İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Wilcox: Ermeni tasarısı oylanabilir

İSTANBUL – ABD’de yapılacak kongre seçimlerine doğru, kamuoyu anketleri birçok eyalette Demokratların önde olduğunu gösteriyor. Peki Demokratların kongrede kontrolü ele geçirmesi, Washington-Ankara ilişkilerini etkiler mi? Amerikan konsolosluğunun davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Georgetown Üniversitesi siyaset bilimi uzmanı profesör Clyde Wilcox’a göre, büyük değişiklik olmayacak. Ancak Wilcox, Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçme şansının yüksek olduğunu söylüyor.

Salı günü yapılacak Amerikan Kongresi ara seçimleri öncesi, iktidardaki Cumhuriyetçilerle, Demokratlar arasında kampanya savaşı tüm hızıyla sürüyor.

Anketler, Demokratların önde gittiğini gösteriyor. Kamuoyu ve seçmen davranışları üzerine araştırmalar yapan Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Clyde Wilcox, sandıktan süpriz çıkmayacağını ifade ederek, “Bence Demokratların Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin kontrolü büyük farkla sağlaması neredeyse kesin. Senato ise net değil. Çünkü bazı eyaletlerin durumu belirsiz. Ancak Demokratların Senato için de şansı yüksek” diye konuştu.

Wilcox röportajının tam metni

“ABD DIŞ POLİTİKASI DEĞİŞMEZ”
Ama Profesör Wilcox’a göre, Demokratların Kongre’nin kontrolü ele geçirmesi, Amerikan dış politikasında hiçbir değişikliğe yol açmayacak. Kongre’nin, ABD Başkanı’nın Irak politikasını değiştirmeye zorlayamacağını belirten Wilcox, “Sadece Demokratlar başkanın politikalarına güvenin azaldığı yönünde bir uyarı verebilir. Anayasal olarak başkan savaşı sürdürmek istiyorsa Kongre onu önleyemez çünkü başkan aynı zamanda ordunun da başında” dedi.

“ERMENİ TASARISI TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE ONAYLANIR”
Sonuçların Ankara-Washington ilişkilerini de etkilemeyeceğini savunan Wilcox, Ermeni iddialarınınsa büyük olasılıkla Temsilciler Meclisi’nde kabul edileceğini ama Senato’dan geçmeyeceğini belirterek, “Olası Temsilciler Meclisi Başkanı, Ermeni tasarısını oylama sözü verdi; onaylanırsa tasarı geçer. Senato’da onaylanması ise güç. Özel bir tasarı gündeme gelirse başkanın imzası gerekiyor o da veto edecektir. Ayrıca Temsilciler Meclisi’nde onaylanan tasarıların yasal bağlayıcılığı yok. Bu ne Amerikan halkının ne de hükümetin görüşünü yansıtır” diye konuştu. 

http://www.ntvmsnbc.com/news/389848.asp

Yorumlar kapatıldı.