İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Fransa’yı bahane etmeyin’

ÖVGÜ PINAR Brüksel-Strasbourg

European Journalism Center’ın (Avrupa Gazetecilik Merkezi) düzenlediği “AB’yi Daha İyi Anlamak” başlıklı seminer çerçevesinde Brüksel ve Strasbourg’da görüştüğümüz üst düzey Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Türkiye’nin, 301 ve ifade özgürlüğü konusunda, “Ermeni soykırımı” iddialarının inkârını suç kabul eden yasa tasarısını Ulusal Meclis’ten geçiren Fransa’nın teşkil ettiği “kötü örneği” benimsememesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Sosyalist Grubun Başkan Yardımcısı, Avusturyalı parlamenter Johannes Swoboda, 301’inci madde ve ifade özgürlüğü konusunda ilerleme kaydedilememesinin, AP’de Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenleri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

‘İnkâr yasası’ kötü örnek
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in kabinesinden üst düzey bir yetkili de, “Milliyetçilik duygularıyla hareket eden bazı savcılar bu yasanın yoruma açık olmasını kullandı” dedi ve AB’nin 301’in değiştirilmesi yönündeki talebinin, yasanın uygulanma şeklinden kaynaklandığını belirtti.
İsminin açıklanmamasını isteyen yetkili, Fransa’daki “inkâr yasa tasarısıyla” ilgili olarak ise tasarının “kötü bir örnek” olduğunu, Türkiye’nin AB ülkelerinin yanlış davranışlarını örnek almaması gerektiğini söyledi. Yetkili, “Kendi ülkenizde olup bitenlere odaklanmalısınız. ‘Fransızlar da aynı şeyi yapıyor’ demeyi bırakın” diye konuştu.
AP üyesi Swoboda ise “inkâr yasa tasarısı”nın “kabul edilemez” olduğunu, AB standartlarına ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti. Avusturyalı parlamenter, “Tarih hakkında karar vermek politikacıların değil, tarihçilerin işidir” dedi. Swoboda, bu tasarının Türkiye ile Ermenistan, Fransa ve Avrupa arasında köprü kurmak yerine, aradaki mesafeyi daha da genişleteceği uyarısında bulundu.

Tarih yasayla yazılmaz
Fransa’nın eski Kültür ve Adalet Bakanı, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu’nun Avrupa Halk Partili üyesi Jacques Toubon da, “Ermeni soykırımı” iddialarını kabul etmesine rağmen yasa tasarısına karşı olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı oluşuyla tanınan Toubon, yasa tasarısını şu sözlerle eleştirdi: “Tarih yasalarla değil, gerçeklerle yazılır. Bu tasarıya karşı olmamın politik nedenleri de var. Bu girişim, Türkiye konusundaki tartışmada karşı yönde sonuçlar doğurabilir. Bu bir provokasyondur.” 

http://www.milliyet.com.tr/2006/10/31/dunya/axdun01.html

Yorumlar kapatıldı.