İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırımcılar yüzde 1

Ermenistan’da yapılan Gallup araştırmasına göre, Ermenilerin sadece yüzde 1’i Türkiye’nin soykırım iddialarını kabul etmesini öncelikli sorun olarak görüyor. En önemli sorun yüzde 40’la işsizlik

Cenk Başlamış – Moskova

Fotoğraf: YURTTAŞ TÜMER

Ermenistan yönetiminin diaspora ile işbirliği yaparak Türkiye’yi “soykırım”ı tanımaya zorlamak için yürüttüğü uluslararası kampanya halk tarafından desteklenmiyor.
Gallup’un Ermenistan Sosyoloji Enstitüsü ile ortaklaşa yaptığı kamuoyu yoklaması soykırım konusunun Ermeni halkının öncelikleri listesinde son sırada yer aldığını ortaya koydu. Novosti Armeniya Ajansı’nın haberine göre, halkın acil çözümlenmesini beklediği en önemli konu işsizlik. Ankete katılanların yüzde 40’ı çalışacak bir iş bulamamanın ülkedeki en büyük sorun olduğunu söyledi. Yüzde 18’lik kesim ise Ermenistan’ın içinde bulunduğu sosyoekonomik durumdan yakındı.
Ermeni halkının “sorunlar listesi”nin başlarında yer alan siyasi içerikli tek konu Karabağ oldu; yüzde 13’lük bir kesim bu sorunun ülkeleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Ankete göre, halkın çözüm bulunmasını istediği diğer sorunlar arasında sanayiin durumu, demokrasi ve insan hakları alanında yaşanan sıkıntılar, yolsuzluk, dış politika ve göç konusu yer alıyor. Gallup anketine katılanların sadece yüzde 1’i, Türkiye’nin soykırımı kabul etmesinin Ermenistan’ın en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi. 31 Temmuz-10 Ağustos günleri arasında yapılan ve kamuoyuna yeni açıklanan ankete 18 yaşın üzerinde 1200 Ermeni vatandaşı katıldı.
Böylece, Ermenistan halkının gündeminde, iktidarın neredeyse bütün enerjisini yönelttiği soykırım konusunun değil, ekonomik sorunların bulunduğu ortaya çıktı. 2004 yılı rakamlarına göre, ülkedeki işsizlik yüzde 31 dolayında; halkın yüzde 43’ü de yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
İktidarın ve yurtdışında yaşayan Ermenilerin soykırımı sürekli gündemde tutma çabası ülkede sadece başını Ermeni Devrimci Federasyonu’nun (Taşnak) çektiği küçük bir grup radikal tarafından destekleniyor. Ermenilerin büyük bölümü 1915 olaylarının “soykırım” olduğunu düşünüyor, ancak anketin de ortaya koyduğu gibi, bu konunun en önemli sorun olarak gündemin ilk sırasında yer almasını olumlu karşılamıyor. 

http://www.milliyet.com.tr/2006/11/01/dunya/adun.html

Yorumlar kapatıldı.