İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

301 için sivil çıkış

RADİKAL – ANKARA – 11 sivil toplum örgütü Başbakan Tayyip Erdoğan’la, ifade özgürlüğü önünde engel olduğu için eleştirilen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesini görüştü. Örgütler, Erdoğan ve ona eşlik eden Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e ‘301. maddeye netlik kazandırılmalıdır’ mesajı verdi.
Erdoğan’dan görüşme talebinde bulunan sivil toplum örgütleri olumlu yanıt aldı. Bunun üzerine örgütler önce İktisadi Kalkınma Vakfı’nda (IKV) bir araya geldi. Erdoğan’a iletilecek ortak tavrı İKV’de belirleyen ve bir sayfalık bir metin oluşturan temsilciler, Erdoğan’la Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisi’nde bir araya geldi. Toplantının başında Erdoğan temsilcilere “301’i ne yapmalıyız?” sorusunu yöneltti. Temsilciler şu karşılığı verdi: “Hükümetiniz, her fırsatta AB’yle ilgili konularda sivil toplumla birlikte hareket ettiğini, edeceğini duyuruyor. Ancak sivil toplum örgütleri birçok önemli konuyu medyadan takip ediyor. Hükümet sivil toplum görüşünü almadan adımlar atıyor.”
Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Erdoğan ise, 301. maddenin eski TCK’daki 159. maddenin iyileştirilmiş hali olduğu mesajını verdiler. Çiçek, daha önce sıkça açıkladığı “Bu madde Avrupa hukukunda da var” görüşünü tekrarlayarak değişiklik düşünmedikleri sinyalini verdi.

‘Yargıçlar farklı yorumluyor’
Hükümet kanadının bu savunması karşısında sivil toplum temsilcilerinin mesajı şöyle oldu: “301. maddeden birçok dava açılıyor. Ancak bu davaların büyük bölümü beraatla sonuçlanıyor. Ayrıca 301 konusunda farklı yargı kararları çıkıyor. Bu da maddenin farklı yargıçlarca farklı yorumlanacak şekilde muğlak olduğunu gösteriyor. Bu, normal bir durum değil. Bu maddeye netlik kazandırılmalı.”
Erdoğan, bu eleştirileri dinledikten sonra, 301 konusundaki önerileri değerlendireceklerini belirterek, “Somut bir öneri hazırlayıp getirin. Bakanlar Kurulu’nda görüşüp sonuçlandıralım” dedi.
Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları çalışma yapıp hükümete öneride bulunacaklarını ifade etti. Bu nedenle toplantı kısa süre içinde tekrarlanacak. Ancak toplantıya katılan bazı temsilciler, hükümetin çalışma yapmak yerine ‘Öneri getirin görüşelim’ tavrını sergilemesini ‘taktik’ olarak değerlendirdi. Hükümetin bu şekilde muhalefete karşı önlem almak istediğine dikkat çeken örgüt temsilcileri, “Hükümet, 301 konusunda muhalefetin önüne sivil toplum kuruluşlarını getirmek istiyor. Madde değişirse, muhalefete ‘Sivil toplumun baskıları nedeniyle adım attık’ yanıtını verecekler” dedi.
Özgürtler tek tek çalışma yaptıktan sonra bir ortak öneri hazırlayacak. Örgütler toplantı sonrası şu açıklamaları yaptı:
TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy: “301. maddeyle sınırlı bir görüşme değildi. Ama genel çerçevede AB’yle ilişkiler konuşulurken, en ön plandaki sorunlardan biri olan 301. madde gündeme geldi ve bunun üzerinde konuşuldu. Ben Fransa’da Ermeni meselesiyle ilgili tavrın dünyada tepkiyle karşılandığını ve düşünce özgürlüğüne müdahale olduğunu söyledim. Ama tersi söz konusu olunca da Türkiye’de 301. maddeden dava açıldığını söyledim. Bu davaların çoğu beraatla bitiyor belki, ama açılmış olması bile yeter. 90 yaşında bir bilimkadının bu yüzden mahkemeye çıkarılması bile yeteri kadar sorundur. Sonuçta ortak bir çalışma yapılmasına karar verildi. Çok kısa zaman içinde hukukçularımız 301. maddeyle ilgili çalışma yapacak. Aslında biz tamamen kalkmasından yanayız ama buna imkân olmadığı anlaşılıyor. Daha kabul edilebilir biçimde uluslararası örneklere benzer biçimde maddenin yazılması konusunda her örgüt hukukçusuna çalışma yaptıracak.”
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü: “8 Kasım-15 Kasım sürecinin ötesinde, Türkiye ‘deki ifade özgürlüğüyle ilgili toplumun ihtiyaçları paralelinde bir düzeltme yapmak söz konusu. Bu, yasanın yetersiz olduğundan değil. Yasada muğlak bulunan ifadelerin düzeltilmesi bağlamında konuyu ele alıyoruz.”
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: “Maddenin dikkatlice yenilenerek, kolay anlaşılır hale getirilmesi konusunda taleplerimizi ilettik. Biz bu maddenini tamamen kaldırılması değil ama değiştirilmesi konusunda ortak irade koyuyoruz. Sayın Başbakan da bazı ülkelerdeki uygulamaları dile getirdi. Polonya’da düzenlemeler olduğunu, bizde uygulamadan kaynaklı problemler yaşandığını söyledi. Kısa sürede somut talep ileteceğimizi belirttik.”
Toplantıya katılanlar şunlar: Devlet Bakanı Ali Babacan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İKV Başkanı Davut Ökütçü, İKV Başkan Yardımcısı Halim Mete, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Pekin Baran, Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Danışmanı Nurullah Özcan, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Memur-Sen Başkan Yardımcısı Ali Küçükkösen, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, milletvekilleri Şaban Dişli, Egemen Bağış, Yaşar Yakış, Hayati Yazıcı ile AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, Akif Beki, Büyükelçi Oğuz Demiralp ve Ahmet Sever.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=203644

Yorumlar kapatıldı.