İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cemaat vakıfları, TBMM’de kabul edilen Vakıflar Yasası’nı temkinli değerlendirdi : ‘Bekleyip görelim’

Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Filadelfias, devlete geçen vakıfları geri alamayacaklarını söyledi. Ermeni Cemaati avukatı Bakar, yasanın olumlu ve olumsuz maddeler içerdiğini belirtti

Serhat Oğuz – İstanbul

Cemaat temsilcileri, TBMM’de önceki gün kabul edilen yeni Vakıflar Yasası’na çekinceli yaklaştılar. Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Ayos Filadelfias, geçmişte devlete geçen vakıfları geri alamayacaklarını belirtirken, Ermeni Cemaati avukatı Luiz Bakar, yasanın olumlu maddeler içerdiğini ancak nasıl tatbik edileceğini bekleyeceklerini söyledi.

Mazbut vakıflar iade edilmeyecek
Yasanın pek faydalı olmayacağını, çünkü mazbut vakıfların (İdareleri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen) iade edilmeyerek Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yönetiminde kalacağını kaydeden Filadelfias, 1967-1997 arasında aralarında ilkokul, manastır, kilise ve ayazmaların da bulunduğu 24 Rum Ortodoks vakfının, mazbut vakıflar arasına alındığını, yeni Vakıflar Yasası’nın bunu geri vermeyeceğini vurguladı.
Yeni yasanın olumlu ve olumsuz yanlarının olduğunu anlatan Türkiye Ermeni Cemaati avukatı Luiz Bakar da şöyle konuştu: “Cemaat vakıflarının yeni mal edinmelerine izin veriliyor ve bu yeni mal edinmede herhangi bir merciden izin almak gerekmiyor. Bu çok önemli bir iyileştirme ancak tatbikatta ne olacağını bilemiyoruz. Vakıf yöneticilerinin görevden alınmasının mahkeme kararıyla yapılacak olması olumlu bir hüküm. Cemaat vakıflarına ait kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, vakıf yönetimlerinin talebi halinde Meclis kararı ile aynı cemaate ait başka bir vakfa tahsis edilebilir veya vakfın akarına dönüştürülebilir. Bu da olumlu. Vakıflar Meclisi’ne bir azınlık vakfı temsilcisi ilk defa katılacak. Ancak cemaat vakıflarınca Meclis’e seçilecek üyenin ne şekilde saptanacağına ilişkin bir açıklık bulunmuyor.

Mütekabiliyet olamaz
Devlete geçen mallar, cemaat vakıfları adına tescil edilebilecek. Ancak bu tescillerde Vakıflar Meclisi’nin olumlu kararının alınması gerekmektedir, bu noktada da tatbikatta neler olacağını şimdiden bilemeyiz. Azınlık vakıflarının elinden alınıp üçüncü kişilere satılmış olan taşınmazların akıbeti hakkında yasada herhangi bir madde yok. Yasanın uygulanmasında “mütekabiliyet (karşılıklı olma durumu) esasının saklı tutulması” öngörülmektedir. Bu hüküm tatbik edilirse azınlık vakıflarının sorunları, içinden çıkılmaz hale gelebilecek sonuçlar doğurabilir. Çünkü azınlık vakıfları Türkiye Cumhuriyeti vakıflarıdır, bu hüküm sadece yabancı vakıflara uygulanabilir.
Vakıfların uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunmaları ve üst kuruluşlar kurabilmeleri için vakıf senetlerinde bu konuların yer alması kaydı konulmuştur. Bu hükümde bir ayırımcılık vardır, çünkü bilindiği gibi cemaat vakıfları padişah fermanı ile kurulmuş olup vakfiyeleri yoktur. Dolayısıyla cemaat vakıflarının yabancı vakıflarla işbirliğinde bulunabilmesi ve üst kuruluşlar kurabilmeleri engellenmektedir.”

Yorumlar kapatıldı.