İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransızların bütçesine sadece Türkçe radyo yayını ağır geldi

Uluslararası Fransız Radyosu (RFI), otuz beş yıldır sürdürdüğü Türkçe yayınlarına mali gerekçelerle son verdi. 19 dilde yayın yapan radyonun, sadece Türkçe servisini kapatması ise dikkat çekti.

Radyonun Türkçe programları koordinatörü Uğur Hüküm, kararı “Fransa’nın basiretsizliği” olarak değerlendirirken, kararla “Fransa’nın Türkiye’yi ve Türkleri hiçbir zaman stratejik bir partner olarak görmediğini teyit ettiğini” söyledi. Hüküm ve radyo yöneticileri, kapatma kararının Ermeni tasarısıyla bir ilgisi olmadığını, bunun çok önceden gündemde olduğunu savundu. Daha önce de Hollanda ve İsveç radyolarındaki Türkçe yayınlar kaldırılmıştı.

Türkçe yayınlarını, mali nedenlerle açıklanan reform kapsamında kaldıran radyo yönetimi, Lagosça, Bulgarca, Arnavutça, Vietnamca, Sırpçanın da aralarında bulunduğu diğer dillerdeki radyo yayınlarına devam etme kararı aldı. Öte yandan Türkçe ile birlikte RFI’den çıkarılan, Karayipler’de konuşulan Kreolca dilindeki yayınların, Deniz Ötesi Fransız Radyosu’nda (RFO) sürdürüleceği açıklandı. RFO, Fransa’nın deniz aşırı topraklarına yayın yapıyor. Kapatılan Türkçe radyo servisinin yerine, Türkiye-AB ilişkilerinin konu alınacağı bir internet sitesi kurulacak. Sitenin sorumluluğunu RFI Türkçe Servisi Şefi Uğur Hüküm yapacak. Hüküm, radyo yönetimine, ‘Paris’in Avrupa Ajandası’ isminde bir proje önerdiklerini açıkladı. 1971’den bu yana hizmet veren RFI Türkçe servisi, haftada bir gün yayın yapıyordu. Fransa’ya gelen Türk göçmenleri bilgilendirmek amacıyla kurulan radyonun yayınları Paris ve çevresinde dinlenirken internet üzerinden bütün dünyaya ulaşıyordu. Türk televizyonlarının Avrupa’da yayına başlamasıyla radyonun dinlenme oranı düşmüştü. Uğur Hüküm’ün yönetiminde part time çalışan beş gazeteci kararla birlikte işsiz kaldı. Hüküm ise yeni kurulacak olan internet servisine kaydırıldı. Servisin kapatılmasını Zaman’a değerlendiren Hüküm, kararla Fransızların Türkiye’ye ve Türklere nasıl baktığının daha açık bir şekilde ortaya çıktığını belirterek, “Bu bir basiretsizlik, cahillik.” şeklinde konuştu. 

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=444030

Yorumlar kapatıldı.