İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halepçe Katliamı beyazperdede

İnsanlık tarihinin en vahşi katliamlarından biri olan Halepçe Katliamı, yirminci yılında bir sinema filmiyle anlatılacak. Güney Kürdistanlı yönetmen Ravin Asaf’ın yazıp yönettiği film, önümüzdeki nisan ayında çekilecek. Daha önce bazı Türk oyuncuların da rol aldığı ‘Sarı Günler’ filmiyle bilinen yönetmen Ravin Asaf, çekeceği filmle katliamı yaşayan çocukların gözüyle Halepçe’nin sonuçlarını anlatacak. Filmin çekim hazırlıklarını sürdüren Asaf, bu çerçevede Türkiye’den de bazı oyuncularla birlikte çalışacak. Asaf’ın filmine Güney Kürdistan Hükümeti Kültür Bakanlığı destek veriyor.

Oyuncu kadrosunu oluşturmak üzere İstanbul’da bulunan yönetmen Asaf’ın, kimyasal silahların kokusunun elma kokusuna benzemesi nedeniyle ‘Bêhna Sêvan’ (Elma Kokusu) ismini verdiği film, Halepçe Katliamı’nın yirminci yılına denk gelen 2008 yılında gösterime girecek. Asaf’ın verdiği bilgilere göre filmde, İstanbul’dan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) oyuncularından Ali Köroğlu, Hülya Bilken ve Gülbahar Kavucu’nun yanı sıra Diyarbakır’dan da bir oyuncu rol alıyor. Oyuncu kadrosunun geri kalan kısmıysa Hewler’deki oyunculardan oluşacak. Filmde, Halepçe Katliamı’nda sakat kalan çocukların sosyal yaşamları üzerinden katliamın sonuçları anlatılıyor. Asaf’ın verdiği bilgilere göre sosyal yaşamın çeşitli tezahürlerinin işlendiği filmde, bir aşk hikayesi de yer alıyor.

‘Sosyal yaşamı da öldürüyor’

Filmin çekimlerini altı haftalık sürede tamamlamayı planladıklarını belirten Asaf, kimyasal silahların uzun vadedeki kalıcı etkilerine dikkat çekerek, ‘Bu silahlara maruz kalanların hem bireysel hem de sosyal yaşamı ölüyor. Bu nedenle Halepçe’nin üzerinden geçen yirmi yılın ardından, sosyal yaşamda meydana gelen olayları bu filmiyle göstermek istiyorum’ diyor. Filmin çekimlerinin Halepçe ve çevresinde gerçekleştirileceğini belirten yönetmen Ravin Asaf, çekimlerden sonraki teknik yapımınınsa Avrupa’da tamamlanacağını belirtiyor.

Önceki filmi yasaklanmıştı

Güney Kürdistanlı yönetmen Ravin Asaf, Türkiye’de ‘Sarı Günler’ filmiyle biliniyor. Mohammed Elhassan, Şamal Abdullah ve Nur Sürer’in de rol aldığı, Halepçe Katliamı’nı bir grup çocuğun gözünden anlattığı ‘Sarı Günler’, Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Görüntü’ ve ‘En İyi Sanat Yönetmeni’ ödülleri almıştı. Buna rağmen filmin gösterimi Türkiye’de engellenmişti. İSTANBUL – ANF 

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=23533

Yorumlar kapatıldı.