İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rehn: “Türkiye ile ilişkilerimiz şizofrenik”

Paris – AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, AB ve Türkiye arasındaki ilişkileri “şizofrenik” olarak nitelendirdi.

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesinin sorularını yanıtlayan Rehn, AB’nin Türkiye ile müzakereleri askıya almasına karşı çıktı.

Gazetenin, “Müzakereler askıya alınmalı mı?” sorusunu Rehn, “Türkiye yapması gerekeni yaparsa hayır” diye yanıtladı.

Rehn, AB’nin Türkiye’ye karşı ciddi yaklaşırken, bu ülkeye karşı adil de davranması gerektiğini belirtti.

“Türkiye’den özellikle temel özgürlükler, ifade, düşünce ve dini özgürlükler konusundaki kriterlere saygı göstermesini beklerken, bizim de Türkiye’ye karşı sözlerimizi tutmamız gerekir” diyen Rehn, “Türkiye ile ilişkilerimiz şizofrenik. Türkiye’nin stratejik önemini küçümsüyoruz” dedi.

Rehn, “Türkiye’de halk ‘AB bizi istemiyor’ şeklinde bir hayal kırıklığı içinde. AB kamuoylarında da ‘Türkiye’de demokratikleşme konusunda yeterli ilerleme olmadı’ şeklinde bir hayal kırıklığı var. Bu bir kısır döngü, bunu kırmak gerekir. Yoksa hiçbir ilerleme sağlayamayız” diye konuştu.

Ankara protokolünün uygulanmasını bu sonbaharın ‘anahtar konusu’ olarak niteleyen Rehn, AB dönem başkanı Finlandiya’nın Ankara protokolünün uygulanması ve Kıbrıslı Türkler üzerindeki tecridin kalkması için ilgili taraflar nezdinde çabalarını sürdürdüğünü söyledi.

Sivil ve asker ilişkilerindeki demokratikleşmede Türkiye’de çok önemli gelişmeler sağladığını belirten Rehn, Milli Güvenlik Kurulu’ndaki sivil sayısının daha fazla artırılması ve bu kurumun başına bir sivilin atanmasını da buna örnek gösterdi.

Türk ordusunun askeri gücüne saygı duyduğunu ifade eden Rehn, bununla birlikte askerlerin sivil iradenin kontrolünde olması gerektiğini söyledi.

Sözde Ermeni soykırımına ilişkin bir soru üzerine Rehn, bu konunun Türkiye’nin AB üyeliği için bir ön şart olmadığını belirtti, ancak uzlaşmanın AB’nin en temel değerlerinden biri olduğunu ifade etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı 

http://haber.tnn.net/haber_detay.asp?ID=1583146&cat=DIS

Yorumlar kapatıldı.