İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İmparatorluk dağılırken kaç Türk kaç Ermeni öldürüldü?

Mehmet Y. Yılmaz

OSMANLI İmparatorluğu’nun dağılma sürecinde Türkler ile Ermeniler arasında ne olduğunu tartışmak son günlerde Batılı aydınlar arasında pek revaçta.

Türklere karşı ırkçı bir nefretten de beslenen bu tartışmada en çok konuşulan konulardan biri de o günlerde kaç Ermeni ve kaç Türk’ün öldüğü.

Tehcir öncesinde Rus ve Fransız işgalinden cesaret alan Ermeni milliyetçisi çetelerin öldürdüğü sivil Türklerin ve tehcir sırasında ölen-öldürülen Ermenilerin sayısını tartışmak aslına bakarsanız insanın içinde yer almaktan utanç duyması gereken bir şey.

Öyle ya da böyle, şu ya da bu şekilde birçok insan öldü ve onlar yüzyıllarca bu topraklarda bir arada barış içinde yaşamayı başarmıştı.

Bu topraklarda Türklerle birlikte yaşayan büyük bir halk vardı ve bugün onlar burada değil.

Yanıtını almamız gereken asıl soru da bence bu: Ne oldu da bir elmanın iki yarısı kadar birbirine benzeyen, sadece dinleri farklı iki kardeş millet bu hale düşürüldü?

1980’lerde “Ermeni soykırımı” iddiaları ilk kez dile getirildiğinde Ermeni kuruluşlarının verdiği rakam “700 bin Ermeni öldürüldü” şeklindeydi.

Bu rakam 1990’larda 1 milyona, günümüzde de 1,5 milyona çıkmış durumda.

Bu hızla giderse yakın bir gelecekte Anadolu’daki bütün Ermenilerin öldürüldüğü gibi abuk sabuk bir sonuç bile ortaya çıkacak ama sanırım o zaman da diaspora Ermenilerinin nereden geldiği sorusunun yanıtı bulunamayacak.

Bugün piyasaya çıkan Tempo Dergisi bu konu ile ilgili geniş bir araştırma dosyası yayımladı.

Dediğim gibi ölü sayısını karşılaştırmak, o günlerde yaşanan dramları düşününce insanın yüzünü kızartıyor.

Ancak ortada bu kadar çok iddia dolaşırken bir gazetecinin de buna ilgisiz kalması düşünülemez.

Ve bundan asıl utanması gerekenler de bu insanlık dramını ırkçı ve politik kavgaların aleti yapmaktan çekinmeyenler olmalı.

Konuyla ilgilenenlere Tempo’nun son sayısındaki bu araştırmayı okumalarını öneriyorum.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/5360977.asp?yazarid=148&gid=61

Yorumlar kapatıldı.