İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elif Şafak´tan Papa´ya tavsiyeler

Roma – Yazar Elif Şafak, Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un kasım sonunda Ankara, İzmir ve İstanbul’a yapacağı ziyareti İtalya’daki haftalık magazin dergilerinden Grazia’ya değerlendirdi.

Dergi, Şafak’la yaptığı uzun söyleşiyi, bugün piyasaya çıkan sayısında, kapak sayfasından, “Sevgili Papa, İstanbul’a gitmeden önce benim öğütlerime kulak ver” anonsuyla duyurdu.

Şafak, Papa’nın 12 eylülde Almanya’nın Regensburg kentinde yaptığı konuşmada İslam konusunda kullandığı ifade ve üslubu onaylamadığını belirtti.

Şafak, “Papa’ya ne tür tavsiyelerde bulunmak isterdiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Ona şunları tavsiye etmek isterdim: İslam konusunda genelleme hatasına düşmeyin. Bu, son derece tehlikeli. İslam dünyası, Batı’da zannedilenin aksine tek tip bir blok konumunda değil. Farklılıkları görmek önemli. Papa’ya, İslam’ın sadece sevgiye dayanan sufi, yani mistik bir yönelimi olduğunu da hatırlatmak isterim.”

Papa’nın Türkiye’de dini yetkililerle yapacağı görüşmelerin “önemli” olacağına işaret eden Şafak, şunları kaydetti:

“Papa’nın ziyareti de muhtelif din ve kültürlerin temsilcileriyle görüşme kararı da oldukça önemli. Ama maalesef, İslam ve Batı, bizler ve ötekiler arasındaki ayrışmanın giderek arttığı, uygarlıklar çatışmasına dayalı bir dünyada yaşıyoruz.”

Şafak, “Gerçekten bir uygarlıklar çatışması var mı?” sorusuna karşılık olaraksa “Evet, müthiş bir kutuplaşma var. Bu beni endişelendiriyor. Buna hepimiz var gücümüzle karşı çıkmalıyız” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

http://haber.tnn.net/haber_detay.asp?ID=1577805&cat=GEN

Yorumlar kapatıldı.