İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Öymen: Lozan’ı deldirtmeyiz

ANKARA – Bölüm üzerinde söz alan ANAVATAN Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, tasarının cemaat vakıflarıyla ilgili maddelerine karşı olduklarını belirterek, vakıfların sınırsız mal edinme hakkının Türkiye’ye zarar vereceğini öne sürdü.

Sarıbaş, cemaat vakıflarının yurtdışında şube açmalarına izin verilmesini öngören maddeye de karşı olduklarını ifade etti.

Bölüm üzerinde CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Onur Öymen de AB’nin Türkiye’den bazı taleplerini tehditkar bir ifadeyle dile getirdiğini ileri sürerek, Hükümetin büyük bir baskı altında olduğunu savundu.

TBMM’nin dış baskılar altında kanun çıkaramayacağını kaydeden Öymen, AB’nin kendi ülkelerinde olmayan hakları Türkiye’den istediğini öne sürdü.

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarına dikkati çeken Öymen, orada Türklere “zulüm” yapıldığını söyledi. 60 bin Türkün vatandaşlıktan çıkarıldığını ve Türk vakıflarına Yunanlı yöneticilerin atandığını anlatan Öymen, “Lozan’ı delmeye hakkınız yok. Lozan’ı deldirtmeyiz. Dış baskılara boyun eğmeyin. Yetti artık. Milletimiz isyan ediyor” dedi.

AK Parti Grubu adına konuşan Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut da yürürlükteki Vakıflar Kanununun 1936 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “Şimdi 2006 yılındayız. Değişime direnen ise çağdaş olduğunu söyleyen CHP. İlerici geçinen bir parti buna karşı çıkıyor” diye konuştu.

Tasarının AB için hazırlanmadığını kaydeden Akbulut, tasarının vakıfları daha demokratik bir yapıya kavuşturmayı amaçladığını ve hakkı gözettiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da görüşlerini açıklarken, tasarının Sevr Antlaşması’nı yeniden ihya ettiğini ileri sürdü. Eraslan, “Hükümetten gelen metin Sevr’den daha ileriydi 45 önerge ile düzeltilmeye çalışıldı” dedi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, yarın saat 14.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

http://www.ntvmsnbc.com/news/389637.asp

Yorumlar kapatıldı.