf Mahkemesi’nde açtığı davayı kaybetti.
Mahkeme, Sezgin’in, internet sitesinde yer alan ve Türkiye’nin Ermeni meselesi konusundaki tezlerini savunan görüşlerde herhangi bir suç unsuru olmadığı yönünde daha önce Paris Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı teyit etti.
Ermeni Davasını Destekleme Komitesi başta olmak üzere toplam dört Ermeni derneği tarafından yapılan şikâyet başvurusunda, konsolosluğun internet sitesinde Ermeni soykırımını inkâr eden ve Fransız yasalarına göre suç teşkil eden ifadeler bulunduğu ileri sürülüyordu.

Konsolosluk bağışıklığı
Başkonsolosu aklayan 15 Kasım 2004 tarihli Asliye Hukuk Mahkemesi kararında “2001 tarihli Ermeni soykırımını Fransa’nın tanıdığına dair yasa, bireylere ve yabancı devletlere herhangi bir yükümlülük veya yaptırım öngörmemektedir. Konsolosluk ilişkileri hakkındaki Viyana Sözleşmesi konsolosluk personeline kendi ülkesinin politikasını savunma hakkı tanımakta, bu tür eylemlerin konsolosluk bağışıklığı kapsamına girdiğini öngörmektedir” denilmişti.
Asliye Hukuk Mahkemesi kararının karar gerekçeleriyle birlikte üst mahkeme tarafından onaylanması Türkiye için bir yargı başarısını oluşturuyor.
Fransa’da Ermeni Davasını Savunma Derneği, Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu resmi internet sitesinde Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkan metni gerekçe göstererek, Başkonsolos Sezgin ve internet sitesinin resmi servis sağlayıcısı France Telecom şirketi aleyhine, geçen yıl Paris 17. Asliye Hukuk Dairesi’ne başvurmuştu.
17. Asliye Hukuk Dairesi, geçen yıl Sezgin’in özgürce bu konuda görüşlerini açıklayabileceğini belirterek davayı reddetmişti. Ermeniler, bu karara itiraz için daha sonra İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuşlardı.

http://www.milliyet.com.tr/2006/11/09/guncel/gun02.html

Yorumlar kapatıldı.