İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni bir sol dergi `Red´

Ayse Günaysu

Kendisinden önce Hakan Gülseven’le yapılan röportajlardan çıkış öyküsünü okuduğum yeni aylık sol dergi Red’i elime alıp, merakla baştan sona okuduğumda her şeye ilişkin umutsuzluğum daha da arttı. Sanki dergiyi çıkaranlar Türkiye’de değil de, başka bir boyutta yaşıyorlardı.

Ne on binlerce cana mal olan 20 yıllık savaşı sona erdirme arayışının sancıları ve militarist mekanizmanın buna direnişi, ne Ermeni soykırımının inkarı çevresinde kenetlenmiş Türk şovenizminin demokrasi ve insan hakları mücadelesine yönelttiği tehdit, ne darbe beklentisi, hiçbiri ama hiçbiri yok, yalnızca, tek ve biricik düşman emperyalizm, yani ABD ve İsrail, bir de onun yerli işbirlikçileri. Yani düşman içerde değil, dışarıda. İçerdeki kötülerin de zaten kökü dışarıda.

Açıkça hiçbir yazıda söylenmiyor ama belli ki bir şeye bütün kalbiyle inanmış Red kadrosu: Bugün Kürt meselesinin de, Ermeni soykırımının da gündemin baş köşesine oturmuş olması, kamuoyunun hedefini şaşırtmak amacıyla emperyalizmin yerli işbirlikçileri tarafından gündemin manipüle edilmesinin bir sonucu. Kısacası Türkiye’de muhalefet sınıf ekseninden kaymış durumda. Acil müdahale gerek. Red dergisi muhalefeti ait olduğu yere, enternasyonalist bir temel üzerinde sınıf eksenine oturtma misyonunu üstlenmiş.

Dergide kapak dahil 32 sayfanın 14’ü emperyalizmle mücadeleye ayrılmış. Bunun yarısından çoğu, yani 8 sayfası İsrail’in lanetlenmesi üzerine. Mesela Ahmedicenat’ın diliyle konuşan bir başlık: ‘İsrail’in siyonist devlet yapısı yok edilmeli’. 20. sayfada Bilgesu Sümer, Suriye izlenimlerini yazarken, bir şenlikte mikrofonu alıp ‘Ya Nasrallah Ya Habib, Uksuf Uksuf Tel-Abib’ (Ya Nasrallah, ya dostum, bombala, bombala Tel-Aviv’i) sloganını attığını, aldığı alkışları ve sahneden omuzlarda indiğini anlatıyor.

Emperyalizmden sonraki en fazla yer, beş tam sayfa askerlikle ilgili. Ama konu hiçbir şekilde anti-militarizm ya da vicdani red filan değil. Karşı çıkılan, yoksulların çocukları ölürken zenginlerin ve güçlülerin çocuklarının bedelli askerlik sayesinde vatani hizmetten yan çizmesi. Yazının hiçbir yerinde zorunlu askerliğe karşı, militarizme karşı tek bir laf yok. Yani yazının kesinkes ‘halkı askerlikten soğutma’ gibi bir derdi yok, tersine askerlikten kaçanları kınıyor.

Böylece Red, ‘Bombala bombala Tel-Aviv’i’ sloganlı Orta Doğu yazıları ile Ahmedicenat’ın Türkiye’deki milyonlarca yoldaşından, vatani hizmetten kaçmayı kınayan yazı ile de MHP dahil bilumum milliyetçilerden aferin alarak Türk kamuoyunun yüzde 90’ını daha baştan kazanma potansiyelini gayet güçlü bir şekilde taşıyor. Ajitatif klişelerle bezenmiş (emperyalist yankiler ve çanak yalayıcıları, mankafa diktatörler, psikopat emperyalist tosunlar) en baştaki RED imzalı yazıda, en geniş ve en geri kitlelerin (burada kitlelere hakaret var denecek, biliyorum, hiç onuruyla ekmeğini kazanan kitleler geri olur mu, Kahramanmaraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta katliamları yapanlar, linççiler, hep başka ülkelerden gelen hali vakti yerinde kitlelerdi) ahlakçı duygularını gıdıklayan sözler de, %90’lık desteği havada 99’lara çıkarıyor: Koskoca ülkeler emperyalistlerin kerhaneleri haline geldi… Sokaklar fuhuş, hırsızlık, uyuşturucu bataklarına dönüşüyor… gibi.

32 sayfalık dergide, Kürt meselesi ile ilişkilendirilebilecek tek yazı, A. Kadir Konuksever Diyarbakır’daki bombalama ile ilgili yarım sayfalık’in yazısı. Bunun gibi bir de, dergiye yanlışlıkla girmiş gibi ‘Türk değilse yıkın gitsin’ başlıklı bir yazı var. Güneş Duru, Kemalist tarih tezi ışığında Anadolu’da ‘Türk’ten gayrı kültürel miras tanımayan yaklaşımı eleştiriyor.

Anti-demokratik, totaliter, militarist yapının ve Türk milliyetçiliğinin tutunduğu, dokundurmadığı, dokunanı pişman etmeye yeminli olduğu, demokrasi mücadelesinin odak noktalarından biri olan Ermeni meselesine bir tek yerde birkaç cümle ile değinilmiş. O bir tek yerde de Hakan Gülseven Elif Şafak davasına katılımın bir halkla ilişkiler şirketi tarafından pazarlandığını anlatarak Elif Şafak’ı Kerinçsizlere yakışacak bir dille aşağılıyor.

Haftaya devam etmek üzere…

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?HaberId=22425

Yorumlar kapatıldı.