İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atatürk’ün Ermeni meselesiyle ilgili konuşmaları kitaplaştı

Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM), Atatürk’ün Ermenilerle ilgili yaptığı tüm konuşma ve yazışmaları bir kitapta topladı.


Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Saray, “Atatürk’ün Türklerin Ermeni katliamı yaptığına dair hiç beyanatı yoktur.” diyor. 

ATAM Başkanı Mehmet Saray başkanlığında, Doç. Dr. Gülseren Akalın ve ATAM uzmanlarından Alper Parlak tarafından yaklaşık iki yıldır sürdürülen belge taramaları tamamlandı. Kitap önümüzdeki ay ‘Atatürk’ün Konuşma ve Yazışmalarında Ermeni Meselesi’ adı ile piyasaya çıkacak. Atatürk’ün Ermeni katliamıyla ilgili, “Ermeni katliamı uydurmasını düzenlediler ve açıkladılar.” şeklindeki açıklamasına yer verilen kitap, Atatürk’ün hiçbir zaman Türklerin Ermeni soykırımı yaptığına ilişkin beyanat vermediğine dair kanıt olarak sunulacak.

Başkan Saray, son dönemlerde Atatürk’e Türklerin Ermeni soykırımı yaptığını onaylar nitelikte ifadeler atfedildiğini; ancak bunların çarpıtmadan ibaret olduğunu söyledi. Kitabın bu tür iddiaları cevaplar nitelikte olduğunu anlatan Saray, Atatürk’ün 1924 yılında Meclis’te yaptığı konuşmadaki, “Bu utanç verici bir iştir.” ifadesinin de bu adla bir kitap yazan ve Ermeni iddialarını savunan Tamer Akçam tarafından çarpıtıldığını ileri sürdü. Saray, gerçek konuşmanın, “Memleketimiz hepinizce malumdur. Hangi kıtasında Ermenilere karşı katliam yapılmıştır veya yapılmaktadır? Harb-i Umumi’nin başlangıç safhalarından bahsetmek istemem ve zaten İtilaf devletlerinin bahsettiği bittabi maziye ait utanç verici işler değildir.” şeklinde olduğunu aktardı. Bu ifadenin de orijinal haliyle kitapta yer alacağını aktaran Saray, buradan hareketle “Atatürk’ün sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabullendiği” sonucunu çıkarmanın büyük bir yanılgı olacağının altını çizdi. ‘Atatürk’ün Konuşma ve Yazışmalarında Ermeni Meselesi’ isimli kitap 600 sayfadan oluşacak. Tek cilt halinde basılacak kitap cüzi bir miktarla piyasaya çıkacak. Kitapta, Atatürk’ün şu ifadeleri yer alacak:

“Aziz vatanımızın Ermeni ve Rum zulmüne karşı müdafaası için çok sevdiğim askerlik mesleğimden ayrılıyorum ve sivil olarak bu mücadeleyi başlatıyorum.”

“Osmanlı uyruğu olan Rum ve Ermeni unsurlar gördükleri destek, koruma ve yardımların sonucunda milli şeref ve namusumuzu yaralayacak taşkınlıklara başladılar. Bir istila fikri sevdalısı olan Ermeniler, Nahçivan’dan Oltu’ya kadar bütün Müslüman halka baskıda, bazı yerlerde de katliam ve yağmacılıkta bulunuyorlar.” (Erzurum Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşma)

“Osmanlı sınırları dışında oluşan bir Ermenistan, memnuniyetle görülür.” (1919’da Tasvir-i Efkâr muhabirinin “Ermeni sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna verdiği cevap)

“Ermenilere karşı böyle bir tutum yoktu ve olay doğru değildi. Memleketimiz gerçeklerini hepimiz biliyoruz. Hangi yörelerde Ermenilere karşı katliam yapılmıştır veya yapılmaktadır?… Ermeni katliamı uydurmasını düzenlediler ve açıkladılar. Gazetelerimize son derece etkin bir sansür uygulayarak hiçbir araçla kendimizi savunmamıza izin vermediler. Kendi kendini koruma hakkından da milletimizi tümüyle yoksun bırakarak, birçok suçlamalarla milletimizi zehirlediler.” (İngilizlerin gönderdiği, “Yunanistan’a karşı yapılan eylemleri durdurunuz, Ermenilere yapılan katliamdan vazgeçiniz, bunları yaparsanız İstanbul size bırakılacaktır.” şeklindeki nota 1924’te Meclis’ten verdiği cevap)

Aslıhan Aydın

Yorumlar kapatıldı.