İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davadan sonra kendime otosansür uyguluyorum

ELİF YILDIZ
28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında ziyarete açık kalacak olan TÜYAP Kitap Fuarı, 25. yılında kitapseverleri hayranı oldukları yazarlarla buluşturmaya devam ediyor. Kaleme aldığı “Baba ve Piç” romanıyla Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Türklüğü ve Cumhuriyet’i yayın yoluyla aşağılamak” suçunu içeren 301. maddesinden 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanarak beraat eden yazar Elif Şafak da bu kapsamda, dün Milliyet Sanat Dergisi standında okurlarıyla biraraya gelerek, kendisine yöneltilen eleştiri oklarına yanıt verdi.
İZLEMEK ÇOK ZORDU

Doğum yaptıktan hemen sonra “Baba ve Piç” romanı ile “Türklüğü aşağılamak” suçundan yargılanarak beraat eden Şafak, mahkemesini hastane odasından izlerken çok üzüldüğünü, mahkemede bulunmayı da çok istediğini belirtti. “Kendi mahkememi, kendi resmimin mahkeme önünde yakılışını televizyon ekranlarından izlemek çok zordu. Bu davayı hiçbir zaman ‘Elif Şafak davası’ olarak algılamak istemedim. Bu Türkiye’nin genel bir sorunudur” diyen Şafak, “Benim davamın bütün 301 davaları için dönüm noktası olmasını ümit ediyorum” şeklinde konuştu. Şafak sözlerini şöyle sürdürdü: “Davamda sivil toplum kuruluşları önemli rol üstlendi. Kendimi yalnız hissetmedim. Bu davadan dolayı kendime sansür uygulayacağımı hiç düşünmemiştim. Fakat geçen gün bir yazımda kurduğum cümle üzerine kendimi ‘Acaba bu cümleden yargılanır mıyım?’ diye düşünürken buldum. Yazarken çok tereddütlüyüm, otosansür yapıyorum. Kelimeler kursağınızdan çıkmadan tereddüt ediyorsanız, bilin ki o baskı başarılıdır. Yasalar 301. maddeden yargılananları o suçu tekrarlamamak üzere affediyor.”

‘PAMUK GİBİ’ ELEŞTİRİSİ

İtalyan basınında “Papa’ya öğüt verdi” başlığıyla manşet olan Şafak, böyle bir amacı gütmediğini söyleyerek, “Papa bu çok kutuplu dünyayı gerginleştirecek açıklamalardan kaçınmalı. İslam dünyasıyla ilgili genellemeler yapmamalı” dedi. Hakkındaki, “Pamuk, Ermeni soykırımını savundu ödül aldı, Şafak da, savunduğu için gelecek yıl da Nobel’i o alır” iddialarını yanıtlayan Elif Şafak, “Pamuk, 30 yılını Türk edebiyatına adayıp kararlılıkla yazarak geçirdi, yeni gelmedi ki? Ben Ermeni, Türk ve Kürt milliyetçiliğine karşıyım. Kaldı ki ABD’deki Ermeni diyasporası da sözlerimden hoşnut olmayıp beni eleştirdi” diye konuştu.

Annelik çok zevkli esaret

Kısa bir süre önce anne olan Şafak, anneliğin zevkli bir esaret olduğunu söyledi. “Bir yazar olarak roman karakteri yaratmakla, bir anne olarak çocuk büyütmek biribirinden farklı” diyen Şafak, “Roman aktıkça yazarın denetiminden koparak, kendi yolunu çiziyor, öte yandan bebeğim de benimle ilintili olsa da bağımsız gelişiyor” diye konuştu. Kadın yazarlar için ‘süt, bez ve gaz’ üçgeninden kurtulmanın zor bir süreç olduğunu anlatan Şafak, “Benim için annelik çok ciddi kırılma noktası oldu. Şu anda bebeğe iltimas geçiyorum, onun sevgisi daha ağır basıyor, yoksa suçluluk duyuyor insan” dedi.

30.10.2006 

http://www.yenisafak.com.tr/gundem/?t=30.10.2006&q=1&c=1&i=12429&Elif/%DEafak/s%FCt/bez/ve/gaz/%FC%E7geninde

Yorumlar kapatıldı.