İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye-Fransa gerginliği TÜYAP’a yansıdı

Bugün başlayacak olan TÜYAP Kitap Fuarı, Türkiye-Fransa gerginliğinden nasibini aldı. Fuara katılacakları aylar önceden belirlenen Fransız yazarlar Pascal Quignard ve Marc Levy son anda Türkiye’ye gelmekten vazgeçti.

Önceki yıllarda fuara katılan Ermenistan Yayıncılar Birliği de dün bu yılki fuara katılmayacağını açıkladı.

Sözde Ermeni soykırımını reddedenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarısının Fransa Parlamentosu’nda kabulünden sonra Türkiye’de oluşan tepki, iki Fransız yazarı fuara katılmaktan vazgeçirdi. Neredesin, Keşke Gerçek Olsa ve Sonsuzluk İçin Yedi Gün adlı kitapları Can Yayınları tarafından yayımlanan Marc Levy, seyahatinin iptalini, ‘programında değişiklik olduğunu’ gerekçe göstererek bildirmiş. ‘Keşke Gerçek Olsa’ adlı ilk kitabı Spielberg tarafından beyazperdeye aktarılan Levy, ‘Gelecek Sefer’ adlı son romanını tanıtmak üzere 29 Ekim’de Türk okurlarıyla buluşacaktı. Can Yayınları’ndan yapılan açıklamaya göre Fransız yazar, ocak ayının üçüncü haftası İstanbul’a gelecek. Son kitabın çıkış tarihi de onun geleceği zamana ertelenecek. Fransız Kültür Merkezi ve TÜYAP’ın konuğu olarak İstanbul’a gelecek ve 4 Kasım’da bir konferansa katılarak ardından imza günü yapacak olan Pascal Quignard da son anda fuara gelemeyeceğini bildirmiş. Türk okurunun ‘Dünyanın Bütün Sabahları’, ‘Adı Dilimin Ucunda’, Roma’daki Teras ve Amerikan İşgali isimli kitaplarıyla tanıdığı Quignard’ın ‘Villa Amalia’ adlı romanı fuara yetiştirilmişti. Sel Yayınları’nın sahibi İrfan Sancı’nın yaptığı açıklamaya göre Quignard, birtakım işleri için Ankara’ya gelecekmiş. Ancak İstanbul’a geçmesinin kendisini yoracağını ileri sürerek fuara gelmeyeceğini açıklamış. Yazarlarının gelmemesinin asıl sebebini iki ülke arasındaki gerginliğe bağlayan Sancı, “Bir sürü ilan verdik, reklam yaptık. Son anda gelmemesine üzüldük. Ama sonuçta yazarımızın hassasiyetine de saygılıyız. Fransa’nın tavrını onaylamadığımız gibi Türkiye’deki tepkileri de onaylamıyoruz.” diyor.

Telefonla irtibat kurduğumuz Armenia Edit Print Publishing House (Ermenistan Yayıncılar Birliği) ise bu yıl fuara katılamamasını 29 Ekim’de Moskova’daki bir programa davetli olmalarına bağladı. Geçen yıl fuara katılan Ermenistan Birlik son gelişmelerin bu tercihle bir ilgisi olmadığını söylüyor. Fuara gelmesi planlanan bir diğer Fransız isim ise Jean Michel Thibaux. Tarihçi ve roman yazarı Thibaux şu ana dek gelmeyeceğini bildiren bir açıklamada bulunmadı. Yazarın son kitabı ‘Işık Prensesi’ İnkılâp Yayınevi tarafından yayınlandı. Yazar, bugün 14.00-16.00 saatlerinde TÜYAP Fuarı İnkılâp Kitabevi standında olacak.

Fuara katılacak diğer yabancı konuklar ise şöyle: Alfredo Saad-Filho, John Strelecky Steve Jones (İngiltere); Bharati Mukherjee (ABD); Vasilis Aleksakis (Yunanistan); Jean Michel Thibaux (Fransa); Jamal Mahjoub (İspanya); Garry Kasparov (Rusya); Asnê Seierstad (Norveç); Bozhana Apostolova, Miglena Nikolchina, Sofia Nestorova, Silvia Choleva, Mirela Ivanova, Ekaterina Yosifova, Kristin Dimitrova, Hristo Karastoyanov (Bulgaristan); Kader Abdolah (İran); Gerald Maclean (Kanada); Dragor Jançar (Slovenya); Gerhard Rühm (Avusturya); Claudio Magris (İtalya); Hüseyin Cuma (Suriye); Hazma Berkavi, Halid Ebu Halid (Filistin); Zoran Zivkovic (Sırbistan); Inger Edelfeldt, Åke Edwardsson, Per Olov Enquist, Thomas Halling, Dan Höjer, Åsa Lind, Inger Lindahl, Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Carl-Johan Vallgren, Gunilla Thorgren (İsveç).

KİTAP VE SANAT BİR ARADA

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen fuar, 5 Kasım’a dek sürecek. Fuarın teması, “Kitap Fuarı’nın 25 Yılı-Bir Yolculuk Öyküsü”; Onur Yazarı ise Doğan Hızlan. Yaklaşık 500 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun yanı sıra 225 edebiyat ve kültür etkinliğinde 800’e yakın yazarı ağırlayacak fuarda birçok ülkeden yayınevleri ve yayıncılar birliği temsilcileri olacak. Kitap fuarına Ukrayna, Makedonya, Suriye, İtalya, Fransa, Almanya ve KKTC’den de sanat galerilerini ağırlayacak olan ARTİST 2006 sanat fuarı arkadaşlık ediyor. Fuarın giriş ücreti 5 YTL. Emekli, öğrenci ve öğretmenlerden ise ücret alınmayacak. 28 Ekim-4 Kasım tarihlerinde 11.00-20.00, 5 Kasım’da 11.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek fuar süresince Kadıköy, Mecidiyeköy, Bakırköy ve Yenibosna’dan Beylikdüzü’ne saat başı belediye otobüsü olacak.

TÜYAP FUAR GÜNLÜĞÜ

Heybeliada Salonu’nda Nuriye Akman saat 14.00’te ”Örtü, okurlarıyla Buluşuyor” adlı etkinliğe katılacak.

Karadeniz Salonu’nda Doğan Hızlan, İhsan Yılmaz, Selim İleri’nin katılımıyla saat 15.30’da ”Sanata Adanmış Bir Ömür” adlı söyleşi yapılacak.

Büyükada Salonu’nda Cengiz Bektaş, Ahmet Soysal, Arife Kalender’in katılımıyla saat 15.15’te ”İlk Onur Yazarı: Fazıl Hüsnü Dağlarca” adlı bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Marmara Salonu’nda ”Şairlerimiz Kendi Seçtikleri Şiirlerini Okuyor” adlı şiir dinletisi Haydar Ergülen, Ahmet Oktay, Arif Damar, Süreya Berfe gibi şairlerin katılımı ile saat 17.45’te yapılacak.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=443991

Yorumlar kapatıldı.