İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

FRANSA’YA SOYKIRIM DAVASI

Fransa ‘Ermeni soykırımını inkar edenlere cezai yaptırımı öngören’ yasa tasarısı ile günlerdir tartışma konusu olurken şimdi kendisi 1994 yılında Ruanda’da yaşanan soykırımdan dolayı yargılanmakla karşı karşıya. Ruanda’nın eski Paris Büyükelçisi Jacques Bihozagara; olayları araştıran komisyona verdiği ifadede, soykırımın son günlerinde Birleşmiş Milletler kararıyla güvenli bölgeler oluşturmak üzere ülkeye gönderilen Fransız askerlerinin, soykırım suçlularının komşu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne kaçmasına yardımcı olduğunu ileri sürdü.

Bihozagara Fransa’nın eylemlerinin, Afrika’daki nüfuzunun azalmasından kaynaklandığını da ileri sürdü. Bihozagara, başkent Kigali’deki duruşmanın ilk gününde, Paris eski Ruanda büyükelçisi, Ruanda Yurtsever Cephesi (FPR)’ne ve yöneticilerine karşı yergi dolu kampanyalar yürüten Fransa’yı kınadı. ‘Fransa hala bir pişmanlık göstermiyor’ diyen eski diplomat, Paris yönetiminin, Fransa’da yaşayan soykırım suçlularını iade etmediğini de söyledi.

Olayları araştıran Ruanda Araştırma Komisyonu bundan 6 ay önce nisan ayında Fransa’nın, Ruanda’da 1994 yılında yaşanan jenosit esnasında, öncesinde ve sonrasındaki rolünü araştırmak üzere çalışmalarına resmi olarak başladı. Hukukçu ve tarihçilerden oluşan soykırımı araştırmakla görevli komisyonun ekim ayının sonuna kadar 25 tanığın ifadesini alacağı ve altı ay içerisinde de bir sonuca ulaşacağı öngörülüyor. Fransa’nın, Ruanda’da soykırım yapan milisleri eğittiği ve Fransız askerlerin 1994’te Ruanda’da soykırım yapmakla suçlanan Hutu milislerine silah eğitimi verdikleri iddia ediliyor. Fransa’nın binlerce Tutsi’nin öldürülmesini teşvik ettiği de iddia ediliyor. Fransa ise bu iddiaları reddediyor. Komisyon, çalışmalarını 6 ay içinde tamamlayacak ve konunun uluslararası adalet divanına götürülüp götürülmeyeceğine karar verecek. PARİS 

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=22571 

Yorumlar kapatıldı.