İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni çıkışı

55 ülkeden 500’e yakın medya mensubunun katıldığı News Xchange 2006’da konuşan Erdoğan, bir Ermeni gazetecinin iddiaları üzerine, ‘Meydan okuyorum, biz arşivlerimizi açtık, siz de açın’ dedi

Şakir Aydın – İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB üyeliğinin, taşıdığı anlam bakımından 83 yıllık cumhuriyetin kuruluş ideali olduğunu belirterek, “Üyelik sürecimizin aksamadan ilerlemesi noktasında AB’nin takınacağı tutum büyük önem taşıyor, attığımız son adımlar da göstermektedir ki, bazılarının iddia ettiği gibi reform sürecimizde bir yavaşlama söz konusu değil, bundan sonra da olmayacak” dedi. Toplantıda Erdoğan’a soru soran Ermeni bir gazeteci, gergin anlar yaşanmasına neden oldu.

Gerilim yaratan soru
Başbakan Erdoğan, Conrad Otel’deki News Xchange 2006 Konferansı’na katıldı. 55 ülkeden 155’ten fazla medya kuruluşu ile 500’e yakın medya çalışanının katıldığı toplantıda, Ermeni gazeteci Greghan Menukyan’ın konuşması, toplantıda gerilime neden oldu. Soru cevap bölümünde söz alan Menukyan, “Toplantı için geldiğim İstanbul’da tuhaf duygular içerisindeyim. Ermeniler İstanbul kültürünün oluşmasında büyük katkılar yaptılar. Buna rağmen 1914 yılında 3 Ermeni burada öldürüldü” dedi.

‘Yapılan tehcirdir’
Buna karşı Erdoğan, “Ben, burada açıkça meydan okuyorum. Biz, arşivlerimizi açtık, açabiliyorsa Ermenistan da arşivlerini açsın. Benim ofisimde Osmanlı padişahlarının Ermeni hastanelerine yaptığı yardımlara ilişkin fermanlar var. Yapılan bir tehcirdir. Sayın Koçaryan eğer kendine güveniyorsa, arşivlerini açsın. İşin ehli olanlar gelip araştırsın. Kinle nefretle bir yere varılmaz. Türkiye’de yaşayan Ermenilerin hiçbir sıkıntısı yok, sıkıntı Türkiye dışındaki diasporada” yanıtını verdi.
Bu arada Ermeni gazetecinin yanında bulunan ve üzerinde İngilizce olarak yazılmış, “Türkiye, Ermeni soykırımını kabul edecek cesarete sahip olmalı” pankartı dikkat çekti.
Toplantının ardından polisler Ermeni gazeteciden pankartı alırken, emniyet yetkilileri herhangi bir gözaltının olmadığını söyledi.

‘301 AB’de de var’
Erdoğan, 301. maddeyle ilgili bir soruya da, 301. maddenin benzerlerinin AB üyesi birçok ülkede bulunduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:
“Sıkıntı maddenin kendisinde değil, yargının verdiği kararlarda. Burada mahkûmiyetten çok beraat kararları verilmiş. İfade özgürlüğü konusunda üzerimize çok yüklenilirken, Fransa’nın Ermeni soykırımını reddini suç sayması konusunda hiçbir şey yapılmamıştır. Niye kimse Fransa’nın karşısında durmuyor?”
Papa’nın Türkiye ziyareti konusunda, kendisinin Papa ile görüşmemesine ilişkin bir soruya da Erdoğan, şu yanıtı verdi:

‘Papa benim davetlim değil’
“Ben, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak programımı Sayın Papa’ya göre ayarlamış değilim. Ben o sırada Polonya’da yapılacak olan NATO Zirvesi’ne katılacağım. Ayrıca Papa benim davetlim değil. Siyasi noktada Sayın Cumhurbaşkanı’mız, din noktasında ise Sayın Diyanet İşleri Başkanı’mız kendileriyle görüşecekler.”
Fransa Meclisi’nin aldığı karara da değinen Başbakan Erdoğan, önemli olanın parlamentoda böyle bir şeyin görüşülmesi olduğuna dikkat çekerek, “Sayın Cumhurbaşkanı, beni telefonla arayarak, elinden geleni yapacağını söyledi. Ama kararın alındığı sırada kimse parlamentoda yoktu” diye konuştu.

Elif Şafak: 301 problem

Conrad Otel’de düzenlenen News Xchange 2006 Konferansı’nda yazar Elif Şafak da söz aldı. Şafak, Türklüğe hakaret etmediğini, ancak 301. maddeden neden yargılandığını anlayamadığını belirterek şunları söyledi: “Benim davam alışılmamış bir dava. İlk romandaki bir karaktere dava açıldı. Kişisel görüşüm bence 301. madde bir problem. Reform sürecinde bunun olması ironik. 301. maddeki Türklüğün korunması yanlış anlaşılmalara müsait bir madde.” Başbakan Erdoğan da Şafak’ın açıklamalarıyla ilgili olarak, “Bu Elif Hanım’ın kendi görüşü, saygı duyuyorum” dedi. 

http://www.milliyet.com.tr/2006/11/04/siyaset/asiy.html

Yorumlar kapatıldı.